A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Nyárutó - a bőrön és a hajon

Vágólapra másolva!
Egyre hidegebbek a reggelek, egyre rövidebbek a nappalok - a nyáron szépen lesült testrészek is lassan hozzáfakulnak a bikini világító foltjaihoz. Bőrünk és hajunk elkezd átállni az őszi-téli üzemmódra. Hogyan támogathatjuk őket ebben? Mit lehet tenni a nap, a sós tengervíz, a klóros medence okozta károsodással, és hogyan lehet felkészülni a hűvösebb napokra? A kozmetikus tanácsai.
Vágólapra másolva!

Nem csak a természet, a fák, a kertek, de a bőrünk elkezdte temetni a nyarat. Fokozatosan kifakul a nyári barnaság, újra megjelennek a piszok kis pattanások és a hajunk is reagál az évszakváltásra. Érdemes ilyenkor jobban odafigyelni, a bőr- és hajápolásra, hogy zökkenőmentes legyen az átállás.

Dr. Csatlósné Nagy Judit kozmetikus szerint első lépésként álljunk a tükör elé, és apróra vizsgáljuk meg, milyen nyomokat hagyott rajtunk a nyár. "A nyaralás után, amikor napoztunk, sós víz érte, szél szárította a bőrünket, vagyis kitettük mindenféle 'környezeti ártalomnak', fel kell mérni a változásokat, esetleges károkat. Bár nincs két egyforma bőr, azért néhány alapszabály megfogalmazható. Először is, kortól, nemtől, bőrtípustól függetlenül érdemes átnézni, hogy megjelent-e valamilyen új folt, anyajegy. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal el kell menni bőrgyógyászhoz. Az anyajegyek szűrése rendkívül fontos, ráadásul ennek most van a szezonja, ezeket ősszel és tavasszal érdemes megcsináltatni. Ha mindig ugyanahhoz a szakemberhez járunk, könnyebb dolgunk van, mert ő általában feljegyzést készít, hogy mit látott, mekkora volt korábban az elváltozás, így, amikor visszamegy az ember, akkor tudja, hogy mit kell újra megnéznie, mi változhatott."

Bőrtípusok és tipikus hibák

A kozmetikus szerint ezután azt kell felmérni, hogy melyik bőrtípusba tartozunk. Ezt, annak ellenére, hogy könnyűnek látszik az öndiagnosztizálás, érdemes inkább szakemberre bízni, mert az esetleges félrekezelés többet árthat, mint használ. "A bőrápolás mechanikája, és sorrendje megegyezik, akármilyen bőrtípusról is van szó, de az, hogy milyen készítményeket, kezeléseket kell alkalmazni, már bőrtípustól függ. Ráadásul a bőr típusa az évek során többször változik. Ez a folyamat már a pubertáskorban elkezdődik, amikor az olajos, seborrhoeás bőr átalakul, és korpás seborrhoeássá alakulhat át. Ez a fajta bőrtípus nagyon sokáig megmaradhat, de a bőr átmehet újabb változásokon is. Nem érdemes tehát azzal kísérletezni, hogy otthon határozzuk meg a bőrtípusunkat, pláne, ha már úgy véljük, hogy valami baj van. Hiszen a kozmetikus is hosszan tanulja ezt, a bőrgyógyászról már nem is beszélve. A laikus csak lát valamit a bőrén, de mivel bizonyos tüneteket könnyű összekeverni, könnyen félrekezelheti magát, károsan változtathatja a bőre PH értékét, félreértheti a szervezete reakcióit, és nem csak feleslegesen dob ki pénzt a drága kozmetikumokra, de nehezen helyrehozható károkat is okozhat."

Pattanásnak látszó tárgyak

Sokan keverik össze például a napozás után megjelenő pattanásszerű elváltozást az "igazi" pattanásokkal. Pedig az a bőrhiba, ami csak ilyenkor jelentkezik: nem pattanás, hanem egy steril gyulladás. Úgy is lehetne mondani: a befülled a bőr reakciója. A bőrünket ugyanis esetenként sokkhatások érik: hirtelen, erős UV sugárzás, ami sokszor piszkos (pl. poros, homokos) bőrrel társul.

Ha kimentünk a tengerpartra és ott rövid idő alatt nagy mennyiségű napsugárzás érte az arcunkat, vagy egyszerűen csak a piszkos levegőjű városban sétálgattunk tíz-tizenöt percet a rekkenő hőségben, ez pont elég volt ahhoz, hogy ezek a pörsenések kijöjjenek. Csakhogy, amit a köznyelvben pattanásnak hívunk, annak bel-tartalma is van, tehát a közepe gennyes. De ez az bőrhiba nem tartalmaz gennyet, ebben tulajdonképpen sejtnedvek vannak, hólyagocska szerű az egész, és nem kinyomható, sőt nem is szabad kinyomni. Másrészt, ha ilyenkor pánikszerűen elkezdjük a pattanás elleni készítményekkel kezelni az arcbőrt, könnyen kiszáríthatjuk, pláne, ha nem megfelelően hidratáljuk utána. Az ilyet hűsítő, szárító krémmel, kell lekenni, de csak a pörsenést, és nem az egész arcot, amitől ez nagyon szépen visszahúzódik, és el is múlik.

Tizenéves bőrbajok

Dr. Csatlósné Nagy Judit szerint a bőr ápolását nem lehet elég korán kezdeni, annak ellenére, hogy a tizenévesek bőrének akár jót is tehet a napfény.

"A korpás, seborrhoeás bőrnek kifejezetten jót tesz a napfény, ennek, ugyanis fertőtlenítő, baktériumölő, anyagcsere fokozó hatása lehet, amitől a faggyúmirigyek tevékenysége csökken. Így, akinek ilyen típusú a bőre, azoknál az aknét okozó gyulladásra való hajlam is csökken nyáron. De amikor elkezdődik az ősz, jön a stressz, csökken a napfény, a faggyú a "normális" működésébe, tehát túltermel pl. a tiniknél. Ezt kezelni kell; de bármilyen ügyes az anyuka, ne kísérletezzen otthoni megoldásokkal: nem mindegy, hogy nyom rá egy pattanásra, hogy nyit fel egy zárt komedót, okoz-e gyulladást. Egy laikus nem mindig tudja felmérni, hogy szükség van-e bőrgyógyászra, esetleg gyógyszeres kezelésre. Pedig van, amikor csak ez segíthet, és ezt is ilyenkor, ősszel érdemes elkezdeni, mert a gyógyszeres beavatkozásnak fényérzékenyítő hatása van. Ez a fiúkra, lányokra egyaránt érvényes, hiszen ebben a korban egyformán magas a férfi nemi hormon. Kevésbé súlyos esetben ezeket a problémákat a kozmetikus remekül tudja kezelni, például AHA savas készítményekkel, nem törvényszerű tehát, hogy a tininek ronda legyen a bőre."

Ifjabb korban azonban nem csak a pattanások okozhatnak gondot, a gyerekek hajlamosak elkapni az uszodaszemölcsöknek is nevezett vírusfertőzést. "Ez azonnali bőrgyógyászati beavatkozást igényel, ki kell szedni, mert ezeket a vírus által okozott bőrfertőzéseket könnyen elkaphatja a család többi tagja is" - figyelmeztet a szakember.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!