Mint a gyerekgondozással kapcsolatban mindenről, a táplálkozásról is saját elképzelése lehet minden szülőnek. Egyesek szívesen kísérleteznek az ízek birodalmában, míg mások talán soha nem vesznek fakanalat a kezükbe, hogy az összetevők kiválasztásához fűződő szokások sokféleségéről és a "tuti tippekről" ne is beszéjünk. Kitartó ellenzői és hívei a bébiételeknek is vannak. Az alábbiakban nem is azt akarjuk eldönteni, melyik tábornak van igaza, csupán néhány praktikus megfontolással fűszerezve szeretnénk a témát tálalni.
Előétel: érdemes fontolóra venni a
bébiételek beszerzését
Kisbaba mellett nem könnyű az élet. Gondoljuk
csak végig, reggeltől éjszakáig mennyi a
tennivalónk a kicsi körül. Miért ne
könnyíthetnénk meg időnként a
helyzetünket? Persze az anyaságot, melynek minden
bizonnyal a konyhaművészet elsajtítása is
része, meg kell tanulni, ám senkit ne
gyötörjön a lelkifurdalás, ha
alkalmanként bébiételeket is bevet, mert esetleg
nem bírja a tempót. Ha például hosszabb
sétára, netán kirándulásra szottyan
kedvünk, vendégségbe megyünk, praktikus
segítség lehet egy üveg készétel, amit
bárhol elfogyaszthat a kicsi, ha megéhezik. És
ha az egész délelőttöt egy orvosi
rendelő várószobájában
töltöttük, vagy elhúzódott a
délelőtti bevásárlás, nem
egyszerűbb hazaérve gyorsan megmelegíteni egy
üvegnyi főzeléket? És utána mehet is
gyorsan szunyókálni az addigra már
nyűgös gyerek. Érdemes tehát fontolóra
venni a bébiételek vásárlását,
ám természetesen nem kötelező
kizárólag ezzel etetni gyermekünket.
Főétel: tessék választani!
Nehéz úgy babafelszerelésekről írni,
hogy az embernek ne azzal kellene kezdenie: óriási
választékkal találkozhat a
vásárló az üzletekben. Így van ez a
bébiételek esetében is. Miért is éppen
e termékből lenne szerényebb a kínálat?
Bébiétel-felfedező körutunkon az egyik
nagyáruházban több polcnyi csemege
várakozott vevőjére.
A forgalomban lévő, három-négy
különböző gyártótól
származó termékek között első
pillantásra nem is olyan könnyű eligazodni. A
segítséget a különböző színek
jelentik. Míg az egyik fajta étel esetében a
címkén elhelyezett csík színe ad
támpontot az étel típusához,
például hogy gyümölcsöt,
zöldséget, zöldséget és húst,
vagy gabonát is tartalmaz, addig más
gyártóknál a címke színe vagy a
színben harmonizáló címke és
fedél az irányadó. A sárga,
narancssárga, piros, ciklámen, kék és
zöld jelzésekből tehát megtudhatjuk az
alapanyagok jellegét, és ez már
önmagában is segíthet abban, hogy valóban
gyermekünk korának megfelelő ételt
vásároljunk. A választást még
tovább könnyíti - bár esetenként a
színkavalkádban nehéz rögtön
felfedezni - az üvegeken elhelyezett felirat, ami
arról tájékoztat, mennyi idős kortól
adható az étel. Az első
gyümölcskoktélokat 3-4 hónapos kortól
ajánlják a gyártók, de készül
egyévesek számára is darabos,
rágcsálható főétel. Ne feledjük:
bármit olvasunk is a címkén: az
Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hat
hónapig tartó kizárólagos anyatejes
táplálást ajánlja.
Ezen alapinformációk után már csak az
ízekben kell elmélyednünk. Gyakorlatilag
mindenféle gyümölcs, zöldségféle,
hús és hal megtalálható
különböző kombinációkban a
bébiételek között. Érdemes az
üvegen található feliratokat alaposabban
átböngészni, mert további
információkat szerezhetünk a
szénhidrát- és fehérjetartalomról,
és megtudhatjuk azt is, hogy mely nemkívánatos
anyagokat (színezék,
állományjavító, cukor stb.) zártak ki
az üvegekből. Hasznosítsuk mindazt a tudást,
amit az allergénekről szereztünk: tehéntejet
és gluténtartalmú élelmet egyéves kor
alatt ne adjunk. Mielőtt döntünk, vessünk az
árakra is egy pillantást. A
különbségek szembeötlőek: érdemes
kiszámolni, hetente hányszor kerülhet
készétel a baba elé.
A heti bevásárláskor döbbenünk
rá, micsoda változatosságot biztosíthatunk
a kicsinek a készételek
segítségével.
Desszert: vajon megbízhatunk a bébiételekben?
Nyugodtan állíthatjuk, hogy igen. A magunk által
kreált menüvel szemben a bébiételek nagy
előnye, hogy mindig ellenőrzött alapanyagból
készülnek. A biovédjegy további
támpontot nyújt: a vegyszermentes
technológiát folyamatosan ellenőrzik. Igaz, a
bébiételek konzervek, de hőkezeléssel,
mesterséges szerek hozzáadása nélkül
tartósítják őket, tehát ettől sem
kell tartanunk. Az OÉTI által engedélyezett
terméket pedig a felügyeleti szervek (ÁNTSZ,
fogyasztóvédelem
) folyamatosan ellenőrzik. A gyártók maguk is
ügyelnek a minőségre, és a
vásárlók bizalmát csak egyszer lehet
elveszíteni. A bébiételként
vásárolt sárgarépa-főzelék
esetében tehát nem kell magas
nitráttartalomtól tartanunk, míg a piacon vagy a
sarki zöldségesnél összeválogatott
alapanyagok esetében egyáltalán nincs
módunk ellenőrizni az áru
vegyianyag-tartalmát. A rizikó persze házikoszt
esetén is csökkenthető: nem árt, ha nem a
legforgalmasabb útkereszteződés mellett ránk
kacsingató zöldség- és
gyümölcsfélékből
csemegézünk.
Bébiétel-egyszeregy