Harc a közös házért

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Döntsük el, mit szeretnénk

Mindenekelőtt igyekezzenek eligazodni a saját ízlésük és szükségleteik között. Ne sajnálják az időt papírra vetni és megfogalmazni a választ erre a kérdésre: "Milyennek szeretném látni a saját házamat?" Kezdjék az Önök számára legfontosabb dolgokkal, és fejezzék be a kevésbé lényeges apróságokkal. Miután elvégezte az első feladatot, próbálja meg leírni ugyanezt a partnere szemszögéből. Képzelje el magának az ő érdeklődési körét, kívánságait, régi álmait - és írja le, ő hogyan látná a közös házukat.

Forrás: HomeGardenForrás: HomeGarden

Hallgassuk meg a parnterünket: ő mit szeretne

Nem kevésbé fontos feladat ugyanilyen munkára fogni a "második felét". Próbálják úgy elképzelni a helyzetet, mint egy játékot, amelyikben az nyer, akinek a partnere álmairól való elképzelése a leginkább egybevág annak valódi kívánságaival. Higgyék el, megéri a fáradságot: az eredmények összehasonlítása egy sereg hasznos információhoz juttathatja önöket. Mennyire jól ismerik élettársukat? Egyezik vajon az ízlésük? Könnyű lesz összehangolni a tervet?

Lehetséges, hogy kellemes meglepetések vagy csalódások várnak önre. Természetesen, fennáll a veszélye, hogy tudomást szereznek partnerük titkos kívánságáról, ami egyáltalán nem illik bele az ön ideális házról szövött álmába - mondjuk, partneréről kiderül, hogy a ház legnagyobb szobájába régi fegyverkiállítást szeretne elhelyezni vagy a teraszon dísz- és veteményeskertet létesíteni. Nos, vallják be, még mindig jobb előbb tudomást szerezni erről, mint az építkezés időszakában, amikor partnerük ki nem mondott reményei egyéb fajta stresszel keveredve derült égből villámcsapásként érik.

Forrás: HomeGardenForrás: HomeGarden

A koncepciók egyeztetésének időszaka

Itt a pszichológusok mindenekelőtt az elővigyázatosságra hívják fel a figyelmet: fontos, hogy a partnerek közül egyik se hagyja magát a másik által rábeszélni vagy kényszeríteni valamilyen megoldás elfogadására. Végeredményben ez végzetes hatással lehet a további viszonyukra. Azonban annyira vitatkozni a jövendő házról, mintha élet-halál harcról lenne szó, szintén nem építő jellegű.

Lehetséges, hogy a nézeteltérés nem mélyül el annyira, ha megpróbálnak a partnerük "nyelvén" beszélni. Jusson eszükbe például az, hogy a férfit és a nőt az információk érzékelésének másfajta csatornái vezérlik, ez az oka az eltérő céloknak, amit az ideális ház megteremtésekor szem előtt tartanak. A férfiak sokkal élesebben érzékelik a vizuális kényelmet - innen fakad a méretarányos kidolgozás szükséglete és az az igény, hogy minél előbb egy befejezett házban élhessék tovább az életüket. A nők sokkal érzékenyebbek az anyagok kiválasztásában, a térrészletek aprólékosabb kidolgozásában. Ezenkívül könnyebben kibírják az elhúzódó javításokat, arra gondolva, hogy milyen öröm lesz majd látni annak eredményét.

Mindenkinek legyen egy különbejáratú, saját "tere"

Sok építész a közös családi élet jövőjét abban látja, hogy megteremti a közösségi élet feltételeit: a család minden tagja kap külön szobát, a családi találkozások színhelye pedig legyen egy másik nagyobb helyiség a ház közepében. Próbáljanak meg kijelölni egy helyet a lakásban, amelyik, filozofikus nyelven beszélve, a "saját Én" szükségleteit teljes mértékben kielégíti. És abban az esetben, ha partnerükkel ez a lehetőség nem megoldható, akkor felmerül annak kétsége, hogy vajon helyesen választottak-e partnert.

Forrás: HomeGardenForrás: HomeGarden


Elképzelések, kompromisszum, mérlegelés

A terv megvalósításának időszakában bizonyára mindketten erősen meg lesznek győződve saját elképzeléseik helyességéről. Elengedhetetlenül fontos gondosan mérlegelni, mennyire igazoltak bennünket a megkötött kompromisszumok és milyen következményeket fognak maguk után vonni - beleértve az anyagiakat is. Készen állnak vajon lemondani a tengerparti nyaralásról, elhalasztani az új autóvásárlást és egy félévben csak egyszer menni valahová, akkor is a legolcsóbb kávéházba?