Síel a család

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A gyermekeket megfelelően öltöztessük fel, mindenekelőtt könnyű, légáteresztő rétegeket válasszunk. Alulra hosszú alsónemű kerüljön, fölé egy garbó, majd egy meleg pulcsi vagy polár felsőrész, végül a vízhatlan dzseki. Ellenőrizzük, hogy a gyermeknél van sapka és kesztyű. A legnagyobb hőmennyiséget leginkább a fejen keresztül adja le testünk, éppen ezért a sapka vagy fejpánt viselése különösen fontos a hegyekben. A kezeket az egyujjas kesztyűk jobban melegen tartják, mint ötujjas társaik.

Bármilyen az időjárás, a gyermeknél mindig legyen fényvédő krém. A csak ritkán előbukkanó nap fénye is visszaverődik a hó felületéről és ez könnyen leégéshez vezethet. A jó látási viszonyok különösen fontosak a forgalmas havas lejtőkön, ezért a fény, szél és hóesés zavarói hatásainak kiküszöbölésére mindig viseljenek a gyerekek sí- vagy napszemüveget. A fejvédő viselése is jó ötlet. Ebben az esetben azonban ne feledjük, a sisak a füleket is takarja.

Ha a fáradhatatlan és tudásra szomjas gyermeket síiskolába íratjuk, mialatt mi a meredekebb lejtőkön száguldozunk vagy éppen a "hüttében" melegszünk, a gyereknek pontosan tudnia kell oktatója nevét. Arra az esetre, ha valamilyen ok miatt esetleg leszakadna a csoporttól, okítsuk ki, hogy mindig álljon meg és kérjen segítséget ahelyett, hogy egyedül vág neki az ismeretlen lejtőnek. Bizonyosodjunk meg, hogy nevünk és telefonszámunk biztos helyen, a dzseki zipzáras zsebében lapul.

A gyermeknek tudnia kell, mikor szükséges abbahagyni a sportolást és kicsit pihenni vagy melegedni. Ilyen eset például, ha a ruhája átázik, a hidegtől már reszket, sérülést észlelt, úgy találja, hogy a bakancs vagy a kötés nem illeszkedik helyesen vagy csak egyszerűen kimerült a kiadós testmozgástól. Ha biztosan síelni tudó gyermekünket már a maga útjára engedjük, mindig beszéljünk meg találkozási helyet és időpontot!

Síelők weblapjahttp://www.sielok.hu/Minden, amit a sízésről tudni érdemes.Keressen a síutak között!http://www.travelport.hu/tcrs/scomplex.phtml?hun=&lang=hu&prf=25&afc=2Majd száz különleges ajánlat várja a téli sportok szerelmeseit.Síelésről a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/szorakozas,_pihenes,_sport/sport/teli_sportok/sieles/

Végül tanítsuk meg gyermekünknek a "síkresz" legfontosabb szabályait! A síelő mozgása mindig legyen kontrollált, hogy - ha szükséges - meg tudjon állni és kikerülni az útjába kerülő tárgyakat vagy embereket. Fontos szabály, hogy a sípályán mindig az előttünk haladó van előnyben, mivel mi látjuk őt, ellenben ő nem láthat minket; hogy ki tudjuk-e kerülni, csakis a mi felelősségünk. Tilos megállni olyan helyeken, ahol elzárjuk a haladási útvonalat, illetve ahol nem vagyunk láthatóak felülről. Mielőtt a lesiklást megkezdenénk, fel kell nézni és elengedni a nagy sebességgel felülről érkezőket. A tájékoztató és figyelmeztető jelzéseket mindig tartsuk be, ha egy területet lezárnak a síelők elől, annak oka van, ezért ezt a részt el kell kerülni. Mielőtt használnánk a felvonókat, tanuljuk meg, hogyan kell be-, illetve kiszállni, valamint a léceket szállítani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről