Újra divat a lávalámpa

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: HomeGarden
Mathmos, Fluidium kollekció. Ross Lovegrova láva lámpa dizájnja

Mindezen dolgok összességének, a lávalámpának feltalálója a brit származású Edward Craven Walker, aki 1918-ban született Szingapúrban. Technikához való vonzódását mutatja az is, hogy a királyi légierőnél szolgált egy repülőszázad parancsnokaként a második világháború idején. A lávalámpa feltalálása gazdaggá tette, a nudizmus elfogadtatásáért folytatott küzdelme pedig híressé.

A nevéhez fűződő lávalámpa egyike a 60-as évek szimbólumainak, melyet a mai napig hatalmas kultusz övez. Filmek tucatjaiban kap dekorációként mellékszerepet ez a mozgó, örvénylő folyadékokkal teli dizájn-lámpa.

Legendák az ötlet születéséről

Az egyik variáció szerint a lámpa ötlete Craven agyában akkor született meg, amikor egy kocsmában meglátott egy homokórát, melyet a világháború idején készítettek. Ez a működésében nem emlékeztet a mai lávalámpára, de a különböző formák folyamatos váltakozása már igen.

A Mathmos hivatalos honlapjahttp://www.mathmos.co.uk/Láva lámpa galériahttp://www.oozinggoo.com/

A másik változat szerint az ihlet akkor érkezett, amikor folyadékcsöppeket látott, olaj és víz felmelegített keverékét, egy lámpa formájú tárgyban. Cravennek eszébe jutott, hogy mennyivel érdekesebb lenne, ha az olaj különböző geometriai formákat venne fel.

Akármelyik változat áll is közelebb a valósághoz, egy évtizedbe telt, míg megszületett forma és anyag tökéletes találkozása, a legendássá vált Astro lámpa.

Forrás: HomeGarden
Változatok lávalámpára

Hogyan működik a lávalámpa?

Víz és viasz, továbbá egy harmadik titkos komponens elegye tette lehetővé, hogy a lámpában különböző hihetetlen formák jöjjenek létre. A lámpa aljában egy izzó világítja meg és melegíti fel a viaszt, mely ettől könnyebb lesz, és felemelkedik. Miután az anyag lehűl, visszaesik a lámpa aljára, és a folyamat újrakezdődik.

1963-ban megszületik az első lávalámpa

Az első darabot 1963-ban kezdték el piacra dobni, a 70-es évek pszichedelikus őrületét megelőzően. Ez a dátum még bizonyára sokáig emlékezetes marad. Ebben az évben gyilkolta meg Lee Harvey Oswald az amerikai elnököt, Kennedyt. Ekkor jelent meg Kurt Vonnegut Macskabölcső című könyve. A világ népessége pedig 3,2 milliárd fő volt.

Nem telt bele néhány év, és Walker dél-angliai üzeme fáradhatatlanul ontotta a lávalámpákat, hogy a nagyszámú megrendeléseket ki tudja elégíteni. A "'nyugati" fiatalok lakásának kihagyhatatlan kelléke lett ez a tárgy, egy korszak szimbóluma, melyre a vietnámi háború nyomta bélyegét.

A Mathmos megveszi a gyártási jogokat

A lávalámpa divatnak azonban a 80-as években leáldozóban volt a csillagzata, melyre Walker úgy reagált, hogy eladta a jogokat a Mathmos cégnek. A váltás annyira jól sikerült, hogy a Mathmos hamarosan egyike lett Anglia leggyorsabban fejlődő vállalatának, melynek legismertebb terméke az újjászülető lávalámpa.

Forrás: HomeGardenForrás: HomeGardenForrás: HomeGarden
Ez a Mathmos- modell már hangra is érzékeny

Házi készítésű Harley lávalámpa

A lávalámpa mániákus variációja egy kávésdobozra


A Mathmos ráérzett az idők változására és a retro-kultúra visszatérésére, így egyaránt gyártotta az alapmodelleket és tervezte a hasonló elven működő dekoratív otthoni lámpák további variációit. A lávalámpa időtlenségében bízva felkérték Ross Lovegrove dizájnert, hogy tervezzen számukra egy megújult kollekciót. A végeredmény a Fluidium kollekció lett, mely játékos rakétaformájával a harmadik évezredbe repíti át Walker találmányát.

Edward Craven Walker 2000-ben halt meg, ám emlékét őrzi sok millió lávalámpa, két nudista propagandafilm és egy nudistaklub az angliai Bournemouthban.

Vermes Gábor

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről