A jövedelempótlék kifizetése

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A kiegészítést a Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságai, illetve a jogosult munkahelye szerinti családtámogatási kifizetőhely állapítja meg és fizeti ki egy összegben, aszerint, hogy mely szerv folyósította annak idején a gyest. Ha a gyest több szerv is folyósította, mindegyik az általa folyósított időtartam alapján teljesíti a jövedelempótlékot.

Főszabályként hivatalból történik a kiegészítés megállapítása és kifizetése. Abban az esetben azonban, ha a gyest olyan kifizetőhely folyósította, amely időközben megszűnt, az érintettnek a vonatkozó kormányrendelet melléklete szerinti igénylőlapon kell benyújtania igényét a lakóhelye szerinti Területi Államháztartási Hivatalhoz (TÁH). Akik a kérelmüket korábban már előterjesztették, a formanyomtatványon nem kell megismételniük azt.

A jövedelempótlék kifizetésére legkésőbb 2003. december 31-ig kerül sor, postai utalványon, a jogosult "saját kezéhez" való kézbesítéssel. Ezzel egyidejűleg kapják meg az érintettek a jogosultság kérdésében született határozatot, amely tartalmazza a jövedelempótlék megállapításának időszakát és összegét is.

Akinek hivatalból járna a jövedelempótlék, ennek ellenére 2003. december 31-éig nem kapta meg, legkésőbb 2004. március 31-ig terjesztheti elő igényét a lakóhelye szerinti TÁH-nál a jogszabály mellékletében szereplő igénylőlapon.

A jövedelempótlék teljes összege mentes a személyi jövedelemadó és minden egyéb közteher alól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről