Ultrahanggal a vetélés ellen

Vágólapra másolva!
Amerikai tudósok azt ígérik, hogy legújabb felfedezésük segítségével megelőzhetők lesznek a korai terhesség alatti vetélések. Ezen állításukat az ultrahang-vizsgálati módszer egy továbbfejlesztett változatának használatára alapozzák. Azt ígérik, hogy a high-tech ultrahangos módszer segítségével pontosan fel tudják ismerni a vetélésre hajlamos nőknél a sajnálatos esemény bekövetkezésének nagy valószínűségét, még a terhesség korai szakaszában.
Vágólapra másolva!

A magas érzékenységű Doppler-ultrahang képes arra, hogy mérje a vörösvérsejtek mozgási sebességét a magzati vérerekben. 1530 terhes nőn vizsgálták a módszert az Amerikai Egyesült Államokban, és azt találták, hogy a módszer előrevetítheti az embrionális szívelégtelenséget és a vetélés lehetőségét 99%-os bizonyossággal már a terhesség első hat hetében. Dr. Jason Birnholz, a kutatás vezetője elmondta, ha a Doppler-ultrahang jelzi az elégséges embrionális szívfunkciót, az adott terhesség 95%-os bizonyossággal folytatódni fog. Az esetek 99%-ban vetélés következik be, ha a Doppler-ultrahang abnormális szívfunkciókat mutat ki.

A szkenneléses módszer egy a testbe bevezetett érzékelőn alapszik, és először teszi lehetővé a tudósok számára, hogy észleljék az esetleges vértolulásos szívelégtelenséget embrióknál. Birnholz, az illinoisi Diagnostic Ultrasound Consultants társaság tagja elmondta: - Az embrionális szívelégtelenség oka - amikor nem jut elégséges oxigén a szívbe - majdnem ugyanaz, mint a felnőtteknél. Arra gyanakszunk, hogy ha a placentát tápláló vérerek nem fejlődnek normálisan, vagy ha kissé elmarad a fejlődésük a normális tempóhoz képest, a szív nem kapja meg a szükséges támaszt.

A kutatás eredményeképpen kiderült, hogy a vetélések 44%-ban a vértolulásos szívelégtelenség a hibás. Birnholz kijelentette az Észak-Amerikai Radiológiai Szövetség chicagói éves ülésén, hogy a kifejlesztett ultrahangteszt lehetővé teszi a beavatkozást a vetélés lehetőségének felfedezésekor. Az egyszerű megoldás az lenne, hogy oxigént adagolnának a várandós anyának a terhesség korai szakaszának kritikus periódusában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!