A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Sütőt vásárolunk - segítség a választáshoz

Vágólapra másolva!
Aki szeret sütni, pontosan tudja, hogy mennyire könnyen el lehet rontani egy finom süteményt vagy egytálételt, ha olyan sütőben készítjük el, mely nem megfelelő minőségű vagy amelynek használatát nem ismerjük pontosan. Fontos, hogy ismerjük elvárásainkat, sütési szokásainkat és azokhoz megfelelő készüléket válasszunk. Manapság már olyan nagy a választék, hogy gondot okozhat kiigazodni.
Vágólapra másolva!

A sütés tulajdonképpen nem más, mint az étel hőkezelése, emészthetővé tétele magas hőmérsékleten (150-260 fokon). A legtöbb ételt 175 oC-on készítjük, mert ezen a hőmérsékleten még lédús, természetesen aromás marad. Minél nagyobb a hőmérséklet, annál nagyobb a súly-, nedvesség-, tápanyag-, víz, és természetesaroma-veszteség.

Ha megkérdezzük a háziasszonyokat, akkor sokan ragaszkodnak a hagyományos gázüzemű sütőkhöz, ugyanakkor sokan voksolnak már a villanysütő mellett. Igaz ugyan, hogy a gázsütő üzemeltetése olcsóbb, de jó ha tudjuk, hogy programozhatóságuk, a hőmérséklet beállításának pontossága nem tud versenyre kelni az elektromos készülékekével. A villanysütőknek akár 1 oC-os pontossággal állítható a belső hőmérséklete, sőt az élelmiszerekben végbemenő változásokat is figyelemmel kísérhetjük az élelmiszer-hőmérő segítségével. Az elektromos sütőben lehetőség nyílik az alsó és felső sütési módra, valamint a kettő kombinációjára is. Az alsó sütési mód lédús ételekhez és pizzákhoz, a felső a csőben sült zöldségek, tésztafélék átsütéséhez, barnításához használható. A forró levegő keringtetése pedig lehetővé teszi, hogy egyszerre 2 sütőtálcán is süssünk.

A legegészségesebben gőzsütőben készíthetjük el kedvenc ételeinket. Ma már háztartások számára is elérhetők az éttermekben használatos gőzsütők. A gőzsütő egyesíti a gőzzel történő párolást és a sütést. A gőzölést táplálkozástudományi szakemberek is ajánlják, hiszen ezzel a kíméletes eljárással az értékes ásványi és tápanyagok az ételben maradnak. Ráadásul az egyedi íz, aroma és szín is kiteljesedik. Vagyis a gőzsütéssel nem csak lédús és egészséges, hanem ínycsiklandozó fogásokat is nyerünk.

A gőzsütőben az élelmiszer minden oldalát forró gőz veszi körül - hogy ez miként történjen, az kiválasztható háromféle gőzprogram közül. Az erős gőzben történő sütés (96-97 oC) zöldségek, hal, rizs és tésztaételek készítésére való. A váltakozó gőzölés - 75% forró levegő és 25% gőz - húsok, kenyér és sütemények sütésére ideális. A harmadik gőzprogram pedig (az előzőek kombinációja) arra alkalmas, hogy egyazon időpontra legyen kész sült és köret, méghozzá úgy, hogy mindkettő a neki megfelelő eljáráson esik át: a sülnivaló hagyományosan forró levegőn lesz ropogós, majd a körítést a gőz veszi kezelésbe - az ízek megmaradnak, és nem keverednek össze.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!