Művi meddővé tétel (sterilizálás)

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A nemző-, illetőleg fogamzásképességet megakadályozó művi meddővé tétel családtervezési célból, illetve egészségügyi indokból végezhető el mind a férfiakon, mind a nőkön. A beavatkozás csak írásbeli kérelem és szakorvosi vélemény, javaslat alapján végezhető el.

Speciális szabályok érvényesülnek a családtervezési célból - nem egészségügyi okból - végrehajtandó művi meddővé tételre:

  • az eljárásra kizárólag akkor kerülhet sor, ha az érintett személy 35 éven felüli, vagy
  • három vér szerinti gyermeke van,
  • magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik,
  • magyar állampolgár, és
  • a beavatkozás iránti, írásban előterjesztett kérelmének teljesítéséhez a gyámhatóság hozzájárult.

A beavatkozást a kérelem benyújtását követő 3 hónapos várakozási idő elteltével lehet elvégezni, kivéve, ha a soronkívüliséget szülészeti vagy más műtéti esemény lehetővé teszi, illetve az időközben bekövetkező terhesség a nő életét, testi épségét, egészségét közvetlenül veszélyeztetné, vagy a terhességből nagy valószínűséggel nem egészséges gyermek születne.

A beavatkozás megkezdését megelőzően az orvos köteles tájékoztatni a kérelmezőt - házasságban, illetve élettársi kapcsolatban élő kérelmező esetén a házastársat (élettársat) is - a fogamzásgátlás egyéb lehetőségeiről, valamint a beavatkozás jellegéről, lehetséges kockázatairól és következményeiről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!