Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A "mindent a baba egészségéért" hadműveletet néhány hónappal a tervezett fogantatás előtt meg kell kezdeni. Régi tapasztalat, hogy a túlzásba vitt fizikai munka és kimerítő testmozgás nem kedvez a fogamzásképességnek. A menedzsertípusú, túlhajtott életmód és az ezzel járó testi és lelki kimerültség is csökkenti a teherbeesés esélyét. Nemcsak a munka mennyisége, hanem körülményei is fontosak a várandósság szempontjából: ha a szülők veszélyes vegyszerekkel, szerves oldószerekkel, egészségre ártalmas festékekkel, sugárzó anyagokkal dolgoznak, jobb, ha minél előbb felhagynak e tevékenységgel. Jól tudjuk, hogy ez a tanács nehezen fogadható meg a hazai munkaerőpiaci helyzet ismeretében. Egy bőrdíszműves vagy vegyész nem pattanhat föl a székéből: gyerekek, én három hónap múlva teherbe szeretnék esni, a gyes lejárta után újra találkozunk! A legtöbb, amit tehet, hogy a lehető legpontosabban betartja a munkavédelmi előírásokat.
Csak akkor mehet betegállományba a veszélyes munkahelyen dolgozó asszony, amikor a terhesség ultrahangvizsgálattal kimutatható.
A magzat védelme azonban nem csak az édesanya dolga. A leendő apának is fel kell hagyniuk a dohányzással és a gyakori poharazgatással.

Nagyjavítás, karbantartás

Ne hagyja a terhesség idejére azokat a kezeléseket, amelyek előbb is elvégezhetők. Menjen el idejében fogorvoshoz! Sokkal könnyebb átvészelni a megpróbáltatásokat várandósság előtt, mint mondjuk hányingerrel küszködve. Az amalgámtöméseket érdemes korszerűbb tömőanyagra cserélni, ugyanis az amalgám nehézfémsókat tartalmaz, amelyek a száj nyálkahártyáján át felszívódva eljuthatnak akár a magzatig is. Ez - főként a korai terhesség idején - nem tesz jót utódunknak.

A reménybeli kismama végeztesse el az aktuális tüdőszűrést. Jobb, ha túlesik a nőgyógyászati rákszűrésen is, így elkerülheti terhesség alatt ezt a hüvelyi feltárással járó, nem éppen kellemes vizsgálatot. Aki fájdalmas visszértágulattal küzd, feltétlenül keressen fel egy érsebészt, és vesse alá magát a javasolt kezelésnek vagy műtétnek. A visszerek állapota kezelés nélkül ugyanis a terhességgel együtt járó hormonális változások és a testsúly növekedése miatt törvényszerűen romlik, és ez szinte a fogamzás pillanatától megkeserítheti a kismama életét.

Aki krónikus betegségben szenved, feltétlenül keresse fel a szakorvost, és beszélje meg vele a gyógyszeres és más kezelésekkel kapcsolatos tennivalókat. Az epilepsziás rosszullétek száma nőhet, az asztma tünetei súlyosbodhatnak a várandósság során. A cukorbetegeknél különösen fontos az előzetes egyeztetés, a vércukorszint-beállítás, mivel már a terhesség első pillanataitól megváltozik az inzulinigény.

Szűrhető bajok

Az elkövetkező hónapokban az anya szervezetében csoda történik: két apró sejtből egy egyedi és megismételhetetlen, végtelenül bonyolult lény alakul ki. Ennek érdekében "körültekintően megtervezett", egymásra épülő folyamatok mennek végbe, hacsak nem kerül homokszem a gépezetbe. Ez a homokszem lehet egy kórokozó, de lehet a szaporítószervek formai vagy működési hibája, vagy akár valamilyen genetikai rendellenesség.

Hosszú listánk ne tűnjék ijesztőnek, hiszen egy vérvétel, valamint egy nőgyógyászati vizsgálat és mintavétel elég a bajok leleplezéséhez, van ugyanis néhány olyan kórokozó, amelyek felnőttekre nem veszélyesek, de maradandóan károsíthatják a magzatot:

- A rubeolavírus a terhesség 2–8. hetében végzetesen veszélyezteti a szem és a hallószerv fejlődését. Idősebb magzati korban ugyanez a kórokozó súlyos gyulladásos folyamatokat indíthat el. Az asszonyok nyolcvan százaléka már fiatalkorában átesett rubeolafertőzésen, ezért a szervezetében jelenlévő ellenanyagok megvédik őket az újabb fertőzéstől. Vérvizsgálattal megállapítható, hogy valaki a veszélyeztetett csoportba tartozik-e. Ha kiderül, hogy az anya nem védett, megkaphatja a szükséges oltást. A kisgyermekekkel napi kapcsolatot tartó óvodai, bölcsődei dolgozóknak különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk a megelőzésre.

- A másik, hasonlóan működő magzatkárosító kórokozó a toxoplasma gondii, egy egysejtű parazita. Toxoplasma-fertőzésen a felnőtt lakosság nyolcvan százaléka átesett anélkül, hogy észrevette volna (a betegség általában nem okoz panaszokat). Rossz hír, hogy a védettség csak néhány évre szól, így nagy az esélye az újrafertőződésnek. A kórokozó fertőzhet nem eléggé átsült hús fogyasztása következtében vagy macskák ürülékével szennyezett talaj révén is. Ha a terhesség előtti vérvizsgálat során kiderül, hogy a leendő anya nem rendezik ellenanyagokkal, akkor nincs más hátra, kerülni kell a fertőzés lehetséges forrásait. Toxoplazmózis ellen ugyanis nincs védőoltás.

- Nagyon fontos, hogy a gyermekre vágyó anya a gyermek megfoganása előtt menjen el általános nőgyógyászati vizsgálatra, ahol fény derül arra, hogy egészséges vagy fertőzött a hüvelyváladék. Sajnos az a tapasztalat, hogy a nők negyven százalékának hüvelyi fertőzése van. A kellő időben végzett kezeléssel megelőzhető a magzat méhen belüli fertőződése is.

- Veszélyes szerzet a chlamydia trachomatis. Ez a kórokozó élő sejtekben lakik és közlekedik, tehát nemi úton kiválóan terjed. A fertőzöttség gyakran tünetmentes vagy hullámzó lefolyást mutat, így észrevétlenül továbbterjedhet. A klamidiázis meddőséggel, méhen kívüli terhességgel, koraszüléssel, magzati elhalással járhat. Újszülötteknél szemgyulladást okozhat. Sajnos a statisztika szerint a panaszmentes nők tizennyolc százaléka fertőzött: nagy az esély arra, hogy egy magát egészségesnek tartó asszony is ebbe a körbe tartozik. Amerikában a szexuálisan aktív nők harminc százalékát chlamydia-hordozónak találták. A későbbi nőgyógyászati problémák elkerülése és a sikeres terhesség érdekében ott félévenként ajánlják a szűrést. A klamidiázis hagyományos, hosszadalmas tenyésztési módszerrel mutatható ki a méhnyakról vett mintából. Ha a kezelőorvos indokoltnak látja a vizsgálatot, elvégezhető a társadalombiztosítás terhére. Ha az orvos nem, csak az asszony gyanakszik, akkor borsos árat kell fizetni érte. A kezelés antibiotikummal történik, már ezért sem jó a terhesség időszakára hagyni.

- Nem fertőzés okozza, de veszélyezteti a baba kihordását a bakteriális vaginózis. Itt tulajdonképpen arról van szó, hogy felborul a hüvely saját baktériumflórájának természetes egyensúlya. Ez az állapot egyszerű nőgyógyászati vizsgálat során kimutatható és helyi kezeléssel karban tartható.

Fontos tudni,

hogy nem elég csak a leendő anyát meggyógyítani, hiszen hamarosan visszakaphatja a bajt élete párjától. Ha a férfi prosztatagyulladásban, vese- vagy hólyaggyulladásban szenved, szinte biztos, hogy a partner is veszélyeztetett. Ha nem együtt kezelik őket, előfordulhat, hogy újra és újra visszafertőzik egymást (pingpong effektus). A családtervezési központokban eleve fel szokták ajánlani az ondó fertőzöttségének vizsgálatát, de ezt urológiai vagy andrológiai szakrendelésen is bárki kérheti.

Őseink kései ajándéka

Genetikushoz akkor érdemes fordulni, ha a szülőknek, közeli rokonoknak, vagy a már megszületett gyermeknek genetikai eredetű betegsége van. A szakember ilyenkor megállapítja, hogy mekkora az esély az utódnál arra, hogy a kromoszómasérülés forduljon elő. Ennek ismeretében dönthetik el, hogy vállalnak-e gyermeket vagy sem. Ha környezeti hatások (vegyi anyagok, sugárzás, nehézfémek) vagy az életkoruk miatt aggódnak, esetleg vérrokoni kapcsolat áll fenn a pár között, szintén érdemes genetikushoz fordulni.

Hová forduljunk?

Az Optimális Családtervezési Szolgáltatás (Budapest, XIV., Bolgárkerék u. 3., tel.: 383-8477, 363-5272) programjának keretén belül a fent leírt összes vizsgálat elvégezhető. A szolgáltatás ingyenes. Az OCsSz szakemberei között találunk szülész-nőgyógyászt, gyermekorvost, genetikust, pszichológust, szexológust és védőnőt. Ha szükséges, külső munkatársak segítségét is igénybe veszik.

A családtervezési program három "részből" áll.

Az első a "családtervezési alkalmassági vizsgálat". Itt a pár életmódjáról, a lehetséges és szükséges orvosi vizsgálatokról, a genetikai kockázatokról beszélgetnek a szakemberek a jelentkezőkkel. Felajánlják és elindítják a szükséges vizsgálatok sorát.

A második a fogamzásra való felkészülés konkrét teendőiről szól. Személyre szóló tanácsokat kapnak, megbeszélik a már elkészült vizsgálatok eredményeit. A kismama megkezdi a magzatvédő vitamin szedését, javasolják a "terhesség-előkészítő torna" megkezdését.

A harmadik találkozásra az első kimaradt vérzés után kell jelentkezni, azaz a teherbeesés után. Itt újabb beszélgetés következik arról, hogy mi a teendő a magzat és az anya védelme érdekében. Később - a terhesség második felében - vissza lehet menni egy szakemberek által vezetett csoportos beszélgetésre. A gyermek megszületése után pedig az eufenikai programban vehet részt minden olyan család, ahol a gyermek öröklötten hajlamos valamilyen betegségre. Itt a szülők minden segítséget megkapnak ahhoz, hogy megelőzzék a tünetek megjelenését vagy a betegség súlyosbodását.

A szolgálat telefonos teratológiai tanácsadásán bárki megtudhatja, hogy egyes gyógyszereket szedhet-e a terhesség vagy a szoptatás alatt: 06-80-200-339.
A központ minden szolgáltatása ingyenes.
Vidéken a Család- és Nővédelmi Tanácsadókhoz lehet fordulni.
Genetikai tanácsadó sok szülészet vagy gyermekosztály mellett működik, de az OCsSz programjának is része.

Sződy Judit
Szaktanácsadó: Dr. Boros Judit szülész-nőgyógyász

Ajánlat

A Családvédelmi Szolgálatok címlistája

Terhesség alatti és előtti hatásokról

Kinek érdemes genetikai tanácsot kérni?

Korábban az [origo]-ban

Gyógyszerszedés várandósság és szoptatás idején

A terhesség első harmadának történései

A magzatvédő vitamin megmentheti a gyermekeket


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről