Kismama-mozaik

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Szülés előtt vegyük ki a kontaktlencsét!

Akinek van tapasztalata a kontaktlencse használatában, az tudja, hogy milyen helyzetekben okozhat problémát az a típus, amit visel. A kemény és a félkemény, oxigénáteresztő lencséket szülésnél ajánlatos kivenni, mert kitoláskor elmozdulhatnak az összeszorított szemhéjak alatt, és megsérthetik a szaruhártyát, esetleg ki is eshetnek. Egyes lencsetípusoknál bepirosodik a szem, ha elalszunk benne, márpedig előfordulhat, hogy a fájások közt behunyt szemmel pihenünk. Másrészt nem tudhatjuk előre, meddig tart majd a szülés. A kontaktlencsék többségét naponta csak meghatározott ideig szabad hordani. Ha elhúzódik a szülés, a hosszas ébrenlét miatt biztosan túllépjük a kontaktlencse napi viselésére ajánlott maximális időtartamot. Legjobb tehát, ha előre biztonságba helyezzük a lencséket, s csomagunkban a felhelyező folyadékkal együtt olyan helyre rakjuk, ahonnan egyetlen kézmozdulattal elő tudjuk venni. Esetleg tartsuk készenlétben a szemüveget is, ezt valamivel egyszerűbb fel-le rakosgatni, mint a kontaklencsét.

Mit érez a baba odabent?

A magzat elsőként kifejlődő érzéke az ízlelés. A húszhetes magzat szájában tízszer annyi ízlelőbimbó van, mint az újszülöttében. A magzatvíz cukortartama miatt kissé édes, ám az erősebb ízek, például a fokhagyma, a spárga "átmennek" a magzatvízbe, és némileg módosítják az ízét. Van tehát mit ízlelgetni odabent, hiszen a picik jócskán iszogatnak a magzatvízből, és orrukon át is beszippantják. A huszadik héten már a fülkagyló is jól látszik, bár még csak félkörömnyi, a belső fül hallószervei pedig egy gombostűfejben elférnek. A magzat hallja anyja szívhangját, a huszonnegyedik héttől kezdve pedig a külvilág beszüremkedő zajait is. Erős zajra (száztíz decibel, diszkózene) összehúzza a szemét, ráncolja a homlokát. Bár ez a hangerő a hasfalon és magzatvízen keresztül kilencven decibelre csökken, mégis elegendő ahhoz, hogy megijessze.

Az anyák tapasztalhatják, hogy kisbabájuk összerándul, ugrik egyet, ha bekapcsolják a porszívót, a mixert, vagy becsapják az ajtót. Kellemes hangingerekkel kedveskedhetnek, ha énekelnek vagy komolyzenét játszanak neki. Újszülöttként a kisbabák megismerik a mama, a papa hangját, a sokszor hallott zenétől megnyugodnak, vagy éppen tágra nyílt szemmel hallgatják. A várandósság második harmadában a tapintás kap nagyobb szerepet: a magzatnak bőven van még helye a mozgásra, de már elég nagy ahhoz, hogy elérje a falat kis otthonában. Ez játékforrás is számára: érzi, ha hozzáér a méhfalhoz, a köldökzsinórhoz vagy saját testéhez, s mozgásával igyekszik is ezt előidézni. Legkésőbb a huszonharmadik héttől fájdalmat is érez. Legkevésbé fejlett érzékszerve a látás. A magzat szeme többnyire csukva van, a szemhéjak védik a magzatvíztől a szemgolyót. A hasfalon átszüremlő fényt azonban - ez a kintinek csupán egy százaléka - mindenképpen érzékeli. Ha zseblámpával világítjuk meg a mama hasának egy pontját, kíváncsian odafordul, ha pedig napozik a pocak, kellemes vöröses fény dereng odabent - talán ebből ered, hogy a gyerekek többségének a piros a kedvenc színe. A mama lelkiállapotát is életének első pillanatától kezdve érzékeli a baba - azzal a bizonyos hetedik érzékkel.

Hogyan előzhetők meg a terhességi csíkok?

A terhességi csíkok kialakulását a bőr megnyúlása és a súlynövekedés mellett a gesztagén hormon is okozza. Ez gondoskodik arról, hogy a kötőszövet szükség esetén megnyúljon. A tágulás során az esetek kilencven százalékában meg is repedezik a kötőszövet, ezek a sérülések láthatók a felszínen terhességi csíkok formájában. Az adottságot, hogy bőrünk hajlamos-e erre, őseinktől örököljük, így legfeljebb csökkenthetjük némileg ennek esélyét. A nap UV-A sugarai roncsolják a bőr rugalmas szöveteit, különösen a várandósok feszülő, elvékonyodott bőrében tudnak nagy kárt tenni. Ne napoztassuk tehát hosszasan a pocakot! Szükség esetén hordjunk tartást biztosító ruhaneműt. A terhességi csíkok megelőzésére szolgáló kozmetikumok hatékonysága nagymértékben függ attól, hogy masszírozzuk, csipkedjük-e az érintett bőrfelületet. A kenegetés, gyengéd dörgölés, enyhe kefélgetés fokozza a bőr vérellátottságát, így rugalmasabb, frissebb lesz. A gyöngyházfényű csíkok a szülés után idővel elhalványulnak, s ha nem rendelkezünk túl sok plusz kilóval, szinte észrevétlenek maradnak.

Az utolsó hetek gondjai

A várandósság utolsó hetei a szülésre történő felkészülés jegyében zajlanak. A magzat egyre inkább beilleszkedik a szülőcsatornába, ennek következtében a pocak látványosan lejjebb ereszkedik. Ezáltal levegőhöz jutnak a várandósok, hisz kisebb nyomás nehezedik az alsó bordákra. Megnövekszik viszont a hólyagra és a bélcsatornára nehezedő súly: a kismama kevésbé tudja tartani a vizeletét, gyakrabban kell ürítenie, ha eddig előfordult székrekedés, most még fokozódik. A test súlypontja ismét előbbre tolódott, a helyes testtartás megőrzése fáradságosabb, keresztcsonttáji fájdalmak adódhatnak. A szüléshez közeledvén átalakul a hormonháztartás. Ennek következtében ellanyhulnak, kitágulnak a véredények.

Különösen a láb ereiben pang a vér, majd a visszapumpálás érdekében növekszik a vérnyomás. Az utolsó hetekben a szervezet hajlamos a víz visszatartására: ödémák, azaz vizenyősödések alakulhatnak ki. Sok fekvéssel, a láb felpolcolásával, vízszintes biciklizéssel segíthetünk a tüneteken. A megnövekedett méh mellett a gyomor olyan helyzetbe kerül, hogy visszaáramolhat a gyomortartalom. Ez gyomorégést okozhat, de ha kerüljük a teljesen vízszintes testhelyzetet, kevesebb kellemetlenségre számíthatunk.

Korábbi tanácsok kismamáknak
Kismama-mozaik
Összeállításunkban olvashatnak az émelygés ellenszereiről, a kismamáknál gyakori vádligörcs megszüntetéséről és arról, hogy hogyan jönnek össze plusz kilók a terhesség alatt.
Kismama-mozaik
Összeállításunkban olvashatnak arról, hogy szabad-e a kismamának emelgetni, hogy miért kell odafigyelni a jódhiányra, hogy hogyan gyorsulnak fel az élettani folyamatok a terhesség alatt és a magzatmozgások jelentőségéről is.
Kismama-mozaik
Összeállításunkban olvashatnak arról, hogy veszélyt jelentenek-e a kismamákra és fejlődő magzatukra a négylábú kedvencek, hogy szabad-e várandósan hajat festeni, és írunk még a kismamák alvási problémáiról és a kéjgázas fájdalomcsillapításról.

Ajánlat
Fitline Kismama
Babapont

Szeretne kismamaként is fitt maradni?
Legyen szép a kismama - terhességi tanácsok hónapról hónapra

Fórumajánló: Hajfestés és terhesség?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!