Balesetmentes vakációt!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az iskolaév végén - és kezdetén - ugrásszerűen megszaporodik a zömmel elkerülhető gyermekbalesetek száma. Évente több kiskorú veszíti életét vagy rokkan meg emiatt, mint a különböző betegségekben összesen.

Az utóbbi évek statisztikái azt mutatják, hogy nem csupán a "biztonság kedvéért" félünk, hanem valóban jó okunk van erre. Csak mutatóban vannak puha talajú, speciálisan kiképzett játékokkal felszerelt játszóterek, kerékpárutak, megfelelő és nyitott sportpályák, ahol a gyermek a sérülés veszélye nélkül végre kitombolhatja a végigült tanévet. A védőfelszerelések elég drágák, s a tiltó szó hatástalan: az általános iskolásokra egyébként is jellemző, hogy erős bennük a kockázatvállalási hajlandóság, a bizonyítási vágy és a vakmerőség.

Mire figyeljünk, amikor biciklit veszünk a gyereknek?
- A közlekedésbiztonsági feltételeknek megfelelő kerékpárt vegyünk: legyen rajta két, egymástól függetlenül működő fék, elöl fehér fényű, hátul piros fényű lámpa, hátsó piros fényvisszaverő, csengő, ajánlott még sárga fényvisszaverő pontok vagy csíkok elhelyezése a pedálokon, illetve a küllőkön
- A biciklissisak elengedhetetlen a forgalomban való közlekedéshez, könyök- és térdvédő, illetve bicikliskesztyű szintén ajánlatos. Míg az öt-nyolc évesek a gyalogos közlekedésben veszélyeztettek, a nagyobbak javarészt kerékpározás közben szenvednek balesetet. A megfelelő védőfelszerelés egy esetleges balesetnél felfogja az ütést, mérsékli a sérülést. Hosszabb biciklitúránál a biciklisszemüveg is jó szolgálatot tesz
- Mindig a gyerek testmagasságának megfelelő méretű biciklit vegyünk. Lába a fel- és leszálláskor biztonságosan érje el a talajt. Ne kelljen nyújtózkodnia a nyereg és a kormány között. A túlméretezett kerékpárral nehezebb manőverezni, bizonytalanabbá teszi a közlekedést
- A felfelé kanyarodó kormányvégek esésnél súlyos belső sérüléseket okozhatnak, ezért puha szivaccsal vonjuk be, illetve fordítsuk lefelé a "szarvakat"
- Ismertessük meg a gyerekkel a közlekedési szabályokat. Ezeket a budapesti önkormányzati irodákban ingyenesen kapható Kerékpárral Budapesten című biciklistérkép hátoldaláról ismerhetik meg.

A roller kiváló előgyakorlata a későbbi kerékpározásnak. A gyerek gyakorolhatja rajta az egyensúlyban tartást, a mozgás közbeni irányváltoztatást, fékezést, megállást, le- és felszállást. A rollerezés sokkal jobban megközelíti a biciklizés közbeni helyzeteket.

A legveszélyeztetettebb korosztály a 3-6 és a 10-14 éveseké, míg az előbbiek közvetlen környezetüket próbálják felderíteni hajmeresztő módon, az utóbbiak esetében a közlekedési jellegű és utcai balesetek a gyakoribbak. Az 1-14 éves kor között a vezető halálok változatlanul a baleseti halál, a gyermekkori halálozás 50 százalékáért a többszervi sérülések felelősek, míg a felnőtteknél ez csupán az összes haláleset 15 százalékát teszi ki. A statisztikák szerint minden balesetben elhunyt gyermekre négy olyan túlélő esik, aki véglegesen szellemi vagy testi fogyatékos marad.

Az ország egyetlen önálló gyermektoxikológiai osztályán, a Heim Pál Gyermekkórházban jól ismerik a típusos baleseteket: évente ezer körül van a mérgezést szenvedett bentfekvő vagy ambulánsan kezelt gyermekek száma. Évek óta átlagosan hatvan ilyen esetet tartanak nyilván. A leggyakoribb a véletlen mérgezés, amikor kint hagyott gyógyszerek, háztartási vegyszerek, nemegyszer az üdítőitalos üvegbe áttöltött növényvédőszerek kerülnek a gyermek szervezetébe, de megkóstolják a mérgező növényeket, gombákat, bogyókat, sőt a szobanövényeket is.

Fotó: KISMAMAA sebészeti jellegű balesetek széles skálája a kutyaharapástól a tv-ből ellesett akciójelenetek kipróbálásán át az áramütésig terjed. A szakorvosok szerint az egysoros görkorcsolyával, a gördeszkával és a biciklivel bemutatott kunsztok következtében nem pusztán elesik a gyerek, amit megúszhat egy kis horzsolással, rosszabb esetben csonttörléssel, hanem igen súlyos, bonyolult és akár maradandó károsodásokat is szerezhet. Az utóbbi években szúrt, sőt lőtt sebekkel is találkoznak az ügyeletes gyermeksebészek és - sajnos - gyakoriak a vízi balesetek, azaz a fulladás, illetve a gerincsérülés.

Vannak balesetek, amelyek bekövetkeztéért kizárólag csak a szülő, a felnőtt okolható: sorolhatnánk a felügyelet nélkül hagyott forró víz vagy a fövő étel miatt megégett, az összecserélhető módon tárolt és elől hagyott vegyszerek, sőt az ellenőrizetlen gombából készült ételek miatt mérgeződő vagy a biztonsági ülés illetve öv nélkül szállított és megsérült gyermekek eseteit.

A balesetek egy része viszont az unalomig ismételgetett figyelmeztetések ellenére következik be: hiába mondjuk a gyereknek, hogy nem szabad megrongálódott elektromos vezetékhez nyúlni vagy húsz centis vízbe fejest ugrani, tűzzel vagy robbanásveszélyes tárgyakkal játszani.
A gyermek születése pillanatában kezdődő, hosszú távú nevelési folyamat az amelyben a gyermek megtanulja, illetve önkéntelenül ellesi, hogyan előzhetők meg, ismerhetők fel a veszélyes helyzetek.

A Mini Tipp 2002 vakációs programgyűjtemény május 9-én jelent meg 30 000 példányban, melyet az iskolások és szüleik ingyen kaptak meg még a szünidő kezdete előtt. A vakációs programgyűjteményben országos szinten gyűjtötték össze a megrendezésre kerülő nyári programokat, táborokat és szálláshelyeket. Érdemes ezt a gyűjteményt nézegetni, mert közel 200-féle nyári programlehetőséget találnak benne, és a nyár végégig naponta bővülő családi programokat, táborozási ajánlatokat is.
A táborok árairól: Budapesten a napközis táborok ára egy hétre 8-tól 14 ezer forintig, a bentlakásos táborok ára országszerte 14-től 60 ezer forintig változik. Szálláshelyet 800, sátorhelyet már 300 forinttól kínálnak.

Ajánlat
Gyermekorvosi ügyeletek Budapesten
A rollerezés veszélyeiről

Korábban
Pattanjon kerékpárra!
Balesetmentes közlekedé kerékpárral

Fórum: Vakáció - 11 hét

Otthon érdemes gyakorolni a gyerekkel
Közúti jelzőtáblák gyerekeknek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!