Odaítélték a gyermekkönyv-díjakat

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az Év Gyermekkönyve-díj 2001 díjazottjai az idén a következők lettek:

Szépirodalom kategóriában - Szijj Ferenc: Szuromberek királyfi című mesekönyve

Illusztráció kategóriában -
Roskó Gábor a Szuromberek királyfi illusztrációjáért

Fordítás kategóriában -
Székely Éva, az olasz gyermekirodalom fordításáért

Elismerő oklevelet kapott a Móra Könyvkiadó, Az én könyvtáram sorozat megjelentetéséért

Életmű-díj -
dr. Komáromi Gabriella gyermekirodalom-történész a gyermekirodalom népszerűsítésért végzett munkájáért.

A díjakat az IBBY Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Egyesülete adja ki a legjobb gyermekkönyvek készítőinek minden évben. Az egyesület honlapján a korábban díjazottak is megtekinthetők.
Ugyancsak ők szervezik minden évben a gyermekkönyvnap hazai eseményeit is. 1967 óta április 2-a, vagyis Hans Christian Andersen születésnapja a nemzetközi gyermekkönyvnap. A könyvnapi események célja, hogy olvasásra bátorítsa a gyerekeket, és felhívja a figyelmet a gyermekirodalomra. Az idén április 3-án tartották a magyar programokat.

A gyermekkönyvnapi eseményeket a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY - International Board on Books for Young People) szervezi. Az IBBY világszerte képviseli azokat, akik könyvet adnak a gyerekek kezébe. A szervezet magyar szekciója - a többi országéhoz hasonlóan - különböző gyermekkönyvnapi programokat szerveztek az iskolákban és a könyvtárakban. Mások egész könyvhetet szerveznek az alkalom köré.

Évenként más-más nemzeti szekció kap lehetőséget arra, hogy szponzorálja a könyvnapot. 2001-ben Magyarország volt a nemzetközi gyermekkönyvnap házigazdája. A könyvekben minden benne van című üzenetet akkor Janikovszky Éva írta, a plakátot Rényi Krisztina tervezte.

Az IBBY szervezete

Az IBBY Zürichben alakult 1953-ban. Ma világszerte több mint hatvan nemzeti szekciója működik.
Tagjai között vannak magas színvonalú könyvkiadással és rendszeres olvasó-programokkal büszkélkedő országok, de olyanok is, ahol csupán néhány elszánt szakember végzi a gyermekkönyvkiadással és terjesztéssel kapcsolatos úttörő munkáját.
Az IBBY kiterjed kapcsolatokat ápol igen sok nemzetközi szervezettel, valamint a világon működő valamennyi gyermekkönyv-intézettel, továbbá rendszeres kiállítóként jelentkezik a Bolognai Nemzetközi Gyermekkönyvvásáron és más nemzetközi könyvseregszemléken.
Az IBBY magyar szekciójának elnöke Békés Pál író.

Az 1985 óta működő IBBY Dokumentációs Központ az Oslói Egyetem önálló tanszékeként működik, és szakszerű információt, dokumentációt, konzultációs lehetőséget nyújt a sérült gyermekek speciális igényei iránt érdeklődő szervezetek, kutatók, könyvtárosok, kiadók, szerzők, illusztrátorok és közvélemény-formálók számára. A központ beszéd-, illetve olvasászavarral küszködő felnőttek számára készült könyvekkel, szakanyagokkal is rendelkezik.

Április 18-tól 21-ig tart az idei, kilencedik Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, melynek díszvendége Lawrence Norfolk angol író lesz, kiemelt országa pedig Olaszország.
A Kongresszusi Központban ma kezdődő könyvfesztiválon több gyermekkönyvkiadó is részt vesz, és a gyerekek mesekönyvírókkal is találkozhatnak, valamint külön gyermekprogramokon is rész vehetnek.
A könyvfesztivál honlapján a részletes programot is elolvashatják.


Korábban
Csütörtökön nyílik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Hófehérkétől Harry Potterig - mesekönyvek sikerének nyomában - Interjú Békés Pál íróval
Gyermekeink könyvespolca - Milyen könyveket adjunk a gyerekek kezébe?
Kell egy magocska, ami a gondolatot elindítja - Beszélgetés Marék Veronika íróval

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!