Nem csak a magyar átlagember teszi vissza a hűtőbe a maradék grillcsirkét, pár szelet párizsit, kortynyi tejet. Az angol Gary Rhodes - miközben Londonban több étterme van - a közelmúltban a királynőt szolgálta. A gasztronómia mestere a BBC-n sugárzott The Queen's Cook című műsorban számolt be a Buckingham-palota hétköznapjairól, a királynő étkezési szokásairól és szokatlan, kissé meglepő spórolási mániájáról.
"Az uralkodó parancsára a megmaradt csirke, húsféle nem kerül kidobásra, újra felhasználják azokat húspogácsákhoz, húsmártásokhoz" - árulta el a konyhai titkot a 44 éves mesterszakács. Nem készíthetett akármit: a paradicsom például szigorúan tiltva van a királynő asztalánál, ugyanis a kis magok "hozzátapadnak a fogaihoz, és ettől Őfelsége igen nyűgös lesz".
Rhodes szerint a királyi család tagjai nem rajonganak az étkezésért, nem szeretik túlzottan a nagy vacsorákat, ünnepélyes ebédeket, villásreggeliket. "A brit királyi család tagjai igen keveset esznek. Szerettem volna szólni nekik, hogy egyenek többet, élvezzék az ételt, de tilos volt megszólalnunk, tüsszögnünk vagy bármiféle mozdulatot tennünk" - emlékezett a szakács.