Debrecen

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Debrecenben 1998-ban és a legutóbbi országgyűlési választásokon is tarolt a Fidesz, pedig 1994-ben csak egyetlen képviselőt tudtak delegálni a városi közgyűlésbe. Mostanáig 50 tagja volt a közgyűlésnek: harminc képviselőt közvetlenül, húszat pedig kompenzációs listáról választhattak a debreceniek. A város lakosságának fogyatkozása miatt 2002-ben már csak 49 képviselője lesz a városnak: egy egyéni képviselővel kevesebb lesz. Ehhez meg kellett változtatni a választási körzethatárokat, amiből politikai botrány lett. A szocialisták tiltakoztak az ellen, hogy az új körzethatárok felborították azt a rendet, miszerint mindhárom debreceni parlamenti képviselő körzetének 10-10 városi képviselője volt. Az új beosztás szerint 12-9-8 lett a képviselők aránya. A beosztást a Hajdú-Bihar megyei főjegyző megváltoztatta: maradt a 29 képviselő, de két körzetet összevont és egy másikat kettéválasztott. Kósa Lajos, a város fideszes polgármestere szerint a körzethatárok módosítása alkotmányellenes volt, mert a választások kiírása után változtattak. Kósa szerint a szocialisták a belügyminiszteren keresztül gyakoroltak nyomást a jegyzőre, hogy nekik kedvezőbb összetételű választási körzetek alakuljanak. A polgármester az Alkotmánybírósághoz fordult, és ha a testület elfogadja Kósa érveit, akkor lehet, hogy visszaállítják a korábbi körzethatárokat Debrecenben.

1998-ban a 30 egyéni mandátumból 29-et szerzett meg a Fidesz. Így nekik a kompenzációs listáról már nem is jutott hely. A képviselőtestület mostani összetétele:

jelölő szervezet

képviselők száma

Debreceni Lokálpatrióta Egyesület

2

Fidesz

29

FKGP

2

MIÉP

2

MSZP

12

Munkáspárt

1

SZDSZ

2

Az egyetlen képviselőkkel rendelkező civil szervezet a Debreceni Lokálpatrióta Egyesület, melynek képviselői a szavazásokkor inkább a városi ellenzékkel, a baloldali pártokkal szoktak együtt szavazni. Debrecen négy egyéni önkormányzati választókerületében az MSZP nem indít jelöltet, hanem az SZDSZ jelöltjét támogatja. Tizennyolc választókerületben viszont az SZDSZ mond le a jelöltállításról és az MSZP jelöltjét támogatja. Hét választókerületben mindkét párt külön-külön jelöltet állít, s ennek megfelelően az MSZP és az SZDSZ külön kompenzációs listával rendelkezik majd Debrecenben.

A Fidesz és az MDF mindenütt közös jelölteket állított, és kompenzációs listájuk is közös lesz.

12 körzetben állít jelöltet a Szociáldemokrata Párt, melynek eddig sohasem volt képviselője Debrecenben. A párt jelöltjei felajánlották, hogy győzelmük esetén lemondanak egyévi tiszteletdíjukról a programjukban szereplő tervek megvalósítása érdekében. Szintén először indul a városban a Függetlenek Debrecenért nevű civil szervezet, melynek vezetője, Kozlok László korábban MIÉP-s önkormányzati képviselő volt.

A testület tagsága változott 1998 óta: Szabó Lukács MIÉP-s képviselőt kizárták a pártjából, így ő kiesett a testületből. A MIÉP annyira meggyengült Debrecenben, hogy idén a párt nem tudott listát állítani az önkormányzati választásokra.

A képviselőtestület összetétele akkor is megváltozott, amikor Mező Ferenc fideszes képviselő lemondott mandátumáról. Mezőnek azért kellett távoznia, mert kiderült, hogy a diplomájához bemutatott nyelvvizsgát nem ő tette le, hanem egy pénzért megbízott, a közelmúltban lefülelt nyíregyházi diák.

A Fidesz a 2002-es országgyűlési választásokon is teljes győzelmet aratott a városban. Debrecen mindhárom képviselője fideszes: közülük Pósán László és a polgármester Kósa Lajos már az első fordulóban győzött, míg Halász János a második fordulóból jutott a parlamentbe.

A Fidesz a mostani önkormányzati választásoknak is a fő esélyese, bár 1998 előtt a pártnak nem volt komoly befolyása a városban. 1994-ben még SZDSZ-es polgármestert és mindössze egy fideszes önkormányzati képviselőt választottak a debreceniek. A Fidesz akkori szerény eredményének egyik fontos oka volt, hogy elfelejtette a párt azóta lemondott városi vezetője leadni a kompenzációs listát a választási bizottságnak, így csak egyéni jelölteket állíthatott a Fidesz.

A következő pártok és szervezetek állítottak kompenzációs listát Debrecenben:

Centrum

Debreceni Városvédő és -Szépítő Egyesület

Fidesz - MDF

Független Fórum

Függetlenek Debrecenért

Lokálpatrióta Egyesület

MSZP

Munkáspárt

Magyar Vidék és Polgári Párt

Szociáldemokrata Párt

SZDSZ

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!