A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMészáros Krisztofer
11:00TornaBodzás gyakorlat
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Pécsett az elmúlt négy évben épp hogy sikerült biztosítani a baloldal többségét a képviselő-testületben. A szocialista és a szabad demokrata képviselők csak a helyi civil szervezetek és egy kisebbségi képviselő szavazataival együtt tudták biztosítani többségüket. Huszonöt egyéni jelölt és tizenhét listáról bekerült képviselő mellett két kisebbségi politikus tagja a városi közgyűlésnek. A törékeny többségnek régi hagyománya van a városban: 1994-ben az MSZP-vel szemben szövetséget kötött az SZDSZ a jobboldali pártokkal, így ők voltak többségben, de 1996-ban a szabad demokraták kiléptek a szövetségből, és koalíciót kötöttek a szocialistákkal.

A képviselő-testület jelenlegi összetétele:

jelölő szervezet

képviselők száma

Fidesz-FKGP-MDF-KDNP-MDNP

14

Fidesz-MDF-MKDSZ

1

Független cigány kisebbségi

1

MIÉP

2

MSZP

17

MSZP-SZDSZ-NYEP-PKP-LAKTÁSZ

1

Munkáspárt

2

Német Kör-Lenau Egyesület-Peter Rosegger Egyesület

1

NYEP-PKP-LAKTÁSZ

3

SZDSZ

2

A Német Kör és a vele közös jelöltet állító két egyesület a városban élő német kisebbséget képviselik. A NYEP feloldása: Nyugdíjasok Egyesülete Pécs. PKP: Polgári Kör Pécs. Utóbbi két szervezet a baloldali pártokat támogatja.

Baranya egyike annak a nyolc a megyének, ahol az MDF önálló listát állít, azonban Pécsett közösen indul a két párt. A Centrum a kisgazdákkal kötött a városban szövetséget. Az előző ciklusban mandátumhoz jutott civil szervezetek közös listával indulnak Civil Koalíció néven.Az SZDSZ és az MSZP viszont külön indulnak, és külön polgármeserjelöltet is állítottak. Nem sokkal a választások előtt ismert pécsi közéleti személyiségek a politikai jobboldalhoz közel álló, de pártoktól független civil szervezetet hoztak létre, és jelentették be indulási szándékukat Összefogás Pécsért Egyesület néven.

Az áprilisi országgyűlési választásokon Pécs mindhárom választókörzetében szocialista jelölt győzött. Szili Katalin (az Országgyűlés elnöke lett) és Toller László (a város polgármestere) már az első fordulóban győztek, míg Kékes Ferenc a második fordulóban szerzett mandátumot.

1994-ben Páva Zsolt az SZDSZ-MDF-FIDESZ-FKGP közös jelöltje, 1998-ban Toller László MSZP-s jelölt győzött.

A következő pártok és civil szervezetek állítottak kompenzációs listát Pécsen:

Centrum-FKGP
Civil Koalíció
Cigány Kisebbségi Önkormányzatok Baranya Megyei Szövetsége
Fidesz-MDF
MIÉP
MSZP
Munkáspárt
Összefogás Pécsért Egyesület
SZDSZ


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!