A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Adatátviteli sebesség
Az információátvitel mennyiségi jellemzője, amely megadja az egységnyi idő alatt átvitt üzenetszimbólumok számát.

Áltávolság
A GPS rendszerben nem pontos órájú vevőkészülékkel mérhető távolság, ami miatt a pontos helymeghatározáshoz legalább négy műhold jelére van szükség.

Antenna-iránykarakterisztika
A rádiós antennák jellemző paramétere, amely megadja azt, hogy az antenna a tér különböző irányaiból milyen érzékenységgel veszi vagy a tér különböző irányaiba milyen intenzitással sugározza az elektromágneses jeleket.

Atomi óra
Nagy pontosságú órajeleket előállító berendezés, amelynek a működése bizonyos igen stabil atomi rezonanciajelenségekre épül.

Azimut
A megfigyelő helyéről nézve valamely égitest látható helyének földrajzi iránya és a valós északi irány által bezárt szög.

C/A kód
Álvéletlen jelekből álló kód, ismétlődési ideje: 1 ms, algoritmusa hozzáférhető, csak az L1 (1575,42 MHz) hordozófrekvenciát modulálja.

Differenciális helymeghatározás
Olyan helymeghatározási módszer, ahol az adott objektum helyzetét más ismert helyzetű objektumokhoz viszonyítva határozzuk meg. A GPS rendszerben ez a differenciális módszer a helymeghatározás pontosságát jelentősen növeli.

Dinamikus útválasztás
A gépjárművek irányítási rendszerében az az eljárás, mely során a vezető egy központi adatbázis segítségével a forgalmi helyzet alapján választja meg a gépjármű optimális útvonalát.

Doppler-jelenség
Valamely hang- vagy fényforrás mozgásakor az egy másodperc alatt észrevehető rezgések száma kisebb, mint a nyugvó hang vagy fényforrás esetében, ha a rezgő test az észlelőtől távolodik, ellenkező mozgáskor pedig nagyobb.

Elektromágneses térelmélet
Az elektromágneses hullámok fizikai tulajdonságaival foglalkozó tudományterület.

Elektromágneses zajok
Véletlenszerű elektromágneses jelek, amelyek különböző természetes és mesterséges forrásokból származnak, és amelyek a rádiós rendszerekben zavarokat okoznak.

Fázis
A periodikusan ismétlődő jelenségek teljes periódusidejének tört része.

Fénysebesség
Fizikai állandó, amely megadja a fény és egyéb elektromágneses hullámok terjedési sebességét a különböző anyagokban. Értéke vákuumban kb. 300 000 km/sec.

Forgásellipszoid
Olyan térbeli alakzat, amely egy síkbeli ellipszis egyik tengelye körüli körbeforgatásával hozható létre. A GPS rendszer a Földet ilyen alakzattal modellezi.

Földi állomás
Az aktív mesterséges holdakkal és egyéb űreszközökkel rendszeres kapcsolatot tartó berendezés, mely biztosítja az űreszközök rendeltetésszerű működését.

Földmérés lásd geodézia

Frekvencia
Az elektromágneses hullámok és általában a periodikus jelenségek jellemző adata, az egységnyi idő alatti rezgési periódusok száma.

Frekvenciatartomány
Az az elektromágneses rezgési tartomány, amit egy adott rádiós jel felhasznál.

Geodézia
A föld fizikai felületének, egyes részek alakjának és méreteinek, illetve az egész föld matematikai felületének meghatározásával foglalkozó tudomány. Magyarul némelyek gyakorlati mértannak nevezik, de sokkal jobb - sőt a geodéziánál is jobb – kifejezés a földméréstan.

Geofizika
Legszorosabb értelemben véve a földrajz egzakt, fizikai és matematikai vizsgálódási módszerekkel tárgyalható része. Így nem teljesen azonos a fizikai földrajzzal, mely inkább a Föld felületének természetrajzi leírásával foglalkozik, hanem az általánosabb asztrofizika része.

Geoid
Olyan zárt felület, amelyet a nyugalomban lévőnek képzelt közepes tengerszintek és azok kontinensek alatti meghosszabbításai alkotnak.

Geostacionárius pálya
Olyan Egyenlítő feletti kör alakú műholdpálya, amelyre az a jellemző, hogy a keringő műhold és a Föld forgási szögsebessége azonos, ami miatt a műhold a Földről nézve az égbolt egy adott pontján állni látszik.

Giroszkóp
Általában egy fonalon függő készülék, pergő (gyors forgásban levő) testek mozgásának tanulmányozására. Eredetileg Foucault egyik készülékének neve, mellyel a Föld forgását igazolta.

Globális műholdas helymeghatározás
Olyan technológia, mely képes a földrajzi helyzet meghatározására a Föld bármely pontján műholdak segítségével.

Háromszögelés
Minden nagyobb területre kiterjedő mérnöki munka első és legfontosabb mozzanata. A legjobb módszer arra, hogy egyes pontok egymáshoz viszonyított helyzetét meghatározzuk. Azért nevezzük így, mert három pont egymáshoz viszonyított helyzetét azonnal ismerjük, mihelyt tudjuk, hogy mekkorák a szögei és oldalai annak a háromszögnek, amit a három pont meghatároz. Eszerint tehát az oldalak meghatározásában az első lépés egyetlenegy hossz direkt megmérésére: az ún. bázismérés; erre az egy hosszra azután mint alapra, bázisra támaszkodik a többi oldal hosszának meghatározása. A második lépés a szögmérés.

Helyzetstabilizálás
Eljárás, mely a mesterséges holdak helyzetét rögzíti valamilyen fix irányhoz, például valamelyik állócsillaghoz vagy a Földhöz viszonyítva.

Hibanövekedési szorzófaktor
A GPS rendszer minőségi paramétere, amely megadja azt, hogy a távolságmérés hibájánál mennyivel nagyobb hibát követünk el a helymeghatározásnál.

Hiperbola
Azon pontok mértani helye a síkon, melyek távolságának különbsége két adott ponttól állandó.

Hiperbolikus helymeghatározás
Az ismert helyzetű pontoktól mért távolságok különbségének mérésén alapuló helymeghatározó rendszer.

Híradástechnika
Tudományterület, amely a hírek és adatok átvitelével és feldolgozásával foglalkozik.

Hullámhossz
Az elektromágneses hullámok jellemző adata, az azonos hullámfázisú pontok térbeli távolsága.

Hullámterjedés
Fizikai jelenség, az elektromágneses hullámok térbeli mozgását írja le.

Impulzus
Tipikusan rövid ideig tartó elektromos vagy elektromágneses jel.

Ionoszféra
A Föld felszínétől 50-3000 km távolságban lévő változó vastagságú réteg, melyben a Nap aktivitásától és egyéb tényezőktől függően változó sűrűségű töltött részecskék találhatók.

Irányított antenna
Adó- vagy vevőantenna, amely dominánsan egyetlen irányból vesz rádiós jeleket. Az ilyen antennákat többek között fel lehet használni rádiós iránymérésre is.

Kód
Speciális, egy adott forrásra jellemző jelsorozat.

Kódfázis
A periodikusan megismételt kódok teljes periódusidejének tört része.

Kódosztásos többszörös hozzáférés
Technológia az azonos frekvenciájú, különböző forrásokból származó jelek átvitelére és szétválasztására.

Koordináta
Valamely pont koordinátáin az illető pont helyzetét jellemző számok. Ilyen például a földrajzban a Föld felszínén levő valamely pont (város, hegycsúcs) geográfiai hosszsága és szélessége, az asztronómiában egy csillag magassága és azimutja vagy bármely más két csillagászati koordinátája. Hasonlóképpen valamely egyenes vonal, valamely sík vagy bármely más geometriai alakzat koordinátái alatt olyan értékrendszert értünk, mely az illető alakzatot teljesen meghatározza.

Koordinátarendszer
A koordináták olyan rendszere, melyekkel minden pont helyzete egyértelműen meghatározható.

Korrelációs vétel
Eljárás, mely során a vett jelet és a vevőben tárolt mintajelet összeszorozzuk, és a szorzás eredményét összegezzük (integráljuk) a jelek optimális szétválasztására.

LAAS
Local Area Augmentation System - kis területű bővített rendszer. Kis területre kiterjedő differenciális helymeghatározó rendszer, amit a repülőterek közelében szükséges légi navigáció támogatására fejlesztettek ki.

LORAN-C rendszer
Földi hiperbolikus rádiós navigációs rendszer a 90-110 MHz frekvencián.

Méréstechnika
A természetben fellelhető mennyiségek mérésével foglalkozó szaktudomány, amely a mért mennyiségek nagyságát egy hitelesített alapegységhez, etalonhoz viszonyítva határozza meg.

Modulátor
A rádióadó berendezés egyik egysége, amely arra szolgál, hogy az átviendő üzeneteket ráültesse a rádió vivőfrekvenciájára.

Monitorállomás
A GPS rendszer földi megfigyelő állomása.

Navigáció
Az a technika, amellyel a vízi és légi járművek vezetői közlekedési eszközüket az általuk kívánatosnak tartott útvonalon irányítják.

OMEGA rendszer
Földi hiperbolikus rádiós navigációs rendszer a 10,2-03,6 MHz frekvencián.

P(Y) kód
Álvéletlen jelekből álló kód, ismétlődési ideje egy hét, algoritmusa titkos, az L1 (1575,42 MHz) és L2 (1227,60 MHz) hordozófrekvenciát is modulálja.

Pályaadatok
Egy mesterséges égitest Föld körüli keringésére jellemző adatok valamilyen koordinátarendszerben mérve.

Poláris pálya
Műholdpálya, amely pontosan a Föld északi és déli sarka fölött helyezkedik el.

PPS
Precise Positioning Service - pontos helymeghatározási szolgálat. Kétcsatornás, a P(Y) kódot használó vevőkészülék esetén elérhető alkalmazási mód, pontossága kb. 10 m.

Rádiós iránymérés
Technológia, mellyel a rádió-vevőkészülékek képesek a számukra jeleket küldő rádióadó földrajzi irányát meghatározni.

Rádiótechnika
A rádióadó- és vevőkészülékekkel és azok gyakorlati alkalmazásaival foglalkozó tudományterület, amely lefedi az elektromágneses hullámok előállítását, vételét és feldolgozását.

Referenciaállomás
A GPS rendszerben a differenciális helymeghatározásnál használt ismert helyzetű objektum, melyben egy referencia GPS vevőkészülék működik, ami egy külön rádiós csatornán keresztül kapcsolatban van a felhasználók GPS vevőkészülékével.

SPS
Standard Positioning Service - szokványos helymeghatározási szolgálat. Az L1 frekvenciát és C/A kódot használó vevők esetén elérhető alkalmazási mód, pontossága kb. 30 m.

Szextáns
A tengerészek nélkülözhetetlen műszere. Elsősorban időmérést és a sarkcsillag magasságának mérését lehet végezni vele. Mindkét mérés magasság-megfigyelésekre vezethető vissza.

Szinkronizálás
Eljárás, mellyel kér periodikus jelet előállító berendezés, óra rezgési ütemét azonossá lehet tenni.

Tápegység
Berendezés, mely az elektromos egységek energiaellátásáról gondoskodik.

Tektonikus tábla
A Föld kérgének nagy egybefüggő és egymáshoz képest mozgó egységei. A tektonikus táblák mozgása szoros kapcsolatban van a vulkánok aktivitásával és a földrengésekkel.

Többutas hullámterjedés
Az a jelenség, amikor a rádióhullámok a különböző visszaverődések miatt egy időben többféle úton jutnak el az adó antennájától a vevő antennájához.

TRANSIT rendszer
Műholdas, Doppler-elven működő rádiós navigációs rendszer a 150 és 400 MHz frekvencián.

Űrszegmens
A GPS rendszer műholdjainak közös megnevezése.

Űrtechnológia
Azon technológiai megoldások összessége, amelyeket az űrkutatás műszaki vonatkozásait összefoglaló űrtechnika céljaira fejlesztettek ki.

Űrtudomány
Az űrkutatás eredményeinek összefoglaló elnevezése, a tudományos eredmények űrkutatással, űrtechnológiákkal és azok gyakorlati alkalmazási területeivel kapcsolatos halmaza.

Vivőfázis
A rádiós rendszerek által használt hordozó jel fázisa.

Vivőfrekvencia
A rádiós rendszerek által használt hordozó jel frekvenciája.

Vivőfrekvenciás szinuszos jel
Szabályos hullámalakú rádiófrekvenciás jel, amely a kódok és az információk átvitelére szolgál.

Vonalas építmények
Olyan ember által létrehozott rendszerek, melyek elsősorban vonalak mentén helyezkednek el, ilyenek például az úthálózatok, csővezetékrendszerek, villamos energia-hálózatok, gázvezetékek stb.

WAAS
Wide Area Augmentation System - nagy területű bővített rendszer. Nagy területre kiterjedő differenciális helymeghatározó rendszer, amit a repülőtereken kívüli légi navigáció támogatására fejlesztettek ki, a rendszer a geostacionárius pályán keringő műholdakat használja a differenciális mérési adatok továbbítására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!