Digitális Alvilág

Vágólapra másolva!
Az Underworld minden eddiginél spécibb live-val ünnepli tavaly év végén útjára indított sorozatát, a Riverrunt, mely név alatt kizárólag digitális formátumban (mp3-ban), saját site-jukról letölthető mixeket adnak ki. Május 13-án, szombaton (magyar idő szerint) pontban este 11 óra 4 perctől exkluzív Underworld live részesei lehetnek mindazok, akik ráhangolódnak az ingyenesen hallgatható online streamre.
Vágólapra másolva!

A duó úgy döntött, szembeszáll a hagyományos zenekiadás kötöttségeivel, és kikerüli a szokásos felhajtást: a lassan ötvenedik életéve felé közeledő Karl Hyde és Rick Smith betör a digitális zene világába. Ötletük alapvetően az volt, hogy az albumkiadás által eddig nyújtott mozgásteret kitágítsák, hogy a hallgatók időről-időre újabb és újabb Underworld-élményekben részesülhessenek - gyorsan és egyszerűen, és főleg amikor csak a duónak kedve támad megosztani legújabb mesterkedéseit.

Karl Hyde így vall minderről: "Azért is váltottunk erre a közvetlen formátumra, mert így sokkal sűrűbben tudunk reagálni a nagyvilág zenei történéseire, némi underworld-ös pörgést vinni a dolgokba. Hatásosabban, mint mint ha három évente kiadnánk egy lemezt. Ez persze korántsem jelenti a hagyományos albumok, remixek, turnék és fellépések végét, ez pusztán egy újabb módja annak, hogy a zenét eljuttassuk hozzátok, anélkül, hogy egy multi segítségét kellene igénybe vennünk, valahányszor csak ihletet kapunk."

Az effajta digitális terjesztés mellett szól egyébként az is, hogy nem igényli promóciós, illetve a sajtónak szánt példányok idő előtti szétszórását sem, ami segíti ugyan a kiadvány népszerűsítését, de azzal a lendülettel lehetőséget is teremt illegális mp3-ak terjedésére a világhálón - neadjisten jóval a megjelenés előtt. És míg egy új, teljes album kiadására időnként éveket kell várni, digitális formátumban akár havonta eljuthat a rajongókhoz egy-egy albumnyi zene.

Underworld-csemegék

2005 utolsó hónapjaiban debütált az új koncepció, amikor is Karl és Rick két mixet, a Lovely Broken Things-t és a Pizza for Eggs-t bocsájtotta a saját site-on a rajongóik rendelkezésére. Fizetni persze így is kell a zenékért - viszont jóval kevesebbet, mint amennyit egy hagyományos kiadású CD-ért kellene.

Az első mix több mint 28 percnyi hanganyagot (hét új számot), egy több száz fotót tartalmazó albumot, és természetesen dizájnos borítót is tartalmaz, a csomag letöltése pedig mindössze 5 angol fontba kerül. A visszajelzések több, mint jók, egyesek a Pearls Girl-ben hallott kövér basszusokhoz hasonlították a breakes anyag egyedi hangjait, és kivétel nélkül mindenki egyetértett abban, hogy ez valami más, mint amit az Underworldtől eddig bármikor hallani lehetett.

Forrás: [origo]

Az első részt decemberben máris követte egy újabb 25 percnyi zeneadag, Pizza for Eggs címmel. Ezúttal a downtempo és az experimentál ambient felé kalandoztak az öregfiúk. A tribal-, a dub- és persze a breakelemek mellett mély, misztikus dobhangokkal és a védjegyüknek számitó vokálok újszerű használatával operáltak. Az előző munkához hasonlóan ezt a nyolc számot tartalmazó mixet is fotógalériával ellátott csomagban lehet letölteni, szintén csupán egy (font-)ötösért cserébe.

Online koncert

A sorozatnak természetesen további darabjai is várhatók, és az eddig megjelent számok remixei is készülnek már. Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy hagyományos kiadású új albumot mikor tarthatunk a kezünkben, az viszont biztos, hogy, a digitális zeneelosztást ünneplendő, május 13-án különleges live show-val jelentkezik az Underworld - a világhálón.

A Lemonworld stúdióból közvetített live-ra az underworldlive.com címen fülelhet rá világszerte mindenki szombat este, magyar idő szerint 11 óra 4 perctől, de a show-t a holland illetékességű VPRO rádióadó is közvetíti. A live tartalmazza majd a már online megvásárolható és a még sohasem hallott számokat is, miközben minden eddiginél több embernek szól majd egyszerre - méghozzá teljesen ingyen.

Hirschl Zsuzsanna

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről