Ezeregyéjszaka életre kel

Vágólapra másolva!
A Dhoad több mint száz koncertet adott eddig világszerte, Ázsiától Európán át az Egyesült Államokig és Kanadáig. A radzsasztáni dhoad-romákat világszerte a radzsasztáni kultúra nagyköveteiként tisztelik. A nyolc első osztályú művészből álló együttes, amelyet hat zenész, egy táncos és egy tűznyelő fakír alkot, most szerdán a Mitsoura együttessel lép fel a Millenárisban.
Vágólapra másolva!

A Dhoad elkötelezett abban, hogy a különböző radzsasztáni kasztok legjobb zenészeit összehozza. A Dhoad-család ősei az észak-indiai radzsasztáni provinciában található vad és csodálatos Thar-sivatagból származnak, arról a vidékről, amely a maharadzsáknak az Ezeregyéjszaka hangulatát idéző pazar palotáinak a megépítését sugallta. Ez a romák, a vándorzenészek és a trubadúrok földje, akik városról-városra utaztak, hogy uralkodókat és udvaroncaikat szórakoztassák.

Ez az ősi zene és szellemiség földje, megannyi kulturális hagyomány és szokás szülőhona, amelyeket hosszú évszázadakon keresztül adtak át egymásnak nemzedékek, költőik, zenészeik, táncosaik és fakírjaik által. A szellemi, művészeti és zenei hagyomány, amelyet örökségül kaptak, inspirálja számukra azt az életmódot, amelyben szerelmeiket, szeretetüket, szenvedésüket és halálukat egyaránt énekeikben mondják el.

A Dhoad zenéje tele van extázissal, fenséges tetőpontokkal, amelyeket kifinomult gesztusok és lélegzetállító hangok választanak el. Egy autentikus és elbűvölő élmény. A Dhoad életre kelti a szenvedélyt, az ősapák hősiességét, és harmóniáik átalakítják a hétköznapok egyhangúságát a sivatag elbűvölő dallamaival.

A Dhoad valamennyi tehetséges zenésze Radzsasztánból származik, ám annak különböző közösségeiből, vallási csoportjaiból (muzulmán és hindu) és művészeti kasztjaiból; magában foglalja a sapera és a kalbelia kasztot (fakírokat, táncosokat és kígyóbűvölőket), a langákat (költőket), a manganyarokat (trubadúrokat) és a zenészeket. A művészek olyan mágikusan elbűvölő hangulatot teremtenek együtt, amely a különlegesen csillogó hangok, elbűvölő színek és a kápráztató tánc forgószele.

Dhoad Gypsies from Rajasthan

Az előzenekarként funkcionáló Mitsoura együttes a nemzetközi világzenei fesztiválok állandó vendége, zenészei mindenhol elkápráztatják közönségüket kiemelkedően magas színvonalú, komplex multimédiás koncertjeikkel. A gyönyörű tradicionális dalok, Mitsou szuggesztív előadásmódja, a virtuóz hangszeres játék - ötvözve korunk progresszív elektronikus zenéjével - feledhetetlen élménnyé teszik a zenekar fellépéseit.

A zenekar énekesnője Miczura Mónika (Mitsou) összetéveszthetetlen hangjával világszerte a legrangosabb helyen szerepel a roma előadóművészek sorában. Dolgozott többek között Tony Gatlif rendezővel (Gadjo Dilo), énekelt az Ando Dromban és a világszerte turnézó nemzetközi Global Vocal Meeting-projektben. A zenekar tagjai különböző zenei stílusok rangos képviselői, akik valamennyien otthonosan mozognak mind az autentikus, mind a modern zenei stílusokban.

A két zeneszerző-hangszerelő: Monori András (gadulka, kaval, szaxofon) és a Neoból ismert Moldvai Márk (élő elektronika, billentyűs hangszerek) kiegészítik, ellenpontozzák, vagy teljesen átlényegítik egymás zenei világát. Így a dalokban a tradíció és a jelenkor hangjai, az etnikus témák és a filmzeneszerű hangkollázsok egyaránt szerepet kapnak.

Szalai Péter (tabla, ütőhangszerek) finom, tradicionális tablajátéka, valamint Lukács Miklós (cimbalom) valamennyi műfajt ötvöző cimbalomjátéka teszi még teljesebbé és színesebbé a hangképet. Ennek köszönhetően a Mitsoura zenéjében - mely egyfajta progresszív elektroakusztikus worldmusic - egyedi és természetes módon ötvöződnek az autentikus népzenei elemek, a jazz, a kortárs illetve a progresszív kísérleti elektronikus zene, a jelenkori és hagyományos tánc- illetve könnyűzenével.

A Mitsoura zenekar az elmúlt időszakban a világ legrangosabb koncertpódiumain lépett fel nagy sikerrel. Így játszottak többek között a Womex fesztiválon, a Peter Gabriel nevéhez fűződő Womad fesztiválon, illetve nemrég mutatták be új repertoárjukat a londoni Operaházban is. A Night Colours-sorozat keretében, a Millenáris Fogadóban megrendezett koncertre jegyek elővételben 2500, a helyszínen 2900 forintért kaphatók.

party.[origo].hu

Mitsoura élő koncert a Millenárison

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről