Kötelező gyakorlatok, vasököl és az 50 éves álom

Vágólapra másolva!
Igyekszik biztosra menni a kormány, derül ki őszi törvényalkotási programjából. Többnyire csak a kötelező jogszabályok elfogadását tervezi, de azért lesz néhány különlegesség is. Átszabhatják például az adórendszert, elkezdődik az 49 éves polgári törvénykönyv új változatának vitája és vasöklét is megmutatja a kormány. Ez lesz ősszel a parlamentben.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-nek jelenleg 189 képviselője van (a június elején elhunyt Szántó János helyére még nem delegáltak mást), közülük azonban legalább ketten - a kómában fekvő Toller László és a tavaly nyár óta kórházban ápolt Horn Gyula - nem gyakorolhatják jogaikat, illetve Csákabonyi Balázs is régóta beteg. Biztosan az MSZP-vel szavaz azonban a független Gyenesei István önkormányzati miniszter. Ha minden képviselő jelen van a teremben, a szocialistáknak 187 szavazatuk van (Szántó helyének betöltése után után 188 lesz), a többséghez pedig 194 kellene.

Épp a feladataikat hosszabb ideje ellátni nem tudó képviselőkről szól a lex Tollernéven emlegetett törvénytervezet, amelyet a nyári szünetben nyújtottak be. A mentelmi bizottság ötpárti egyetértéssel született javaslata az alkotmányt és a képviselők jogállásáról szóló törvényt is úgy módosítaná, hogy megszűnne azoknak a képviselőknek a mandátuma, akik egy évig nem vesznek részt az Országgyűlés munkájában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről