Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Anonymus
A legrégibb ránk maradt latin nyelvű történeti elbeszélés szerzője. A mű a kutatás mai állása szerint 1200 körül íródott, mindenesetre 1196, vagyis III. Béla halála után. A mű szerzője P. dictus magisternek nevezi magát, a történettudományban nincs egyetértés valódi személye körül. Műve igazából regényes elbeszélés, amelyben azonban több hiteles emlék is beépült.

askenázi zsidóság
Zsidó népcsoport, amelyik a gall-római területről átvonult a Rajnán. A rajna vidékén hosszabb ideig tartózkodtak a 10. században. Itt nyelvet váltottak és felvettek egy Rajna-vidéki német nyelvjárást. Ezt hívják jiddisnek. Több csoportjuk tovább vonult keletre. Kelet-Európa zsidósága nagyrészt askenázi eredetű. Másik csoportjuk, a szefárd a 15. század végén indult el kelet felé Spanyolországból.

Attila
A hunok uralkodója, 445-ben testvére, Bléda meggyilkolásával vált a hunok fő uralkodójává. 453-ban halt meg.

avar
Belső-Ázsiából származó nép. 560 körül elfoglalták a Kárpát-medencét. 670 után a bulgár-törökök egy csoportja bevonult az avar birodalomba, és ott fontos szerepet játszott. A 8. század utolsó éveiben a frankok fokozatosan felmorzsolják az avar birodalom katonai erejét. Uralkodójuk, a kagán megkeresztelkedik, az avarság megindul az elszlávosodás útján.

Catalanaumi csata
Az Attila vezette hun és az Aetius vezette római hadak nagy csatája 451-ben. Valószínűleg valójában a mai Troyes várostól nyugatra, a korabeli Mauriacum városka mellett zajlott le (Champange, a Szajna bal partján). Catalanaum, a mai Châlons-sur-Marne később került a krónikákba.

Dzsingisz kán
A mongol világbirodalom alapítója és első uralkodója (1189-1227). Eredeti neve Temüdzsin. A tatárjárásnak is nevezett mongol támadás Magyarország ellen fia, Ögödej (Oktaj) (1229-1241) alatt, 1241/42-ben történt.

európai sztyeppe, steppe
Az a növénytársulási terület, amely a Fekete-tengertől északra az erdős-ligetes övezetig, a Kárpát-medencétől az Urál folyóig terjed.

finnugor nyelvcsalád
A finnugor nyelvcsaládhoz azok a nyelvek tartoznak, amelyek egy közös ősi nyelvre mennek vissza. A mai tudomány használja az uráli elnevezést is, ez a finnugor és a szamojéd nyelvek ősi közössége. A magyar nyelv a finnugor nyelvcsalád ugor ágához tartozik. Legközelebbi nyelvrokonaink a vogulok és osztjákok, önelnevezésük szerint a manysik és hantik.

gót
A germán nyelvcsoporthoz tartozó nyelvet beszélő nép, mely Kr. u. 150 körül északról dél felé vándorolt, majd egy részük bevárta a hunokat, és részt vett az európai hun birodalomban.

Juliánusz, Julianus
Domonkos-rendi szerzetes, akit az Egyház és IV. Béla (1235-1270) küldött három másik társával a keleti magyarok felkutatására. Juliánuszék Bulgárián keresztül Konstantinápolyba utaztak, onnan a Fekete-tenger északi partvidékén eljutottak az alánokhoz. Innen két domokos testvér visszautazott Magyarországra, Juliánusz és Gerhardus tovább utaztak. Útközben azonban Gerhardus megbetegedett és meghalt. Egyedül Juliánusz jutott el a Volgai Bulgár birodalomba, ahol találkozott a magyarokkal. A közeledő mongol támadás hírére hazasietett, és tájékoztatta Béla királyt és egyházi elöljáróit. Első útjának beszámolóját rendtársa, Rikkardusz testvér latin nyelvű jelentéséből ismerjük.

Jusztinianosz
Bizánci császár, uralkodott 527-565 között.

kabarok
Három kazár törzs, amelyik a honfoglalás előtt csatlakozott a magyarokhoz. A bizánci források megemlítik, hogy beszélték a magyarok nyelvét, de a magyarok is tudtak az ő nyelvükön.

kazárok
A kazár birodalom 630 körül alakult meg, majd 670 körül a bulgár-törököktől átvették az európai sztyeppe feletti uralmat. A kazárok (vagy többségük) egy olyan török nyelvet beszéltek, amely közel állt a bulgár-törökéhez, és amelynek egyetlen ma élő utóda a Volga-vidéken beszélt csuvas nyelv. A magyarság honfoglalás-kor előtti török jövevényszavainak többsége ebből a török nyelvtípusból való. A kazárok fontos szerepet játszottak abban, hogy az arabok nem tudtak a Kaukázuson áttörni, és onnan Európát megtámadni. A kazár vezető réteg 860 körül áttért a zsidó hitre. Ez egyben a birodalom belső meggyengülésével is járt. A magyarokhoz csatlakozott három kazáriai törzs, a kabarok ebben az időben lázadhattak fel.

Raskó István
Biológus, genetikus, a Szegedi Biológiai Központ Genetikai Intézetének igazgatója. Lásd előadását a Mindentudás Egyetemén!

Rikkardusz, Riccardus
Domonkos-rendi szerzetes, aki megírta a Juliánusz első útjáról szóló jelentést. A jelentést a Vatikánban őrzik, több másolat készült róla.

szarmaták
Az iráni nyelvcsaládhoz tartozó nomád nép, amely a szkítákat váltja fel az európai sztyeppén.

szkíták
Az indoeurópai nyelvcsalád iráni ágához tartozó nyelvet beszélő nomád nép, amely Kr.e. a 8-3. századig uralta az európai sztyeppét.

Wulfila
Gót pap, aki 383 előtt lefordította a Bibliát gót nyelvre

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről