Sótonyi Péter Tamás

Vágólapra másolva!
Az állatok mozgásának elemzése - A csirke kikelésétől a Spanyol Lovasiskoláig
Vágólapra másolva!

A csirkemagzat, illetve az emberhez leginkább közel álló két háziállat, a kutya és a ló testfelépítésének és mozgásainak megismerésével választ kapunk arra, hogy hogyan tudja a kiscsirke feltörni a tojás héját, vagy hogy miért képes a csikó születését követően rögtön összerendezett bonyolult mozgáskombinációkra, eltérően a lassabban fejlődő kutyától, illetve embertől. A ló testfelépítése kétkonzolos, ívhúros hídhoz hasonlítható, ez a különleges statikus rendszer teszi lehetővé, hogy álló helyzetben is képes aludni, és hogy végtagcsontjai hatalmas nyomóerőkkel, inai óriási húzóerőkkel szemben ellenállóak. A ló mozgásának ábrázolása művészettörténeti szempontból is érdekes, Székely Bertalan egyike volt az elsőknek, aki rajzsorozataival hozzájárult a mozgásvizsgálatok fejlődéséhez. Napjainkban a kutya és a ló mozgásának elemzése a legmodernebb technikai eszközök felhasználásán alapul.

I. A csirke kikelése - nyitány
A tojásfeltörésében egy különleges izom, a musculus complexus vesz részt a madarakban, amely a kikelés idejére 3-4 nap alatt fejlődik ki, majd ugyanennyi idő alatt a kikelés előtti nagyságára csökken és a későbbiekben statikus szerepet tölt be. Ilyen rövid idő alatt lezajló izomátalakulás páratlan az élővilágban.

II. Az ember és a ló kapcsolata - rövid történeti áttekintés
Az ember és az emberiség életére legnagyobb hatást gyakorló, történelmét befolyásoló állat, melyet a legrégebben tenyésztenek tudatosan, kétségkívül a ló.

III. A mozgató idegpályák fejlődése - mielinizáció
A ló, a kutya és az ember idegrendszerének mozgatópályáiban végbemenő mielinizáció különböző időpontokban történik. A mielinizáció foka meghatározza a mozgáskoordinációt, ez szolgál magyarázatul arra, hogy az újszülött csikó születését követően rögtön összerendezett bonyolult mozgáskombinációkra képes, eltérően a lassabban fejlődő kutyától, illetve embertől.

IV. A ló statikus rendszere - anatómiai áttekintés
A ló testfelépítése kétkonzolos, ívhúros hídhoz hasonlítható, ez a különleges statikus rendszer teszi lehetővé, hogy álló helyzetben is képes aludni, ilyenkor izomzatát pihentetve az inakkal passzívan rögzíti ízületeit. Végtagcsontjai hatalmas nyomóerőkkel, inai óriási húzóerőkkel szemben ellenállóak.

  1. A fej, a nyak és a törzs statikája
  2. Az elülső végtag statikája
  3. Az elülső végtag rugózó működése
  4. A hátulsó végtag statikája

V. A ló mozgásformái
A helyváltoztatással együtt járó, előrehaladó mozgás, a lokomóció lényegében összehangolt ritmikus súlypontáthelyezési folyamat, amelynek iránya a mozgás típusától függ: előre-hátra vagy oldalirányú. Oldalirányú és hátrafelé mozgás háziállatainkban csak védekezéskor, játékban, küzdelemben vagy kényszerből észlelhető.

  1. A lépés fázisai, szakaszai, mozzanatai
  2. Mozgástípusok

VI. A mozgás vizsgálata
A ló mozgásának ábrázolása művészettörténeti szempontból is érdekes, Székely Bertalan egyike volt az elsőknek, aki zootrópszalagok készítésével hozzájárult a kinematikus vizsgálatok fejlődéséhez. Napjainkban a kutya és a ló mozgáselemzése a legmodernebb technikai eszközök felhasználásán alapul, segítségével a különböző mozgásszervi betegségek objektív analízise végezhető el, ezáltal fontos kiegészítője lehet a klinikai diagnosztikának.

VII. A Spanyol Lovasiskola
A lovaglás fejlődése során a Spanyol Lovasiskola az idomításon keresztül a ló mozgását - az anatómiai adottságok végső határait kihasználva - művészi fokra emelte, és eredetiségében őrzi a lovas tradíciókat.


Tovább

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről