A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
Vágólapra másolva!
Abszurd, mégis így van: a Washington Wizards azért képtelen győzni, mert Michael Jordan túl jó. A fővárosi kosárcsapat szombat este negyedik előkészületi mérkőzésén harmadik vereségét szenvedte el, 102:95 arányban a New Jersey Netstől, miközben a varázslók szupersztárja 41 pontot dobott. Az ellenfél játékosai megkövülten figyelték a 39. évében jár kosaras produkcióját - a baj az, hogy saját játékostársai is.

"Nem rossz egy 38 éves pasastól"

Az ellenféltől öten produkáltak kétszámjegyű teljesítményt, a Wizardsből egyedül Jordan. Igaz, a csapat másik piacképes kosarasa, Richard Hamilton könnyebb könyöksérülése miatt kihagyta a meccset, miként Dávid Kornél is - igaz, ő nem volt sérült, csak éppen Doug Collins edző megint megfeledkezett róla. Tizenketten léptek pályára a Wizardstól, öten - köztük honfitársunk - végig a kispadon ücsörögtek.

Az összecsapás fénypontja a harmadik negyed volt. 55:37-es vendégvezetéssel fordultak a csapatok, amikor Jordan munkához látott, s amikor leült szusszanni, már csak 63-61-re vezetett a Nets. 16 pontot szerzett ebben a szakaszban, olyan volt, mint fénykorában, és bemutatta Wizards-korszakának első zsákolását is. "Nem is volt rossz egy 38 éves pasastól" - kommentálta teljesítményét Jordan a sajtótájékoztatón, ám kénytelen volt hozzátenni: "Remélem, ha legközelebb 41 pontot dobok, győzünk is..."

A negyedik negyedben 11 perc volt hátra, és 17 ponttal vezetett az ellenfél, amikor Jordan megint bejött játszani. Gyorsan dobott tíz pontot, és 95-93-ig megint felhozta gárdáját, de már nem volt elég idő a fordításra. Jordan 24 dobásából 15 jó volt (62,5 százalék!), 11 büntetőjéből 9 helyére került, leszedett 6 lepattanót, adott 4 gólpasszt, és mindkét triplája jó volt.

A meccs tökéletesen szimbolizálta Collins taktikáját: "ragadni" kell az ellenfélre, s a hajrában Jordan kezébe adni a labdát, hogy eldöntse a meccset. Az volt csak a probléma, hogy nem sikerült eléggé "ragadni", s Jordan bármekkora játékos is, egymaga képtelen meccseket nyerni.

"Nem szabad úgy játszani, mint labda helyett kézigránátot tartanál a kezedben!" - dühöngött Collins. "Úgy szabadulnak a fiúk a labdától, hogy rossz nézni, mindenki mindent Jordanre próbál játszani. Pedig ők is tudnak kosarazni, amint azt már sokszor bemutatták."

Jordan harmadik negyedbeli parádéját két büntetővel indította, majd két tempódobása ért célba. Ezután Richard Jefferson hanyatt lökte Jordant, aki zuhanás közben 6 méterről mégis eleresztette a dobást, és a labda a gyűrűben landolt. Plusz egy büntető, ami szintén bement. Ezután jött a zsákolás, amitől majdnem leomlott az MCI Center, akkora ováció fogadta. Hát még két tökéletes tripláját, amellyel megkoronázta a szériát: hatból hat a mezőnyből, plusz két büntető, és már csak 63:61-re vezetett az ellenfél.

Most nem akármilyen sorozat következik: hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken lép pályára Jordan és "vándorcirkusza", sorrendben Philadelphiában, New Jersey-ben, Torontóban és Bostonban. Különösen a torontói fellépés ígér csemegét, ahol Vince Carterrel vívhat párharcot a "Nagy Varázsló". Aztán már nincs több bemutató meccs, jövő kedden, november 30-án a New York-i Madison Square Gardenben a Knicks ellen kezdi az alapszakaszt a Wizards.

Ch. Gáll András

Korábban:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!