A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Drámai körülmények között, 8-8 után szétlövéssel kapott ki a magyar férfi vízilabda-válogatott az USA elleni bronzmérkőzésen Párizsban az olimpián. Nem játszottunk jól, ennek ellenére kezünkben volt a győzelem - nem éltünk a lehetőséggel.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.

Elérkezett a párizsi olimpia utolsó napja és elérkezett a búcsú a magyar férfi vízilabda-válogatott számára, amely az Egyesült Államok ellen szállt medencébe, hogy megküzdjön a bronzéremért.

A magyar csapat a bronzmeccsre készülődik
Fotó: AFP 

Az első ráúszásnál az amerikai csapat hozta el a labdát. Johnny Hooper az első előnyét gólra váltotta az ellenfélnek, ezt nem sokkal később Zalánki egyenlítette ki. Ez már a harmadik magyar támadás volt, az első kettőt elrontottuk. Chase Dodd emberelőnyben Vogel Somába verte a labdát, de a kipattanó sajnos az övé lett és itt már nem hibázott az amerikai. Újra az USA vezetett a meccs 3. percében.

Nehezen csordogált a meccs, ez betudható volt a kissé korai (10.35) kezdési időnek is. Ben Hallock azonban nagyon is ébren volt, s 2-2 után ő szerezte az amerikai csapat harmadik gólját. A magyarok tompának tűntek és folyamatosan kellett az ellenfél után loholni. Ráadásul ez a Hallock-gól néhány másodperccel az első negyed lejárta előtt esett. Ettől azért szívesen eltekintettünk volna.

A második ráúszás is az amerikai csapaté lett. A következő magyar támadásnál négyszer próbálkoztunk kapura lövéssel. (Mindig miénk lett a kipattanó.) Háromszor az amerikai kapus védett, egyszer a védők blokkoltak. Az ember nem is akart hinni a szemének. Mert a következő támadásnál is Weinberg kapust tettük hőssé.

Alacsony színvonalú volt a meccs, az amerikai csapatnak addig volt kényelmes ez, amíg vezettek. Luca Cupido góljával a második negyed közepén már kettővel vezettek (4-2). Ezt a tétlenséget Manhercz Krisztián unta meg, aki 2.30-al a második negyed vége előtt hatalmas góllal szépített. Ezek után rögtön 4-4 lehetett volna az állás, de egy rossz ejtéssel megint az amerikai kapusé lett a labda. Majd Varga Dénes a keresztlécre lőtte az ötméterest, amit kaptunk - ennyi hibával nem lehetett ezt a meccset megnyerni.

Cupido (fehér sapkában) és Fekete Gergő csatája
Fotó: AFP 

A harmadik negyed 4-3-as amerikai vezetéssel indult. Varga Dénes hamar jóvátette az előző hibáját és szép góllal egyenlített. Nem sokkal később Vigvári Vince már a magyar csapatot juttatta előnyhöz - először vezettünk a mérkőzés folyamán. Sokkal élénkebb volt Varga Zsolt csapatának a játéka és a védekezés is jobban működött.

A vezetés felett érzett öröm rövid ideig tartott, mert Hallock egyenlített, majd Irving pattogós gólt lőtt. 5-6, nem tartott sokáig a magyar előny. Kintről az amerikai csapat mintha kissé motiváltabbnak tűnt volna. Ez most már egyre nagyobb problémát okozott, mert az idő vészesen fogyott és nem sok minden utalt arra, hogy csapatunk játéka gyökeresen megváltozik.

A negyedik negyed előtt tehát az amerikai csapat vezetett 6-5-re. A ráúszás az övék lett, ez sem kedvezett. De az igen, hogy Nagy Ádám végre nem pepecselt, hanem egy lövésnek álcázott ejtéssel egyenlített. Egyre jobban forrt a víz, az amerikai csapat is érzete, hogy többet kell tennie. A következő USA-támadásnál kapufát lőttek, majd Vogel Soma védett egy óriásit.

Vámos Márton emelkedik ki a vízből
Fotó: AFP 

A magyarokra rá sem lehetett ekkor már ismerni. Zalánki Gergő 4.40-el a vége előtt újra a fekete sapkásokat, azaz minket juttatott előnyhöz, majd Vogel ismét védett. Csodásan játszottunk már ekkor és Angyal Dániel közelről húzta be a kapuba a labdát. 8-6 ide, ezt a negyedet eddig 3-0-ra hoztuk.

Az amerikaiak kétségbeesetten kértek időt. És ez be is jött, mert óriási szerencsével és Vogel Soma hathatós közreműködésével Bowen révén szépítettek. Bowen lövése után úgy tűnt, hogy Vogel véd, de labda átcsúszott a keze alatt. Lehet, hogy ez zavart meg minket, lehet, hogy más, de Daube egyenlített. A kétgólos előnyt sem tudtuk tehát megtartani. 

99 másodperccel a vége előtt Varga Zsolt időt kért. Ez nem használt, mert az emberelőnyt nem tudtuk gólra váltani. S mivel a meccsen több gól nem esett, az ötméteresek döntöttek a bronzéremről.

8-8 után az ötméteresek döntöttek a bronzéremről
Fotó: AFP

Itt Vogel Soma tudádásában és hetesölő képességében bízhattunk. Az első sorozatban Daube belőtte, Varga Dénes kihagyta. A másodikban Irving lövése a kapufáról pattant be, Vigvári kihagyta. A harmadikban Bowen gólt lőtt, Zalánki következett. Ez is kimaradt, kapufa lett, ezzel az Egyesült Államok 3-0-ra nyerte a szétlövést és övék lett a bronzérem is.

A magyar csapat hihetetlen módon bukta el az érmet, és a vereséget csak magának köszönhet. Ezen a szinten a negyedik negyedben kétgólos előnyről nem lett volna szabad hagyni, hogy az USA kiegyenlítsen.

Nagyon sok kiállítást kaptunk ezen a mérkőzésen, de az emberhátrányos védekezésünk alapvetően jól működött. A végén már azt is kértem, hogy inkább legyen kiállítás, mintsem bejátsszák a labdát. Az ötméteresek azért fájnak, mert addig az volt az egyik erősségünk, világbajnokságot tudtunk így nyerni, ráadásul rengeteget gyakoroltuk is - 

nyilatkozta az interjúzónában Varga Zsolt szövetségi kapitány.

A csapat legfiatalabb tagja, Vigvári Vince tavaly a juniorok és a felnőttek között is világbajnoki címet nyert: "Nagyon szomorú vagyok, nem jó érzés negyediknek lenni, mindent megtettünk, érmet akartunk nyerni. Néhány perccel a vége előtt még két góllal vezettünk, de nem sikerült lezárni a meccset. 

Az első olimpiámat nagyon megszépíthette volna egy érem, de remélem, én is és a többi játékos is, sokat tanulunk majd ebből, hogy Los Angelesben négy év múlva odaérjünk a dobogóra. 

Hálás vagyok, amiért itt lehettem a csapattal, még ha kicsit keserű is a vége." 

Zalánki Gergő, akit tavaly a világ legjobb férfi vízilabdázójának választottak, nem kertelt:

 Óriási csalódás, az elődöntőt nagyon gyenge játékkal veszítettük el, talán ez a mai egy kicsit jobb volt, de annyi hibával, amennyit elkövettünk, bárkitől ki fogunk kapni - 

mondta a balkezes klasszis. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!