Ki volt az Eb eddigi legjobb magyarja?

ausztria-magyarország
Vágólapra másolva!
Egy 21 éves középpályás, aki talán elhagyja a Fradit az Eb után. Egy nála egy évvel idősebb vagány, akit tömnek labdával a többiek, egy rutinos sztár, akin mintha nem fogna az idő, egy kőkemény balbekk, aki a támadásokat is aktívan segíti és egy belső védő, akit pár éve még elátkoztak a drukkerek. Nálunk eddig ők a magyar csapat legjobbjai – szavazzon arra, Ön szerint ki volt közülük a legmeggyőzőbb!
Vágólapra másolva!

Tegye fel a kezét, aki úgy kalkulált, hogy két kör után a magyar válogatottnak négy pontja lesz, és vezeti a csoportját az Eb-n!

Gondoljunk bele, az osztrák és az izlandi válogatott is meggyőzően tudta le a selejtezőket, a vert mezőnybe süllyesztve többek között a svédeket, oroszokat, a hollandokat és a törököket.

És mégis, az osztrákokat lenulláztuk, az izlandiak ellen pedig pontot ért az a küzdőszellem, amit korábban éveken át hiányoltunk a csapatból. Ne felejtsük el, még nincs három éve, hogy Amszterdamban berakták a magyar válogatottat az úthenger alá, most meg

azt találgatja az ország, hogy ki lenne a legkellemesebb ellenfél a nyolcaddöntőben.

Jól mutatja, mekkora utat tett meg a válogatott, hogy a korábban a gyászos emlékű bukaresti meccs után céltáblává váló Guzmics Richárd most a védelem egyik legfontosabb tagja. A Lengyelországban sokat fejlődő belső védő kissé bizonytalanul kezdte az osztrákok elleni meccset, volt három ügyetlen felszabadítása az első negyedórában, aztán ahogy a csapat, úgy ő is megnyugodott, a második félidőben pedig tanárian takarított a kapu előtt. Öt megnyert fejpárbaja Kádár Tamással holtversenyben a legtöbb volt a mezőnyben,

Biztos lábbal takarított Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Ian Walton


Izland ellen szintén kiemelkedett, két mutatóban is: öt megnyert párharcával a hátvédek között a legjobbnak bizonyult, és szerzett három labdát, ami csak az öngólt szerző Birkir Saevarssonnak sikerült rajta kívül. Bónuszként volt egy látványos szólója, amikor 50 méteren keresztül vágtázott a labdával, és csak úgy tudták megállítani, hogy alárúgtak egy nagyot.

Guzmicshoz hasonlóan nem sok esélyt adott az ellenfeleknek Kádár Tamás. Róla egy lengyel újságíró azt mondta, sokan az ottani liga legígéretesebb védőjének tartják, de néha váratlan hibákat követ el. Az Eb-n viszont összesen egyszer volt eddig bizonytalan, Izland ellen majdnem baj lett abból, amikor Gudmundsson a 16-oson belül erőszakosan lepattintotta magáról.

Rég láttunk magyar szélsőhátvédtől ilyen játékot Fotó: Polyák Attila - Origo


Voltak viszont olyan megoldásai Kádárnak, amelyek arról árulkodnak, hogy rendben van az önbizalma. Izland ellen, például, úgy emelgetett a rátámadó csatár szorításában, mintha nem is egy Eb-meccsen, hanem játszótéren lenne. Mindkét meccsen nagyon aktívan segítette a támadásainkat, az osztrákok ellen 80, Izland ellen 131 labdaérintése volt, így mindkétszer ő volt a mezőny legtöbbet foglalkoztatott védője. Hat megnyert párharcával magasan a leghatékonyabb védőnk volt Ausztria ellen, Izland ellen pedig

úr volt a levegőben, ötször ugrotta túl az ellenfelét.

Gera Zoltán 37 évesen csapatunk legidősebb mezőnyjátékosa, de eddig igazolta, hogy szükség van rá. Ausztria ellen úgy játszott, mintha a tíz évvel ezelőtti Gerát láttuk volna a pályán, mindenhova odaért, rengeteg osztrák támadást megakasztott, és közben intelligensen mozgatta a csapatot, minden támadásba belevették a többiek.

Nem látszik rajta a kora Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Dennis Grombkowski


56 passzával az összes középpályás közül övé volt a legtöbb átadás, és volt két kulcspassza is. Bár Izland ellen támadásban kevesebbet tudott hozzátenni, a brusztolásból alaposan kivette a részét. Két labdaszerzése, két megnyert párharca és két győztes fejpárbaja is volt, de nem csodálkoznánk, ha Portugália ellen pihenne, és Elek Ákos vagy Pintér Ádám kezdene a helyén.

Bár még csak most lett 21 éves, Gerával remekül megérti magát a középpályán Nagy Ádám, az FTC középpályása, akire több csapat is felfigyelt, a portugál lapok szinte már eladták a Bragának. Nagy maga is elismeri, hogy fizikailag erősödnie kell, ezt azzal ellensúlyozza, hogy jól olvassa a játékot, és futsalos múltjából adódóan jó barátságban van a labdával, a szorult helyzetekben sem pánikol.

A közeljövő legnagyobb magyar ígérete Fotó: Polyák Attila - Origo


Az osztrákok ellen három labdaszerzésével a mezőny legjobbja lett a középpályások közül, és 87 százalékos pontossággal passzolt – többek között az ő labdabiztossága is kellett ahhoz, hogy a pálya közepét uralni tudjuk. Izland ellen mind a két szerelési kísérlete bejött, négy párharcot és két fejpárbajt nyert meg, miközben

90 százalékkal passzolt.

Az egyenlítés előtt ő tette a labdát Nikolics elé, akinek a beadását Saevarsson becsúszva a saját kapujába terelte.

Kleinheisler László a fáma szerint úgy játszotta be magát a válogatottba a norvégok elleni pótselejtező előtt, hogy az edzéseken annyira meggyőzően alakította Ödegaardot, hogy Storck kapitány belátta, a vörös középpályást élesben is be kell vetni. A 22 éves magyar Scholes azóta is igazolja, hogy kell a csapatba egy ilyen játékos, aki amellett, hogy vagány, bírja a többiek bizalmát, ráadásul úgy pörög, hogy nem kérdés, miért kapta Brémában a Gép becenevet.

Van benne energia Forrás: AFP/Georges Gobet


Ausztria ellen Kleinheisler volt a csapat esze, Gerával és Nagy Ádámmal összedolgozva rendre kipasszolta az ellenfelet, és amint lehetősége nyílt rá, már fordult is a kapu felé. Ugyanúgy négy megnyert párharca volt, mint Gerának, három lövéssel próbálkozott (kétszer el is találta a kaput), így ő volt a legveszélyesebb játékosunk. Izland ellen még jobban beindult, hét párharcból jött ki győztesen, ennyit senki más sem tudott felmutatni. Volt három lövése, és őt faragták a legjobban az izlandiak, nyilván nem véletlenül.

Szavazzon!

Ki volt a legjobb eddig a magyar csapatban?

És kitől vártunk többet?

Négy ponttal a zsákban nem szeretnénk telhetetlennek tűnni, de tény, van pár olyan játékosunk, akinek a teljesítménye eddig elmaradt a várakozástól.

Priskin Tamás Ausztria ellen remekül szállt be, gólpasszt adott Stieber Zoltánnak, Izland ellen viszont csak 15 labdaérintése volt, az első félidőben például csak egyet passzolt (igaz, azt jó helyre). Bár Priskin nem egy villámléptű sprinter, a lelátóról feltűnő volt, hogy meglehetősen passzívan játszott, akkor sem indult be az üres területekre a védők mögé, amikor erre lett volna lehetősége.

A kezdőcsapatból kihagyhatatlan Dzsudzsák Balázs eddig támadásban ritkán tudott érvényesülni, amiben annak is szerepe lehet, hogy mindkét találkozón a jobb oldalon kezdett. Ausztria ellen kifejezetten keveset volt játékban, mindössze 39 labdaérintése volt, Izland ellen már 71. A második meccsünkön csak 70 százalékos pontossággal passzolt, viszont négyszer próbálkozott lövéssel, és mind a négy eltalálta a kaput. Közben kivette a részét a gürizésből, volt két szerelése, két labdaszerzése és hat megnyert párharca, úgyhogy azért hasznos tagja volt a csapatnak.

Király Gábor az osztrákok ellen 0-0-nál bravúrral védte Junuzovic lövését, és Izland ellen is hárított egy ziccert. Utána viszont a szögletnél kiejtett egy nem túl nehéznek tűnő labdát, és az ezt követő kavarodás után az orosz bíró büntetőt fújt be Kádár ellen. Igaz, a válogatott kapusedzője, Holger Gehrke szerint Király nem is hibázott a beadásnál.

Szavazzon!

Ki az, aki még javulhat?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről