Oroszország és az Eb újonca akadályozná meg a nagy esélyes Belgium és Dánia továbbjutását

Russia Soccer Euro 2020 Qualifier Russia - Belgium football EURO 2020 UEFA Horizontal
Oroszország már találkozott Belgiummal korábban
Vágólapra másolva!
Izgalmas küzdelmeket hozhat a labdarúgó- Európa-bajnokság B csoportjának meccsei. A torna egyik nagy esélyese, Belgium a meglepetésre készülő Dániával, és a 2018-as vébé legjobb nyolc csapata közé kerülő Oroszországgal került össze. A csoport negyedik tagja Finnország, aki története során első alkalommal jutott ki Európa-bajnokságra. A torna újonca könnyen a mérleg nyelvévé válhat a B-csoportban, és dönthet a csapatok továbbjutásáról.
Vágólapra másolva!

A finnek 80 éve vártak erre

Finnország már történelmi sikert könyvelhetett el azzal, hogy az északi ország labdarúgó-válogatottja fennállása során először jutott ki egy kontinentális tornára. A finnek az első két vb-re nem jelentkeztek, az 1938-as torna kvalifikációján viszont - mint azóta valamennyi vb-, illetve Eb-selejtezőn - elbuktak. Pedig az északi országnak korábban olyan nagyszerű játékosai voltak, mint Jari Litmanen, Sami Hyypiä, Mikael Forssell, vagy Jussi Jääskeläinen. A Liechtenstein elleni győzelemmel viszont eldőlt, hogy ott lehetnek a 2020-as kontinensviadalon.

Finnország először szerepel Eb-n Forrás: AFP/Franck Fife

A finnek Olaszországgal, Görögországgal, Bosznia-Hercegovinával, Örményországgal és Liechtensteinnel voltak egy csoportban az Eb-selejtezőn. A válogatott a selejtező-csoportban második lett az olaszok mögött. Finnország összesen 10 gólt kapott a csapat 16 meccsen, és hat selejtezőn kapott gól nélkül zárt a finn válogatott. A finn csapat keretében nem lehet találni európai topligákban játszó focistákat. A finn válogatott játékosok nagy része dán, holland, svéd, és norvég bajnokságokban futballozik hetente,

és mindössze öten szerepelnek magasabban jegyzett európai bajnokságban.

A finn csapat legjobbja a középcsatár Teemu Pukki, aki 89 válogatott meccsén 30 gólt rúgott.

Az európai selejtezőkön 10 meccs alatt 10-szer talált be az ellenfelek kapujába,

és ezzel a portugál Cristiano Ronaldo (11 gól), az izraeli Eran Zahavi (11 gól), és az angol Harry Kane (12 gól) mögött a harmadik legeredményesebb játékos volt a selejtezősorozatban. A Nemzetek Ligájában a magyar válogatottnak is rúgott gól, amivel megnyerte a meccset a finn csapat.

Teemu Pukki a finn csapat erőssége Forrás: NurPhoto via AFP/Antti Yrjonen/NurPhoto/Antti Yrjonen

A válogatott edzője, Markku Kanerva korábban tanárként dolgozott, és az edző ismeretlen szakembernek számít Európában. Az elmúlt 17 évben a finn szövetségnek dolgozott: előbb az U21-es csapatot edzette, majd a segédedző volt a felnőtt válogatottnál. 2016 decembere óta pedig szövetségi kapitányként dolgozik.

A finn csapat kedvelt felállása a 4-4-2, de Kanerva a legutóbbi, Svájc elleni barátságos meccsen egy 3-5-2-es felállással is próbálkozott, bár egy 3:2-es vereség lett a vége.

A csatár Pukki mellett a skót Rangers-ben játszó Glen Kamara középpályás játékán is fog múlni, hogy Finnország miképp végez majd a csoportmeccseket követően. A Norwich támadója, Pukki mellett a Bundesligában focizó Joel Pohjanpalo (Union Berlin, majd nyártól Bayer Leverkusen) lehet az, akitől gólokat várnak majd a finn csapatban. A magyar bajnokságban szereplő MTK csapatában játszó Nikolai Alho a jobbhátvéd poszton bizonyíthat a finn válogatottban.

Nehéz megmondani, hogy története első Európa-bajnokságán szereplő Finnországtól mit lehet majd várni a B-csoportban.

Kanerva jól ismeri a játékosait, és a finn válogatott nagyon egységes, de a játékuk sokszor akadozik még.

A legutóbbi vb-selejtezőkőn két döntetlent ért el a finn válogatott Bosznia-Hercegovina és Ukrajna ellen, ahol Teemu Pukki tizenegyesével csak a 89. percben tudtak kiegyenlíteni.

–mondta el az ukránok elleni meccs után a Norwich csatára, Pukki. A finn csapat a csoportgyőzelemre esélyes Belgium ellen biztosan nem fogja felvállalni a nyílt játékot. Valószínű, hogy az ukránok ellen látott 5-3-2—es felállásban inkább a biztonságra helyezik majd a hangsúlyt, minthogy a gólszerzésre törekedjenek. Dánia és Oroszország ellen a finnek remélhetnek pontszerzést, de egy első Eb-jén szereplő válogatottnak még nagyon új lehet egy nemzetközi torna légköre.

Dánia szintet lépne

2022-ben lesz húsz éve annak, hogy az 1992-es svédországi Európa-bajnokságon a beugró Dánia megnyerte a németek elleni döntőt. A délszláv háborúra való tekintettel az UEFA kizárta Jugoszláviát a tornáról, és a selejtezőcsoportjukban második Dánia indulhatott helyettük.

Néhány játékos már a szabadságát töltötte, amikor kiderült, hogy a nemzeti csapat indulhat a tornán.

A 92-es Európa-bajnoki cím előtt is szerepelt már Eb-n a dán válogatott: Dánia 1964-ben az elődöntőig jutott, majd húsz év szünet után ismét a legjobb négy közé került az 1984-es franciaországi Eb-n. Az 1988-as csoportkörből való kiesés után Dánia 1992-ben óriási meglepetésre megnyerte a kontinensviadalt.

A döntő egyik legkelletlenebb pillanatai közé tartoztak a dán kapus, Peter Schmeichel pillanatai. A kapus és a védők gyakran csak egymásnak passzolgattak a vezetés tudatában: ekkor még nem volt tilott úgy hazaadni a labdát a kapusnak, hogy az kézzel megfoghatta. Ezzel sikeresen húzták az időt, a német játékosok pedig nem tehettek semmit.

Az angliai Eb-n már a csoportkörben búcsúzott a dán válogatott, és ugyanez történt vele a 2000-es tornán is. A 2004-es portugáliai Eb-n a negyeddöntőig jutottak el, de a következő három tornából Dánia már csupán egyszer jutott ki: a 2012-es Eb-n ismét a csoportkör volt a végállomás. A 2016-os tornára nem sikerült kvalifikálnia magát a dán csapatnak.

Dánia szeretne jól szerepelni az Eb-n Forrás: NurPhoto via AFP/Andrew Surma/NurPhoto/Andrew Surma

A 2020-as Európa bajnokság D jelű selejtezőcsoportjának utolsó meccsein Svájc, Dánia és Írország harcolt a két továbbjutó helyért, utóbbi kettő pedig egymás ellen. A svájciak hozták a kötelezőt, és simán nyertek Gibraltár ellen, míg a dánok egy Dublinban elért döntetlennel váltották meg a jegyüket a kontinensviadalra. Svájc 17 ponttal végzett az élen, megelőzve a 16 pontos Dániát, a 13 pontos Írországot, a 8 pontos Georgiát és a 0 pontos Gibraltárt.

A kapuban a Manchester United legendás kapusának, Peter Schmeichelnek a fia, Kasper Schmeichel fog védeni. A Leicester kapusa 63 meccsen védett eddig a dán válogatottban, és több mint 29 meccsen őrizte meg a kapuját a góltól.

A védelemben a csapatkapitány Simon Kjaer képviseli a tapasztalatot: hat ország kilenc klubjában futballozott már az AC Milan 105-szörös válogatott középhátvédje.

Kjaer már a 2012-es Eb halálcsoportjában (Németország, Portugália, Hollandia, Dánia) is ott volt a dán válogatott első mérkőzésén, ahol a B-csoport nyitómeccsén egy góllal legyőzték a világbajnoki ezüstérmes hollandokat.

A Serie A-ban játszó irányító középpályás Christian Eriksen számára kiemelt jelentőségű lehet az ide Európa-bajnokság. Az Inter játékosa a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon még a legfiatalabb focista volt a vb-mezőnyben, és egy évtized alatt 106 meccsen 36 gólt rúgott a dán nemzeti tizenegyben.

2020 elején igazolt a milánói csapatba, ahol Antonio Conte sokáig nem játszatta az irányítót a hiányos taktikai képességeire hivatkozva.

Azóta Eriksen magára talált, és a játékszervezői tudása kiegészülve az olasz bajnokságban szerzett tapasztalataival nagyon sokat érhet majd a dán válogatottnak.

A támadósorban a középcsatár Martin Braithwaite szerepe nagyon fontos lehet majd, és nem is elsősorban a gólszerzés miatt. A Barcelona játékosát nagyon sok kritika érte, amikor a katalán klub a sérült Ousmane Dembele sérülése miatt leigazolta a spanyol Leganés csapatától. A dán csatár 48 válogatott meccsen csak 8 gólt rúgott,

de a sokszor szélsőposzton játszó focista az elmozgásaival és fáradhatatlan játékával sok üres területet nyithat majd a többi csapattársának,

ahova Eriksen passzai megérkezhetnek. Aki Lionel Messivel edzhet közel egy éve, az pár dolgot elleshetett a többszörös Aranylabdástól arról, hogy hogyan kell helyzetbe kerülni, és gólokat szerezni egy meccsen.

Martin Braithwaite és Christian Eriksen a dán csapat támadójátékáért felel Forrás: AFP/Geoff Caddick

A válogatott kapitánya, Kasper Hjulmand tavaly augusztus óta csupán tíz meccsen irányította a dán válogatottat. Az edző kedvelt felállása a 4-2-3-1, de többféle formációt is kipróbált már a dán csapattal. Eriksen mellett a szélsők (Braitwaite, Poulsen, Sisto) is képesek jó passzokkal támogatni az FC Copenhagen csatárát, a 22 éves Jonas Windet. Az edző viszont még nem mondott le arról sem, hogy az OGC Nice csatárát, Kasper Dolberget, és a kölcsönben az AC Parmában játszó Andreas Corneliust is kipróbálja a középcsatár poszton.

Eriksen szervező játékát két védekező középpályás biztosítja a védők előtt: a Tottenham játékosa, Pierre-Emile Höjbjerg a kirúgott José Mourinhónak is nagy kedvence volt a londoni csapatnál. Thomas Delaney (Dortmund) játéka nagyon jól illik a Spurs focistájának stílusához.

A fiatal játékosokról sem szabad megfeledkezni: Moldova elleni vb-selejtezőn a Sampdoria baloldali támadó középpályása, a 20 éves Mikkel Damsgaard két gólt lőtt és két gólpasszt adott.

Dánia 8:0-ra nyert, ami az ország legnagyobb különbségű győzelme volt a vb-selejtezőkön.

Az osztrákok elleni meccsen pedig a 21 éves Andreas Skov Olsen (Bologna) csereként rúgott két gólt.

Dániának minden esélye megvan ahhoz, hogy ismét Európa legjobb válogatottjai közé kerüljön. A kérdés csak az, hogy Christian Eriksen vezette gárda mennyire tudja majd kihasználni a helyzeteit Finnország elleni első meccsen, ahol elvileg kötelező a győzelem a dánoknak. Oroszországgal az utolsó körben játszanak majd, előtte Belgium lesz a dán válogatott ellenfele. Kasper Hjulmand vezetésével eddig tíz meccset játszott Dánia: a csapat hét meccsen győzött, egy döntetlent játszott,

de figyelmeztető jel lehet számukra, hogy a Nemzetek Ligájában Belgium ellen mindkét meccset elvesztette a dán válogatott.


A belga „világválogatott" nagy esélyese a 2021-es Eb-nek

Belgium válogatottja szó szerint letarolta a 2020-as Európa bajnokság selejtező-csoportjának (Belgium, Oroszország, Skócia, Ciprus, Kazahsztán, San Marino) csapatait.

A 2018-as világbajnokság bronzérmese 10 meccsen 40 gólt rúgott, és csak hármat kapott.

A belgák 9-0-ra verték meg San Marinót a selejtezők hetedik körében, amivel már 2019 októberében bebiztosították a helyüket a tornán.

Belgium a Vb-bronz után Eb-aranyat nyerne Forrás: Belga via AFP/Virginie Lefour

A belga válogatott 1972-ben bronzérmet, 1980-ban pedig ezüstérmet nyert a kontinenstornán. Az 1984-es Eb-n viszont már a csoportkörben búcsúztak, majd a belga csapat 16 év után házigazdaként vehetett részt a 2000-es Eb-en. A válogatott azonban akkor sem jutott el az egyenes kiesési szakaszig, mivel Olaszország és Törökország mögött csak a csoport harmadik helyén végeztek.

Belgiumnak újabb 16 évet kellett várni arra, hogy Eb-n szerepelhessen.

A csoportküzdelmek után a legjobb nyolc között Magyarország nem jelentett akadályt a belgáknak, de az első Eb-jén szereplő Wales meglepte az éremre pályázó belga válogatottat. Robson-Kanu zseniális megoldását valószínűleg soha nem fogják elfelejteni a belga védők.

A spanyol edző, Roberto Martínez 2016. augusztusa óta irányítja a belga nemzeti tizenegyet, és a 2018-as vb-bronzérem után Belgium játékoskerete talán a valaha volt legerősebbnek tűnik. A Premier League, a Serie A, a Bundesliga, és La Liga mellett a hazai bajnokságból is több poszton válogathat a játékosok közül Martínez. Nem beszélve arról, hogy egyre több ígéretes tehetség tűnik fel a nemzeti bajnokságokban.

Robert Martínez jól megtalálta a közös hangot a játékosokkal,

mivel kinevezése óta Belgium a lejátszott negyven meccséből (vb-és eb selejtező, Nemzetek Ligája) csupán háromszor szenvedett vereséget.

A 2018-as vb-elődöntőben a franciák ellen egy hajszállal kapott ki Belgium, majd novemberben Svájc ellen veszített 5-2-re a Nemzetek Ligájában. Legutóbb Anglia ellen kaptak ki egy góllal 2020 októberében, szintén a Nemzetek Ligájában, de 2020 novemberében már ők győzték le az angol csapatot.

A válogatottnak több meghatározó játékosa van, de talán Kevin De Bruyne jelenléte a legnélkülözhetetlenebb a pályán ahhoz, hogy Belgium kreatívan és a megfelelő ritmusban tudjon támadásokat indítani.

A Manchester City csapatának irányító középpályása a tavalyi szezonban megdöntötte a Premier League gólpassz-rekordját,

amit korábban az Arsenal legendás játékosa, Thierry Henry tartott.

Kevin De Bruyne a belga csapat irányítója Forrás: Sputnik via AFP/Maksim Blinov

A belga válogatott játékos rengeteget köszönhet a City spanyol edzőjének, Pep Guardiolának, aki még tökéletesebbé tette De Bruyne játékát.

Kevin De Bruyne 106 gólpassznál jár a Manchester City csapatában hat szezon alatt.

A 29 éves zseni nemcsak mélységi passzokat ad, hanem zseniálisan kerül helyzetbe, és remek beadásokkal szolgálja ki a tizenhatoson belül lévő társait.

Roberto Martínez kedveli a három védős felállást, és legtöbbször 3-4-3-as és a 3-4-2-1-es formációban játszatja a belga válogatottat. A középpályán a Leicester City játékosa, Youri Tielemans, és a Borussia Dortmund focistája, Axel Witsel szerzi a labdákat, és segít a labdakihozatalokban. A német csapat játékosa azonban június közepéig nem lép pályára Achilles-sérülése miatt.

A támadósorban egyértelműen Romelu Lukaku az első számú opció. A Manchester Unitedban megbukott csatár Olaszországban újjászületett Antonio Conte keze alatt. Az Inter csatára hét válogatott meccsen hét hólt rúgott, de ennél sokkal fontosabb,

hogy remekül lekészíti a labdákat a második hullámban érkező csapattársaknak. Intelligens, az összjátékokban is részt tud venni,

keresztmozgásaival elmozgatja a védőket a társai útjából, akik így szabad területekre tudnak beindulni, hogy labdát kapjanak. Lukaku 22 gólja mellé idén már 9 gólpasszt osztott ki a Seria A-ban. A kispadról a Crystal Palace játékosa, Michy Batshuayi tud beugrani, hogy tehermentesítse a milánói csapat támadóját.

Azért is remek csapat a belga válogatott, mert több opciós lehetősége van a támadásokra, ha esetleg De Bruynét vagy Lukakut nem sikerülne mindig megjátszani. A Dortmund balszélsője Thorgan Hazard lendületes játéka sok gondot fog okozni majd a védőknek. Mellette a szélvészgyors Leandro Trossard (Brighton) kaphat még nagyobb szerepet a csoportmeccsek alatt.

A csapat jobboldali széljátékáért Alexis Saelemaekers (AC Milan), Adnan Januzaj (Real Sociead), vagy a mindössze 18 éves Jérémy Doku (Stade Rennais) felelhet.

Nem szabad elfeledkezni a rutinos, ámbár megkopott gyorsaságú Thomas Meunierről (Dortmund) sem. A Napoli játékosa, Dries Mertens egyaránt tud a széleken játszani, vagy akár második csatárként is hozzá tud tenni a támadásokhoz.

Dries Mertens a gólját ünnepli Forrás: AFP/John Thys

A hátvédsorban Toby Aldeirweireld (Tottenham) és Jan Vertonghen (Benfica) elnyűhetetlennek tűnik. A két rutinos játékost jól kiegészíti az Olympique Lyon védője, Jason Denayer. A kapuban a Real Madriban játszó Thibaut Courtois kirobbanthatatlan, de jó megoldásnak tűnik Simon Mignolet (Club Brugge) is.

A tavaszi vb-selejtezőkön Belgium megverte Walest, majd idegenben döntetlent játszott Csehországgal. A szövetségi kapitány, Roberto Martínez a meccs után dicsérte Trossard és Denayer játékát, de a következő meccsre jobb játékot ígért. A március végén lejátszott Fehéroroszország elleni meccsen Belgium nyolc gólt rúgott hazai pályán a vendégeknek. A nyolc találaton 6 játékos osztozott.

A játékoskeret erősségét tekintve Belgiumnak minimum elődöntőig kellene eljutnia az Eb-n. Ehhez az kell, hogy a csapat a kisebb megingások ellenére egyenletes teljesítményt nyújtson, és ha úgy alakul, akkor rossz játékkal is tudjon meccseket nyerni.

A B-csoportban a belga csapat az orosz válogatottal kezd majd, aki ellen az utolsó hét meccsükből ötöt megnyert, és csak kétszer játszott döntetlent.

Ha az Eb egyik favoritja nem akar nagyobb izgalmakat, akkor most sem borulhat a papírforma.

Oroszország állna az északi csapatok útjába

Oroszországnál talán nem is lehetne balszerencsésebb csapat, mivel az selejtezőcsoportban elért második hely után ismét az Eb-cím egyik esélyesével, Belgiummal hozta össze a sorsolás. Persze az lehet, hogy Sztanyiszlav Csercseszov csapata most viszont nagyon is elégedett lenne a második hellyel. Ahhoz először a dánok és a finnek elleni meccseken is az oroszok számára előnyős eredmény kell, hogy szülessen.

Az orosz válogatott 1988-ig Szovjetunióként szerepelt.

1960-ban Európa-bajnokságot nyert a szovjet csapat, majd az 1964-es tornán ezüstérmet nyertek.

Négy évvel később az elődöntőig jutott a szovjet válogatott, majd 1972-ben ismét megnyerték az Eb-t. A következő nagy eredménye az 1988-as Eb-döntős szereplés volt a szovjet csapatnak, ahol Gullit találata után Marco van Basten óriási kapásgólja végleg eldöntötte a meccset Hollandia javára.

Az 1996-os Eb-n a csoportkörben kihullott az orosz csapat, majd 9 év szünet után ugyanerre a sorsra jutott a 2004-es Eb-n is. 2008-ban a spanyolok ellen kaptak ki az elődöntőben, majd két egymást követő kontinenstornán is kiestek a csoportküzdelmeket követően. A 2020-es Európa-bajnokság selejtező-csoportjában Belgium mögött lett második az orosz válogatott, megelőzve Skóciát, Ciprust, Kazahsztánt, és San Marinót.

Sztanyiszlav Csercseszov nagy fegyelmet követel meg az edzéseken is Forrás: Sputnik via AFP/Grigoriy Sokolov

Sztanyiszlav Csercseszov a 2018-as világbajnokság óta szinte mindig a 4-2-3-1-es felállásban játszatta az orosz csapatot sokáig, de néha engedett a kísértésnek, és párszor egy háromvédős rendszert alkalmazott. A Málta elleni vb-selejtezőn még maradt a szokott felállásnál, de az orosz csapat csak az első félidőben játszott jól a 3-1-es győzelem ellenére. Szlovénia elleni győztes meccsen már három védővel kezdett, de a Szlovákia elleni vb-selejtezőn ismét kudarc lett ennek a taktikai változtatásnak a vége. Az orosz kapitány valószínűleg azért próbálkozik, mert szeretné biztonságosabbra hangolni a csapata középpályás játékát az Európa-bajnokság előtt.

A gárda legfontosabb játékosai továbbra is az orosz bajnokság csapataiból kerülnek ki, de találunk francia és olasz klubokban futballozó embereket is az orosz csapatban.

A csapat házi gólkirálya és a támadások vezéralakja a csapatkapitány Artem Dzyuba. A szentpétervári Zenit csapatában játszó csatár 8 meccsen 5 gólt lőtt. Az oroszországi vb egyik orosz hőse, Denis Cheryshev játéka visszaesett az utóbbi időben a spanyol Valencia csapatában. A szélsőnek 18 bajnoki alatt csak két gólpasszt sikerült kiosztania, gólt viszont nem tudott lőni. A gyenge formának a januári izomsérülés is lehet az oka, de Csercseszov minden bizonnyal számítani fog a játékosra a baloldalon.

Artem Dzyubától gólokat várnak Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A CSKA Moszkva játékosa, Mário Fernandes szintén sérült, pedig nagy szükség lenne a középpályásként és szélsőhátvédként is bevetethető futballista kreativitására.

Az AS Monaco támadó középpályása, Aleksandr Golovin jó formában játszik a francia bajnokságban, de kérdéses, hogy az orosz válogatott zártabb rendszerében is képes lesz-e jó teljesítményre.

Az Atalantában játszó Aleksey Miranchuk jó játékára is számít majd az orosz kapitány, aki nemcsak középen, hanem mindkét szélsőposzton is bevethető.

A 37 éves és 102-szeres válogatott Jurij Zsirkov nem tud megöregedni a balhátvéd poszton. Csercseszov sokat kockáztatna a rutinos hátvéd játékával, ha olyan gyors védekezésből támadásba való átmenetekre képes csapatok ellen akarja pályán tartani kilencven percig, mint Dánia vagy Belgium. A többféle védőposzton is szerepeltethető Andrey Semenov valószínűleg rengeteg „munka" vár majd a pálya szélein.

Legyen bármennyire is masszív csapat az orosz válogatott,

egyszerűen nem vállalhatja fel a nyílt sisakos játékot az olyan gyors játékra képes válogatottak ellen, mint a belga vagy dán csapat.

A Finnország elleni meccs nagyon fontos lesz Oroszország számára, de előtte a B-csoport nyitómeccsén kezdenek Belgiummal, akit egy tökéletesen végrehajtott meccstaktikával akár meg is lephet(né)nek.















Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!