Holland gól 2528 nap után, történelmi győzelem az Eb eddigi legjobb meccsén

fbl Horizontal
Netherlands' players celebrate their second goal during the UEFA EURO 2020 Group C football match between the Netherlands and Ukraine at the Johan Cruyff Arena in Amsterdam on June 13, 2021. (Photo by Peter Dejong / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Vasárnap este a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság C csoportjában a hollandok a torna eddigi legjobb meccsén 3-2-re legyőzték az ukránokat Amszterdamban. A D csoportban a végső győzelemre is esélyes angol labdarúgó-válogatott 1-0-ra legyőzte a vb-ezüstérmes horvát csapatot a londoni Wembley Stadionban, így az angolok történetük során először kezdtek győzelemmel Európa-bajnokságot. GAreth Southgate a megnyert meccs után a csapat új sztárját, a yorkshire-i Pirlónak becézett Kalvin Phillipset méltatta, míg a hollandok 2528 nap után lőttek gólt nagy tornán, a csapat kapusa pedig megdöntötte a legendás Edwin van der Sar rekordját.
Vágólapra másolva!

Wijnaldum ott folytatta, ahol abbahagyta

A hollandok az Európa-bajnokság eddigi legjobb meccsén történelmi győzelmet arattak az ukránok fölött, ugyanis olyanra még sosem volt példa az Eb-k eddigi történetében, hogy 0-0-s félidőt követően öt gól szülessen a második félidőben.

„Nagyon gyors és érdekes meccs volt, rengeteg lehetősége volt mindkét csapatnak.

Szerkezetet váltottunk, és megtaláltuk az egyensúlyt. A vereség ellenére a csapat nagyon jó teljesítményt nyújtott" – mondta a mérkőzés után az ukrán válogatott szövetségi kapitánya, Andrij Sevcsenko, akinek a csapat a második félidőben öt perc alatt egyenlített kétgólos hátrányban.

Andrij Sevcsenko remmek csapatot épített Forrás: Getty Images/Koen Van Weel

Az Eb eddigi legnagyobb gólját az ukrán csapat kapitánya, Andrij Jarmolenko lőtte, aki a mérkőzés 75. percében 20 méterről védhetetlen gólt lőtt a jobb felső sarokba.

„Nehéz meccs volt, ahol egy komoly rivális ellen játszottunk. Az edzői stáb elégedett volt a teljesítményünkkel, de mindig bosszantó, ha kikapunk.

Kétgólos hátrányból sikerült visszajönnünk, így nagyon frusztráló, hogy az utolsó percekben veszítettük el a meccset.

Viszont van még két meccsünk, és ugyanezzel az intenzitással kell játszanunk" – mondta az ukrán támadó, akinek azért is fájó a vereség, mert a találkozó korántsem volt egyoldalú.

Jarmolenko kipókhálózta a jobb felső sarkot Forrás: AFP/Olaf Kraak

„Nagyon csalódottak vagyunk, mert megmutattuk, hogy van tartásunk, és ki tudtunk egyenlíteni egy ilyen nehéz meccsen.

" – mondta Olekszandr Zincsenko, az ukrán válogatott szélsője.

A mérkőzés legjobbjának a győztes gólt fejelő Denzel Dumfriest választották. A hollandok jobbhátvédjét arról kérdezték, ez volt-e pályafutása legjobb meccse.

„Remekül fejeztem be a támadást, de nem hiszem, hogy ez volt életem legjobb meccse. Azt viszont mondhatjuk, hogy ez volt a pályafutásom legszebb gólja. Nagy megkönnyebbülés volt, amikor bement. Nagyszerű pillanat volt.

– mondta a 20-szoros válogatott játékosa, aki az első gólját szerezte a holland csapatban.

Denzel Dumfriest ünneplik a holland válogatott játékosai Forrás: Getty Images/Koen Van Weel

Frank de Boer holland válogatottja már most több gólt lőtt az Európa-bajnokságon, mint a Frank de Boer vezette Crystal Palace.

A holland szakember 2017 júliusa is 2017 szeptembere között irányította a Premier League-ben szereplő csapatot. Négy bajnoki mérkőzésen négy vereséget szenvedett, csapata pedig gólt sem tudott lőni, így negatív rekordnak számító 77 nap után kirúgták.

Kettő-kettőnél nagyon csalódott voltam, nehéz helyzet volt. Szerencsére Denzel Dumfries jókor érkezett, és gyönyörű gólt fejelt. A tanulság, hogy sohasem szabad hátradőlni, meg kell próbálnunk végig nyomást gyakorolni az ellenfélre. Drágán megfizethettünk volna a hibáért. Mindenesetre jó érzés győzelemmel kezdeni, az első lépést megtettük. A folytatásban azon leszünk, hogy ne engedjünk ennyi lehetőséget az ellenfeleinknek" – értékelt a mérkőzés után Frank de Boer.

A játékosként legendás Frank de Boert edzőként sokan kóklernek tartják Hollandiában Forrás: Getty Images/Soccrates Images/Eric Verhoeven

A holland csapat nagy visszatérője a vb-ezüstérmes Maarten Stekelenburg volt.

A 38 éves kapus 2017 és 2020 között egyetlen bajnoki mérkőzésen sem lépett pályára, csak a kispadot koptatta a Premier League-ben szereplő Fulhamben majd az Evertonban is.

2020 augusztusában tért vissza az Ajaxhoz, ahol André Onana cseréjeként vették számításba. A kameruni kapus azonban februárban egyéves eltiltást kapott doppingvétség miatt, ezért Stekelenburgnak be kellett ugrania és a teljesítményével újra felhívta magára a figyelmet és bekerült a hollandok Eb-keretébe.

Stekelenburg valószínűleg maga sem gondolta, hogy valaha még válogatott lesz Forrás: AFP/Olaf Kraak

A találkozó egyik legjobbja Georginio Wijnaldum volt, aki az ukránoknak lőtt gólja után Virgil Van Dijk gólörömével ünnepelt. Így tisztelgett az Oranje csapatkapitánya előtt, aki a súlyos térdsérülése miatt nem játszhat az Európa-bajnokságon.

  • 38 évesen és 264 napos Maarten Stekelenburg lett a holland válogatott legidősebb játékosa, aki pályára lépett egy nagy tornán. Az Ajax kapusa a legendás Edwin van der Sart előzte meg, aki 2008-ban 37 évesen és 236 napos védett utoljára Eb-meccset.
  • A holland válogatottnak az ukránok elleni meccs első tíz percében hét lövése volt. Ilyenre az 1980-as Európa-bajnokság óta nem volt példa.
  • A hollandoknak az első félidőben tíz kapura lövésük volt az ukránok ellen. Érdekesség, hogy a dánoknak, az olaszoknak és a svájciaknak is 10 kapura lövésük volt az első meccs első játékrészében, de egyik csapat sem tudott vezetést szerezni.
  • Georginio Wijnaldum, a holland válogatott csapatkapitánya 15 gólt lőtt a legutóbbi 26 válogatott mérkőzésén.
    Wijnaldum üzenete Van Dijknak Forrás: AFP/Peter Dejong
  • A hollandok ezt megelőzően 2528 napja lőttek a gólt nagy tornán. A 2014-es világbajnokságon Wijnaldum lőtte a hollandok harmadik gólját a brazilok ellen 3-0-ra megnyert bronzmeccsen, most ő lőtte az első az Európa-bajnokságon.
  • A holland válogatott 2008 júniusa óta először lőtt legalább három gólt egy Eb-meccsen, és máris több gólt lőtt, mint a 2012-es Európa-bajnokságon összesen, amikor két rúgott góllal esett ki a csoportküzdelmek után.
  • Denzel Dumfries, a hollandok jobbhátvédje a 85. percben fejelte a győztes gólt. Az Oranje legutóbb a 2000-es Eb-n tudott győztes gólt lőni a hajrában. Akkor a mostani szövetségi kapitány, Frank de Boer lalált be tizenegyesből a csehek elleni csoportmeccs 89. percében.

C csoport, 1. forduló
Hollandia-Ukrajna 3-2 (0-0)
Amszterdam, Johan Cruijff Arena, 15 837 ezer néző, v.: Felix Brych (német)
Hollandia: Stekelenburg - Van Aanholt (Wijndal, 64.), Blind (Aké, 64.), De Vrij, Dumfries, Timber (Veltman, 88.) - De Roon, De Jong, Wijnaldum - Depay (Malen, 91.), Weghorst (De Jong, 88.)
Ukrajna: Buscsan - Mikolenko, Karavajev, Matvijenko, Zabarnij - Zincsenko, Szidorcsuk, Malinovszkij - Zubkov (Marlos, 13.; Saparenko, 65.), Jarmolenko, Jaremcsuk
gólszerzők: Wijnaldum (52.), Weghorst (59.), Dumfries (85.), illetve Jarmolenko (75.), Jaremcsuk (79.)
sárga lap: Szidorcsuk (93.)

A C csoport másik mérkőzésén az osztrák válogatott 3-1-re legyőzte Észak-Macedóniát. A találkozón az északmacedónok támadója,

Goran Pandev 37 évesen és 321 naposan az Európa-bajnokságok történetének második legidősebb gólszerzője lett az osztrák Ivica Vastic után, aki 38 évesen és 257 naposan lőtt gólt a lengyeleknek a 2008-as Európa-bajnokságon.

Az osztrák csapat első gólját Stefan Lainer lőtte, akinek ez volt a második gólja a válogatottban. Érdekesség, hogy az első gólját is egy északmacedónok elleni meccsen lőtte, és akkor is Marcel Sabitzer adta neki a gólpasszt.

C csoport, 1. forduló
Ausztria - Észak-Macedónia 3-1 (1-1)
Bukarest, 13 ezer néző, v.: Andreas Ekberg (svéd)
Ausztria: Bachmann - Lainer, Dragovic (Lienhart, a szünetben), Hinteregger, Ulmer - Baumgartner (Gregoritsch, 58.), Laimer (Baumgartlinger, 93.), Schlager (Ilsanker, 94.), Alaba - Sabitzer - Kalajdzic (Arnautovic, 58.)
Észak-Macedónia: Dimitrievski - Nikolov (Bejtulai, 63.), S. Ristovski, Velkovski, Musliu (M. Ristovski, 87.), Alioski - Bardhi (Trickovski, 82.), Ademi, Elmas - Pandev, Trajkovski (Kostadinov, 63.)
gólszerzők: Lainer (18.), Gregoritsch (78.) Arnautovic (90.), illetve Pandev (28.)
sárga lap: Lainer (85.), illetve Trajkovski (42.), Alioski (52.)

Ha Sterling gólt lő, nyernek az angolok

Az angol válogatott története során először kezdett győzelemmel Európa-bajnokságot. Korábban öt döntetlen és négy vereség volt a mérlege. A horvát válogatott a legutóbbi négy nagy tornájából hármat is vereséggel kezdett. Legutóbb éppen a 2018-os világbajnokságon kapott ki az első csoportmeccsén a későbbi győztes francia csapattól.

„Gratulálok az angol válogatott győzelméhez, de a játékosaimnak is. Nehez meccs volt a nagy melegben.

Bejátszották az üres területet és gólt szereztek. Támadásban nem mutattunk minőséget, de az angolok ellen játszottunk, akiknek fantasztikus csapatuk van. Sokszor felvettük velük a versenyt. Ez biztató számomra, jobbak leszünk a következő mérkőzéseken" – értékelt a mérkőzés után Zlatko Dalic, a horvát válogatott szövetségi kapitánya.

Zlatko Dalic, a horvátok kapitánya Forrás: Getty Images/Vincent Mignott

Az angol csapat egyik legjobbja a Leeds United gólpasszt adó középpályása, Kalvin Phillips volt, aki olyan tanárian mozgatta a csapatot, hogy a közösségi oldalakon megkapta a yorkshire-i Pirlo becenevet.

„Sokan arról beszélnek, hogy Declan Rice és én egy posztért harcolunk, de amikor együtt játszunk, szerintem nagyon jól megértjük egymást. Nagyszerű eredményt értünk el, és a teljesítményemmel is elégedett vagyok. Viszont van még két meccs és ugyanilyen jól kell játszanunk - ha nem jobban" – mondta a 25 éves középpályás, akinek ez volt a nyolcadik válogatott mérkőzése.

A szövetségi kapitány, Gareth Southgate is Phillipst méltatta a lefújás után.

„Remek srác, akivel nagyon jól lehet együtt dolgozni. Rendkívül szerény, és úgy gondolom, kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

Közel kellett helyezkednünk a középpályásaikhoz, és Mason Mount, Declan Rice és ő remekül megoldották ezt a szélsőinkkel együtt" – mondta a szövetségi kapitány Phillipsről, akitől a válogatottban azt kéri, hogy előrébb futballozzon, mint a Leeds Unitedban, de ez nem okoz gondot neki egyáltalán.

Kalvin Phillips bejátszotta a teljes középpályát Forrás: Getty Images/Laurence Griffiths

Southgate ezt követően elégedetten értékelte csapata teljesítményét és külön kiemelte a győztes gólt szerző Raheem Sterlinget.

„Nagyon jól kezdtünk, pedig a nagy melegben játszottak a fiúk, mégis sikerrel alakították a meccs képét. A találkozó nagy részében mi irányítottunk, nem hagytunk sok lehetőséget a horvátoknak és veszélyes támadásokat vezettünk. A kulcsa az volt a meccsnek, hogy nyomást gyakoroljunk a horvát középpályásokra és ezt sikerrel meg is oldottuk. Ma kivétel nélkül mindenki jól teljesített, mégis Sterlinget külön ki kell emelnem, mert az egész mérkőzésen veszélyes volt. A válogatottban mutatott statisztikája, góljainak száma alapján több bizalmat érdemelne és nagyon motivált volt, hogy ezt megmutassa. Ráadásul a labda nélküli munkája is fantasztikus volt, és a védekezésből is kivette a részét – mondta Southgate, aki a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón azt is kiemelte, hogy a jelenlegi angol válogatott sokkal többet tudja birtokolni a labdát, mint az a csapat, amelyikben ő játszott 25 évvel ezelőtt.

Gareth Southgate pacsizik a segítőjével, Steve Hollanddal Forrás: Getty Images/Marc Atkins

A mérkőzés legjobbjának az angolok győztes gólját szerző Raheem Sterlinget választották, aki a legutóbbi 17 válogatott mérkőzésén 19 gólban vett részt. 13 gólt lőtt és hat gólpasszt adott. Ráadásul az angolok mind a 11 meccsüket megnyerték, amikor Sterling gólt lőtt, ezzel Martin Chiverst megelőzve (10/10) neki van a legjobb győzelmi mutatója (11/11) gólszerzőként.

„Nagyszerű érzés. Ez volt az első meccs és szükségünk volt a győzelemre. Egységesek voltunk. Amikor kellett harcoltunk, időnként pedig jól is futballoztunk. A srácok briliánsak voltak. Erre kell építenünk továbbra is, most pedig ki kell élveznünk a győzelmet. Ennél messzebbre viszont nem érdemes tekinteni, mert korán van még.

– mondta a 26 éves támadó, aki utóbbi hónapokban kikerült a Manchester City kezdőjéből, ezért alig várta, hogy az angol válogatottban bizonyíthasson az Európa-bajnokságon.

Sterlingnek elképesztő átlaga van a válogatottban Forrás: AFP/Glyn Kirk

Domagoj Vida, a horvát csapat vb-ezüstérmes védője elismerte, hogy az jobbik csapat győzött, de úgy érzi, a horvát csapat is kiadott magából mindent. Vida hangsúlyozta, hogy a vereség ellenére a horvát csapat célja továbbra is a csoportból való továbbjutás.

  • 1992-es Európa-bajnokságon lejátszott franciák elleni meccs óta ez volt az első alkalom, hogy az angoloknál nem volt se Manchester United, se Liverpool játékos a kezdőben.
  • Gareth Southgate óta Tyrone Mings az első Aston Villa játékos, aki kezdőként lépett pályára egy Európa-bajnokságon az angol válogatottban. A szövetségi kapitány legutóbb az 1996-os Eb-elődöntőben kezdett a németek ellen, amikor sorsdöntő tizenegyest hibázott.
  • A gólpasszt adó Kalvin Phillipsnek az első félidőben minden passzkísérlete (18) pontos volt, három hosszú átadása is sikeres volt, ráadásul a mérkőzésén 95%-os pontossággal passzolt az ellenfél térfelén, így nem véletlenül ragadt rá a Yorkshire-i Pirlo becenév.
  • Sterlingnek ez volt a 23. meccse a Wembley Stadionban, ebből az angolok 21-et megnyertek, kétszer pedig döntetlent játszottak.
  • 17 évesen és 349 naposan Jude Bellingham lett a valaha volt legfiatalabb játékos, aki bármely nemzet színeiben pályára lépett Európa-bajnokságon, és a legfiatalabb angol játékos lett, aki bármely nagy tornán játszott.

Tragédia a Wembley Stadionban

A háromoroszlánosok győzelmét némileg beárnyékolta, hogy egy angol szurkoló lezuhant a Wembley Stadion lelátójáról. A Wembley Stadion szóvivője elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók mindent megtettek a gyors ellátás érdekében. A szurkolót a helyszínen megvizsgálták, majd kórházba vitték, a beszámolók szerint súlyos az állapota.

D csoport, 1. forduló
Anglia-Horvátország 1-0 (0-0)
London, Wembley Stadion, 22 500 néző, v.: Daniele Orsato (olasz)
Anglia: Pickford - Walker, Stones, Mings, Trippier - Rice, Phillips - Mount, Foden (Rashford 71.), Sterling (Calvert-Lewin 92.) - Kane (Bellingham 82.)
Horvátország: Livakovic - Vrsaljko, Vida, Caleta-Car, Gvardiol - Modric, Brozovic (Vlasic 70.), Kovacic (Pasalic 85.) - Kramaric (Brekalo 70.), Rebic (Petkovic 78.), Perisic
gólszerzők: Sterling (57.)
sárga lap: Foden (64.), illetve Caleta-Car (42.), Kovacic (48.), Brozovic (66.)

Vezérek nélkül harcol a spanyol válogatott

Hétfőn további három meccset rendeznek az Európa-bajnokságon. Délután háromtól D csoportban a skót válogatott a cseh csapatot fogadja a glasgow-i Hampden Parkban, este hattól az E csoportban a Robert Lewandowski nevével fémjelzett lengyel válogatott játszik a szlovák együttessel Szentpéterváron. A játéknap rangadóját este kilenctől rendezik, amikor is a végső győzelemre is esélyes spanyol válogatott Sevillában fogadja a svéd csapatot.

Az E csoportban annak ellenére is Luis Enrique vezette csapat a favorit, hogy a spanyol válogatottban egyetlen Real Madrid-játékos sem kapott meghívót, ilyenre pedig még sosem volt példa a nemzeti csapat történetében.

Sergio Ramos az Eb egyik legnagyobb hiányzója Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Markus Gilliar

A spanyolok felkészülése messze volt az ideálistól, hiszen Bilbao helyett Sevilla lett a rendező városuk, a szövetségi kapitánynak pedig több rutinos játékosról is le kellett mondania, több között a tavasszal sérülésekkel bajlódó Sergio Ramosról, aki nem épült fel teljesen a tornára.

A világbajnok és kétszeres Európa-bajnok generációból mostanra már csak Sergio Busquets maradt hírmondónak, azonban a barcelonai középpályás koronavírusos fertőzése miatt egy időre kiesett a csapatból. A 32 éves középpályás a svédek elleni meccsen biztosan nem játszhat, de a lengyelek ellen talán már ott lehet a csapatban Barcelona játékosa, aki megörökölte a csapatkapitányi karszalagot Sergio Ramostól.

A spanyol csapat ráadásul Busquets koronavírusos fertőzése miatt karanténba került, így a litvánok elleni felkészülési meccset az U21-es válogatott játszotta le Luis Enrique csapata helyett.

A svéd csapatnak is lesznek komoly hiányzói, ugyanis pozitív lett a koronavírustesztje Dejan Kulusevskinek, valamint Mattias Svanbergnek is.

Ibrahimovic hiányában Kulusevski lehetett volna a svéd csapat sztárja Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Ráadásul a Göteborgban készülő együttesnek minden bizonnyal külön meg kell küzdenie majd a spanyolországi nyárral is, hiszen a 21 órás kezdés időpontjában még 27 fok várható. A madridi bázisukon készülő spanyolok viszont a nap legmelegebb időszakában edzettek, hogy a legmegfelelőbben akklimatizálódjanak, emellett pedig a 16 ezer néző nagy részének a támogatására is számíthatnak.

A két csapat azonos Eb-selejtező csoportban szerepelt, így friss élményeik vannak egymásról. 2019 júniusában a spanyolok 3-0-ra legyőzték a svédeket Madridban, októberben pedig 1-1-es döntetlent játszottak a felek Stockholmban.

D csoport, 1. forduló:
15.00: Skócia-Csehország, Glasgow

E csoport, 1. forduló:
18.00: Lengyelország-Szlovákia, Szentpétervár
21.00: Spanyolország-Svédország, Sevilla

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!