A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Portugáliában írt modernkori hőseposzt a görög fociválogatott

FBL-EUR2004-MATCH31 Horizontal, euro 2004, labdarúgás
Greek midfielder Theodoros Zagorakis (C) kisses the Henry Delaunay trophy next to Portuguese football legend Eusebio (L) and UEFA chairman Lennart Johannson (foreground R), 04 July 2004 at the Luz stadium in Lisbon, at the end of the Euro 2004 final match between Portugal and Greece at the European Nations football championship in Portugal. Greece won the match 1 to 0 to be crowned champions of Europe. AFP PHOTO SORIANO/FIFE (Photo by SORIANO/FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
A XXI. század modern labdarúgásában szinte elképzelhetetlen, hogy egy topbajnokságot, vagy egy nagy nemzetközi tornát ne valamelyik előzetesen esélyesnek vélt klub, vagy válogatott nyerjen meg. Néhány évvel ezelőtt azonban az angol Premier League-ben a Leicester City borította a papírformát, és bajnok lett – ehhez hasonló csodát pedig alighanem csak a görögök tudhatnak magukénak, akik 2004-ben mindenki megrökönyödésére aranyérmet nyertek a portugáliai Európa-bajnokságon – ráadásul a házigazdát kétszer is legyőzve!
Vágólapra másolva!

Némi magyar vonatkozással kezdjük a 16 évvel ezelőtti kontinensviadal felidézését: Portugália ugyanis a spanyol, valamint a magyar-osztrák közös rendezésű pályázatot megelőzve nyerte el a torna rendezési jogát. Lettország története során először jutott ki, Görögország pedig 24 év kihagyás után szerepelhetett újra Eb-n.

És már a nyitómeccsen óriási meglepetéssel szolgált a német Otto Rehhagel vezette hellén alakulat:

a többek között Luis Figót, Fernando Coutót, Rui Costát, Pauletát, vagy éppen Cristiano Ronaldót a soraiban tudó házigazdát ugyanis 2-1-re legyőzte.

A görögök legyőzték a portugálokat Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Matthias Schrader

Nem ez volt az egyetlen váratlan eredmény a csoportkörben: a következő játéknapon a spanyolokkal játszottak döntetlent a görögök, akik bár az oroszoktól kikaptak, jobb gólkülönbségüknek köszönhetően

a hatpontos portugálok mögött továbbjutottak a negyeddöntőbe, Spanyolország pedig kiesett.

A B-csoportban nem történt meglepetés, Franciaország hét, Anglia hat pontot szerezve ment tovább Horvátország és Svájc előtt. A két topcsapat egymás elleni meccse azért megér néhány gondolatot: Frank Lampard első félidőben szerzett góljával a szigetországiak szereztek vezetést, amelyet a második játékrészben David Beckham duplázhatott volna meg, ám Fabien Barthez bravúrral hárította a középpályás büntetőjét. A kihagyott 11-es törvényszerűen megbosszulta magát,

Zinédine Zidane a 91. percben előbb egyenlített, a 93.-ban (!) pedig megnyerte a meccset a Portugáliába Európa-bajnoki címvédőként érkező franciáknak.

A C-csoportban az eredmények alakulásának és a meccs sorrendnek köszönhetően az a furcsa helyzet állt elő, hogy adott esetben az olasz-svéd-dán trió egyaránt öt ponttal zárhatta a kvartettet, így a gólkülönbség dönthetett a továbbjutásról. A csoport utolsó meccsén a két északi ország egymás ellen játszott, és egy 2-2-es döntetlennel kiejthették az előző Eb-n döntőt játszó Trapattoni-csapatot.

Emlékeznek a végeredményre? Naná, hogy 2-2 lett, Itália pedig veretlenül repülhetett haza.

Az olaszok fájdalmas búcsút vettek az Eb-től Forrás: AFP/Mladen Antonov

A D-jelű négyest nagy meglepetésre a Milan Baros vezette csehek hibátlanul nyerték, mögöttük a németek és a hollandok vívtak nagy csatát a második helyért. Végül az Oranje örülhetett,

Rudi Völler szövetségi kapitány együttese nyeretlenül, két ponttal búcsúzott – még az újonc letteket sem tudták legyőzni a németek (0-0).

A németek szívesen elfelejtenék a 2004-es Eb-t Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Oliver Berg

A negyeddöntőkben a hollandok gólnélküli meccsen, végül 11-es párbajban búcsúztatták a svédeket, a csehek 3-0-ra lemosták a dánokat, a görögök pedig a címvédő franciák kiejtésével írták tovább hőseposzukat,

Ángelosz Hariszteász fejesére nem volt válasza Zidane-éknak.

A legizgalmasabb meccset a portugálok és az angolok vívták a nyolc között. 90 perc után 1-1 állt az eredményjelzőn, így jöhetett a hosszabbítás, ahol bár Rui Costa a 110. percben a házigazdát juttatta előnybe, Frank Lampard a 115.-ben egyenlített, így jöhetett a 11-es párbaj. Beckham ezt a büntetőt is kihagyta, de szerencséjére Rui Costa is hibázott, így nem rajta múlt a kiesés. Sokkal inkább a portugálok kapusán,

Ricardón, aki a hetedik körben kesztyűit ledobva előbb kivédte Darius Vassell lövését, majd a sajátját értékesítette – Portugália jutott az elődöntőbe.

Még egy jelenet miatt maradt emlékezetes ez a csata, a 61. percben ugyanis

Wayne Rooney egy párharc után csúnyán megtaposta a földön fekvő Ricardo Carvalhót, a játékvezető pedig kiállította az angol támadót. Köszönhetően talán a leginkább piros lapot reklamáló Cristiano Ronaldo nyomására,

aki ekkortájt Rooney csapattársa volt a Manchester Unitednél, és aki a kiállítás után szemtelenül kikacsintott a portugál kispadra.

A négy között görög-cseh, valamint holland-portugál párharcokat rendeztek. A görögök biztos védelmét az addig brillírozó cseh támadók sem tudták feltörni, ráadásul a gólnélküli rendes játékidő után

a hosszabbításban történelmet láthatott a világ! Délasz a 105. percben az Eb-k történetének egyetlen ezüstgólját szerezve fináléba fejelte országát.

(Az ezüstgól annyiban különbözött az aranygóltól, hogy a 2 x 15 perces hosszabbításnak azt a félidejét, amelyben a gól született még lejátszották.)

A másik meccsen a portugálok Cristiano Ronaldo fejesével szereztek vezetést, majd Maniche a torna egyik, ha nem legszebb gólját szerezve növelte kettőre az előnyt.

Bár Jorge Andrade öngólja visszahozta a holland reményeket, egyenlítenie már nem sikerült Dick Advocaat alakulatának, így a házigazda jutott a döntőbe.

Ahol tehát megismétlődött a nyitómeccs – korábban, és azóta sem volt ilyesmire példa az Eb-k történetében. Ám hiába készültek fel Luiz Felipe Scolariék, és szólt gyakorlatilag a hazai pályától kezdve a nagyobb játéktudásig minden a portugálok mellett, a görögök ezen az Európa-bajnokságon nem törődtek az esélyekkel.

Az 57. percben Baszinász szögletére menetrendszerűen érkezett Hariszteász és a szokásos fejesgól, a görögök tehát feltették teljesítményükre és saját fejükre a koronát: megnyerték az Európa-bajnokságot!

A gólkirály a cseh Milan Baros lett, az Eb legjobb játékosának pedig az aranyérmes együttes csapatkapitányát, Theódorosz Zagorákiszt választották.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!