A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A brazilok egy félidő alatt kivégezték Dél-Koreát

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, Brazília-Dél-Korea, Nyolcaddöntő, Stadium 974 - Ras Abu Aboud, 2022.12.05., Brazília, Dél-Korea
Brazil's forward #20 Vinicius Junior (2ndl) celebrates scoring his team's first goal with Brazil's forward #11 Raphinha, Brazil's midfielder #07 Lucas Paqueta and Brazil's forward #10 Neymar during the Qatar 2022 World Cup round of 16 football match between Brazil and South Korea at Stadium 974 in Doha on December 5, 2022. (Photo by MANAN VATSYAYANA / AFP)
Vágólapra másolva!
A legnagyobb esélyesnek tartott brazil válogatott 4-1-re győzte le a dél-koreai csapatot a katari labdarúgó-világbajnokság utolsó nyolcaddöntőjében, ezzel nagyon magabiztosan jutott a legjobb nyolc közé.
Vágólapra másolva!

Míg a dél-koreai válogatott Portugália ellen aratott bravúros győzelemmel, addig a legnagyobb esélyesnek tartott brazil csapat vereséggel hangolt az egyenes kiesése szakaszra – igaz, az ötszörös világbajnok továbbjutása a csoportkör utolsó fordulójára már biztossá vált. Bár a braziloknál több kulcsjátékos is sérüléssel bajlódott, a csapat legnagyobb sztárja, Neymar azonban a bokasérülését követően visszatérhetett és a kezdőcsapatban kapott lehetőséget.

Nem sokáig kellett várni a meccs első góljára, ugyanis már a hetedik percben megszerezte a vezetést Brazília. Egy szép támadás után Raphinha lapos passzát Vinícius Junior lőtt tíz méterről a bal felső sarokba. A dél-amerikaiak ezt követően lendületben maradtak és egy labdaszerzés után Richarlison harcolt ki tizenegyest.

A labda mögé Neymar állt és nagyon magabiztosan értékesítette a büntetőt, ezzel a 13. percben már kettővel vezettek a brazilok. A sorozatban harmadik világbajnokságán eredményes támadó a 76. gólját szerezte a nemzeti együttesben, amivel egy találatra közelítette meg Pelé rekordját.

Neymar tizenegyesből lőtt gólt az első félidőben Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Michael Steele

A következő percekben is a brazilok akarata érvényesült, és szűk fél óra után egy szemet gyönyörködtető góllal már 3-0 állt az eredményjelzőn.

Richarlison előbb hármat dekázott fejjel, majd Marquinhos és Thiago Silva játszott össze, utóbbi pedig egyből az üresbe befutó Richarlison elé tálalt, aki higgadtan a jobb alsóba gurított a kapus mellett. A brazil-álomfoci ezután sem ért véget, a 36. percben Vinícius tört be a tizenhatoson belülre, a középre tett labdáját pedig Lucas Paquetá közvetlen közelről lőtte Kim Szun Kju mellett a kapuba.

Neymarék egy félidő alatt eldöntötték a továbbjutást Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A brazilok akár még nagyobb arányú előnnyel is mehettek volna szünetre, de a félidő hajrájában előbb Neymar lőtt kapu fölé ígéretes helyzetből, majd Richarlison ziccerét védte lábbal Kim Szun Kju.

A brazilok mindössze másodszor rúgtak négy gólt egy vb-meccs első félidejében, legutóbb 1954-ben jött össze Mexikó ellen.

A fordulás után a teher nélkül játszó ázsiak előtt adódott az első helyzet, Szon tekert a tizenhatoson belülről, a vetődő Alisson azonban bravúrral védett, majd a túloldalon Raphinha hibázott kétszer is ziccerben.

Richarlison már három gólnál jár a vb-n Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Francois Nel

A folytatásban a brazilok a magabiztos vezetés birtokában visszavettek az iramból, a 70. percben pedig ismét Alissonnak kellett nagyot védenie, Hvang Hi Csan bombája után, majd Szonhoz pattant a labda, de a lövését Thiago Silva blokkolta.

Dél-Koreának végül összejött a szépítés, ráadásul nem is akámilyen góllal: Egy szabadrúgás után a kifejelt labdát Paik Szunk Ho bombázta 18 méterről a kapu bal oldalába.

Bombagóllal szépített Dél-Korea Forrás: Getty Images/2022 James Williamson - AMA/James Williamson - Ama

Ettől függetlenül a brazilok sikerét olyannyira nem veszélyeztette semmi, hogy Tite a hajrára még kapust is cserélt, a remeklő Alisson helyére Weverton érkezett. A hátralévő időben újabb gól már nem esett a meccsen, így végül Brazília magabiztos győzelemmel jutott a negyeddöntőbe, ahol majd Horvátországgal fog találkozni Pénteken.

1Sípszó (kezd + vég)
7GólVinicius Junior
7GólVinicius Junior
1111-esRicharlison
12Különleges esemény
13Belőtt 11-esNeymar
29Gól
29GólRicharlison
36Gól
36GólLucas Paqueta
44Sárga lapWoo-Young Jung
44Sárga lapWoo-Young Jung
46Sípszó (kezd + vég)
46CsereTae-Hwan Kim
50Sípszó (kezd + vég)
63CsereEder Militao
65CsereIn-Beom Hwang
66CsereWoo-Young Jung
72CsereDanilo
72CsereVinicius Junior
74CsereJae-Sung Lee
76GólSeung-Ho Paik
76GólSeung-Ho Paik
80CsereGue-Sung Cho
81CsereAlisson Becker
81CsereNeymar
94Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-2-3-1
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!