A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

Az őrület órái a katari focivébén

fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL SPORTS FAN QUARTER-FINAL WORLD CUP TROPHY
Morocco supporters pose prior to the Qatar 2022 World Cup quarter-final football match between Morocco and Portugal at the Al-Thumama Stadium in Doha on December 10, 2022. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerdán kitört az őrület a katari focivébén. A marokkói szurkolók teljesen ellepték Dohát, sokan közülük érvényes jegy nélkül próbálnak meg bejutni az esti Franciaország-Marokkó elődöntőre. 
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Az egyenes kieséses szakaszban eddig is a marokkói csapatnak volt a legnépesebb szurkolótábora. A marokkóiak nem várt jó szereplése az egész arab világot megmozdította.

Sok Katarban élő vendégmunkás is átmenetileg marokkói szurkoló lett, de Rabatból és Marrakeshből is százával érkeztek drukkerek a katari fővárosba annak reményében, hogy valahogy be tudnak jutni a meccsre.

A marokkói csapat mérkőzései eddig is kiemelt kockázatú besorolást kaptak - már ami a belépést illeti a stadionba. A Spanyolország elleni nyolcaddöntő előtt rengetegen akartak jegy nélkül, vagy hamis belépővel bejutni a stadionba. A franciák elleni elődöntő előtt két nappal tömegjelenetek játszódtak le Al-Khorban, az Al-Bajt Stadion pénztárainál. A jegy nélküli tömeg megrohamozta a pénztárakat, sokan órákat álltak a tűző napon, többen rosszul lettek. A FIFA és a helyi szervező bizottság sem számított ekkora invázióra, nem is tudták megfelelően kezelni a helyzetet.

A marokkói szurkolók teljesen ellepték Dohát Forrás: AFP/Odd Andersen

Éppen ehhez kapcsolódik az a botrány, amelyet részben a katari hatóságok okoztak.

Szerdán reggel ugyanis 7 olyan repülőjáratot töröltek, amely Marokkóból Katarba hoztak volna újabb és újabb meccsjegy nélküli drukkereket.

A korlátozásra azért volt szükség, mert a katari hatóságok már így sem tudták kezelni a marokkói tömeget, márpedig a szerdai utasoknak nem volt belépőjük az esti mérkőzésre. Katarban már így is több ezer olyan marokkói szurkoló van, akinek egészen biztosan nincs jegye a mérkőzésre. Nehezíti a helyzetet, hogy az esti meccset a vb legtávolabbi stadionjában, az Al-Khorban, a sivatag közepén található Al-Bajt Stadionban, a semmi közepén rendezik meg, ahol a létesítményen kívül gyakorlatilag semmi sem található. A hatalmas területen kódorgó, jeggyel nem rendelkező marokkóiakat nagyon nehéz kordában tartani.

A meccs amúgy sokkal több lesz, mint egy szimpla labdarúgó-vb elődöntő, de ennek az okait sem a sportban, sokkal inkább a politikában kell keresni.

Nyugat-Európa nagyvárosai (Brüsszel, Párizs, Amszterdam) az elmúlt napokban átélhette, milyen az, amikor az ott élő marokkói migránsok egy-egy mérkőzés után fékevesztett hordaként dúlják fel a városokat, autókat gyújtanak fel, kirakatokat törnek be.

Ezek az események nem egy-egy marokkói vereség után (olyan itt még nem volt), hanem a váratlan győzelmeket követően történtek meg. Abban biztosak lehetünk, hogy nem lesz ez másképpen szerda este sem. Ha nyer a marokkói csapat, azért, ha kikap, akkor meg azért.

Még le sem játszották a Marokkó-Franciaország meccset, a francia fővárost máris szétdúlták a marokkói migránsok Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Julien Mattia

Franciaország különösen érintett ebben, mert egy felmérés szerint csaknem 1,5 millió marokkói bevándorló él az országban. Ráadásul a marokkóiak már azzal is szítják a tüzet, hogy emlékeztetnek: a spanyolok és a portugálok kiütése a sport mellett azért volt számukra nagyon fontos, mert két olyan ország csapatát búcsúztatták, amely korábban gyarmatosította Marokkót. A sorban most a harmadk, Franciaország jön, amely egykoron szintén gyarmatosító volt, bár nem túl hosszú ideig.

Normális esetben ezek a gondolatoknak semmi keresnivalójuk nem lenne egy vb-meccsel kapcsolatos előzetes várakozásoknak, de azt már régóta tudjuk, hogy ebben a kérdésben sem mindig a normalitás az első.

Ráadásul a franciák ezen a vb-n már kikaptak Tunéziától (igaz, az a gallok számára teljesen érdektelen csoportmeccs volt), ami az arab ország számára azért is volt fontos, mert az egykori leigázót tudta térdre kényszeríteni a tunéziai csapat.

Szerdán délelőtt, órákkal a meccset megelőzően már mozdulni sem lehetett a dohai metróban az éneklő, táncoló marokkói tömegtől. A hangulat emelkedett volt, s csak bízni lehet abban, hogy az esti mérkőzésen sem történik semmiféle erőszakos cselekmény.

Doha, 2022. december 14. szerda.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!