Vágólapra másolva!

Portugál és spanyol reakciók az UEFA döntésére

Jorge Sampaio portugál köztársasági elnök a hír hallatán megszakította éppen zajló tárgyalását, és azonnal televíziós beszéddel fordult a lakossághoz, kijelentve: "Olyan lehetőség ez az országunk számára, amely elő fogja mozdítani új sportlétesítmények felépítését, és azt, hogy országunk az együttélés, a turizmus és a kultúra európai központjává váljék."

Antonio Guterres miniszterelnök megígérte: a kabinet minden támogatást meg fog adni a sportkluboknak, az érintett önkormányzatoknak, a befektetőknek és a vállalkozóknak annak érdekében, hogy a 2004-es Európa-bajnokság maximális sikert hozzon.

A számukra kedvező hír hallatára a portugálok az utcákra tódultak, nemzeti zászlókat lobogtattak, a televíziós és rádiós csatornák megszakították programjaikat, és a tőzsdén jelentősen emelkedett az építőipari vállalkozások részvényeinek árfolyama.

A spanyol sajtó ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az UEFA döntése politikai szempontok alapján született, és még a portugál delegáció tagjait is meglepte. A sajtó sértőnek és alaptalannak nevezte az Eb-bizottság elnökének, a német Egidius Braunnak az értékelését, amely szerint a portugál stadionok állapota és az ország infrastruktúrája felülmúlja a spanyolokét.

A szerdai reggeli lapok idézik a legfelsőbb szintű spanyol sportvezetők véleményét, amelyek szerint az UEFA többre értékelte a portugál tervet, mint a spanyol valóságot. Ángel Villar, a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnöke úgy értékelte, hogy az UEFA "súlyos tévedés" áldozata lett.

- Minősíthetetlen az az érvelés, amelyet megpróbáltak beadni nekünk. Elfogadjuk, hogy a portugál kandidálást támogatták annak érdekében, hogy elősegítsék az ország fejlődését, de sértőnek tartjuk azt az állítást, hogy Portugália jobb infrastruktúrával rendelkezik, mint Spanyolország - így az elnök.

Egyes sajtóvélemények szerint Spanyolország azzal vesztett, hogy a szavazás titkos volt, hiszen így ellenőrizhetetlenné vált az ország számára előzetesen "megígért" 11 szavazat realizálása, illetve elmaradása. Az egyik napilap szerint a Spanyolország elleni döntést az is befolyásolhatta, hogy Gerhard Aigner, az UEFA főtitkára "féltékeny" a spanyol szövetség elnökének felfelé ívelő karrierjére.

A Marca című sportlap tíz pontban cáfolta az UEFA döntését, a Diario As pedig "umbuldának" nevezte azt.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!