Vágólapra másolva!

eddigi vb-helyszínek:

1930:

Uruguay

1934:

Olaszország

1938:

Franciaország

1950:

Brazília

1954:

Svájc

1958:

Svédország

1962:

Chile

1966:

Anglia

1970:

Mexikó

1974:

Németország

1978:

Argentína

1982:

Spanyolország

1986:

Mexikó

1990:

Olaszország

1994:

Egyesült Államok

1998:

Franciaország

ami következik:

2002:

Japán, Dél-Korea

2006:

Németország

Franz Beckenbauer a német pályázati bizottság vezetője sebtében értékelt: - Szeretnék minden munkatársamnak köszönetet mondani, akik három éven keresztül éjjel-nappal azért dolgoztak, hogy ezt a napot megérjük. Nagyon szoros verseny volt, de erre számítottunk. Azt nem mondanám, hogy biztosak voltunk a sikerünkben, de végig reménykedtünk benne. A kandidáló országok között végig kiváló volt a viszony, remélem, hogy ez a döntés után sem változik. A sportban sokszor szerencse is kell a sikerhez. A dél-afrikai pályázat semmivel sem volt rosszabb, mint a miénk, ezt mutatja a nagyon szoros végeredmény is. Megígérem, hogy Németország remek házigazda lesz, a FIFA nem bánja meg, hogy mi kaptuk meg a rendezés jogát.

A Német Labdarúgó Szövetség június 10. és július 9. között szeretné megrendezni a vb-t. A nyitómérkőzés tervezett színhelye a müncheni Olimpiai-stadion, míg a fináléra a felújított berlini Olimpiai-stadionban kerül sor.

Fotó: Reuters

Beckenbauer, Schröder és Claudia Schiffer
ünnepli a diadalt

Pretoria főterén 30 ezren gyűltek össze és óriás kivetítőn követték nyomon az eseményeket. Amikor Sepp Blatter FIFA-elnök bejelentette, hogy Németország kapta meg a 2006-os világbajnokság rendezési jogát, akkor az emberek csendesen elindultak hazafelé.

- Hetek óta vb-lázban égett az ország, de nem hiszem, hogy botrányoktól kell tartani - mondta Harald Ganns, Németország dél-afrikai nagykövete. - Az itteniek nem szoktak sokáig szomorkodni, estére a helyi politikusok világbajnoki partit szerveztek, ahol - biztos vagyok benne - mindenki remekül érzi majd magát. Valahol a lelkük mélyén érezték a helyiek, hogy a német pályázat erősebb. A pénteki lapok valószínűleg már arról fognak írni, hogy az ország milyen jól helytállt a rendezésért folyó versenyben és nagyon szoros küzdelemre tudta kényszeríteni a sokkal esélyesebb Németországot.

Ganns reményeinek némiképp ellentmond a Fokvárosban tartózkodó Tőrös Károly véleménye: - A televízió egymás után kapcsolja a nagyvárosokat, s mást sem látok, mint elkeseredett, sokszor zokogó embereket - mondta Tőrös, a magyar származású kitűnő úszóedző. Tőrös szerint a dél-afrikaiak szinte biztosra vették, hogy megkapják a 2006-os futball vb rendezési jogát, s most, a zürichi vereség után nagyon elkeseredettek.

Fotó: Reuters

A marokkói pályázati bizottság (b-j): Ahmed
Moussaoui sportminiszeter, Driss Benhima
és Mohamed Moufid, a marokkói szövetség
elnöke

A kitűnő tréner szerint hatalmas lökést adott volna az országnak, ha házigazdák lehetnek: gazdaságilag is, a bűnözés visszaszorítása szempontjából is. Az elkeseredett afrikaiak most rasszizmust emlegetnek, s azt, hogy Európa tartja a kezében a FIFA-t.

- Nyolcvan jelentős sporteseményt rendeztek már Dél-Afrikában, ezt is nagyon jól megszervezték volna. Most már nincs mit tenni, készülni kell a hamarosan sorra kerülő krikett világbajnokság vendégül látására.

A marokkóiaknak nem volt igazán komoly esélyük, ez meg is látszott a kiesés utáni lehangoltságon. - Még a választás előtt több támogatónk is átállt a dél-afrikaiakhoz, csak az nem tudjuk, miért - mondta csalódottan Driss Benhima, a harmadszor is vesztes pályázatot benyújtó Marokkó kampányigazgatója.

Fotó: Reuters

Schröder Blattert győzködi, még a szavazás
előestjén

A marokkóiak csalódottságát jellemzi, hogy a néhány másodperccel az első forduló eredményének nyilvánosságra kerülése után elnéptelenedett a kampány bódé, az alkalmazottak elmentek, így bárki szabadon választhatott, s vihetett a feleslegessé vált pályázati anyagok, pólók és sapkák közül.

Joseph Blatter FIFA-elnök értékelésében a földrészek közti harcra helyezte a hangsúlyt: - A végrehajtó bizottság tagjai úgy vélték, hogy az afrikai földrész még nem elég felkészült a rendezésre. A szoros végeredmény azonban azt is mutatja, hogy ebben a kérdésben nem volt teljes az egység. Egyáltalán nem kizárt, hogy a 2010-es rendezésért folyó harcban az afrikai pályázó győz egy szavazattal. A jövőben arra kell figyelnünk, hogy a végső szakaszban földrészenként csak egyetlen országra lehessen voksolni. Németország kiváló házigazda lesz, biztos vagyok benne, hogy jó helyre került a világbajnokság.

A német pályázat:

Tervezett színhelyek: Berlin, Köln, Bréma, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Hannover, Kaiserslautern, Lipcse, Leverkusen, Mönchengladbach, München, Nürnberg, Stuttgart
Stadionok: valamennyi város rendelkezik világbajnoki mérkőzés rendezésére alkalmas stadionnal, a berlini és a müncheni létesítményeket 2006-ig felújítják.
Vb-pályázat költsége: titkos
Érvek a rendezés mellett: komoly futballhagyományok, fejlett infrastruktúra, stabil gazdasági háttér.
Érvek a rendezés ellen: a FIFA svájci elnöke, Sepp Blatter Afrikát is szeretné bevonni a vb-k lebonyolításába.
Korábbi jelentős sportesemények (a II. világháború óta): nyári olimpia (München 1972), labdarúgó-világbajnokság (1974), labdarúgó Európa-bajnokság (1988), atlétikai világbajnokság (1993).

(MTI)

Ajánló:

Brazília visszalépett, de a pályázati anyag érdekes lehet, annál is inkább, mert a dél-amerikaiak 2010-et is megpályázzák

Mindent egy helyen az Eb-ről