Teljesült az új magyar csodaúszó álma

Úszás 200 méteres pillangó Cseh László, Kenderesi Tamás
A verseny végén Kenderesi Tamás gratulál Michael Phelpsnek
Vágólapra másolva!
Kenderesi Tamás hihetetlenül boldog, mivel éremért jött, és éremmel is távozik Rióból. Külön örül, amiért a dobogóról példaképével, Michael Phelpsszel integethetett a nézők felé, csak az bántja, hogy a hetedik helyen végző Cseh Lászlónak nem sikerült olimpiát nyernie 200 pillangón. Bízik benne, hogy Cseh a rövidebbik távon aranyérmet nyer majd.
Vágólapra másolva!

"Fantasztikus volt, kiúsztam magamból mindent, teljesült az álmom, és ennek nagyon örülök. Annak szintén, hogy sikerült olyat tennem, ami alapján talán kicsit megismerhet a világ és az ország" – mondta a célba érkezése után nem sokkal Kenderesi Tamás, aki Michael Phelps és Maszato Szakai mögött harmadikként csapott célba a 200 pillangó riói döntőjében.

Az 50 után még csak hatodikként forduló bonyhádi úszó elárulta, hogy a mellette úszó két riválisát próbálta követni vagy megelőzni a medencében.

Michael sem volt olyan messze tőlem, biztató a jövőre nézve, hogy csak négy tizedre voltam az aranytól."

Kenderesi 19 éves, Phelpsnek 21 olimpiai aranyérme van Forrás: AFP/Odd Andersen

Kenderesi a riói játékok előtt nem titkolta, hogy érmet szeretne nyerni, végül magát is sikerült meglepnie azzal, hogy az előfutamban és az elődöntőben egyaránt példaképe, az immáron 21-szeres olimpiai bajnok Michael Phelps előtt ért célba.

A nemzetközi sajtótájékoztatón, angolul pedig már arról beszélt, hogy kissé csalódott amiatt, hogy Cseh Lászlónak nem sikerült aranyérmet nyernie. "Szerettem volna, ha valóra váltja az álmát. De még van esélye arra, hogy aranyat nyerjen, remélem, hogy 100 pillangón ő lesz a győztes."

Amikor arról kérdezték, hogy esetleg más számokban is kipróbálja-e magát a jövőben, azt válaszolta,

van rá esély, hogy tesz egy próbát rövid pályán a gyorsúszással,

és ha sokat fejlődne a táv első felében, akkor egyszer a 100 pillangón is szívesen versenyezne majd.

Phelpsről már sokszor elmondta, hogy a kedvenc úszója. "Amikor gyerek voltam, mindig néztem a versenyeit, ezért is jelent nagyon sokat számomra, hogy most együtt versenyezhettem vele, és egyszerre állhattunk fel a dobogóra. Csak köszönetet tudok neki mondani, mert sokat segített nekem."

A példaképével Forrás: MTI/Illyés Tibor

A sajtókonferencia után Kenderesi az Origo kérdéseire is válaszolt. Elsőként arról kérdeztük, hogy gyerekként mennyire tartotta reálisnak, hogy egyszer megelőzheti Phelpset, illetve hogy egy dobogóról integetnek majd. "Ez mindig csak egy álom volt a számomra. Gondoljanak bele, 10 évesen néztem az olimpiát, és

Most pedig itt vagyok, ez hihetetlen. Főképp, hogy én vagyok a legnagyobb rajongója."

Előkészületben egy tetkó

Közös képük már van, de Kenderesi tapintatos, nem akarja folyton zavarni a bajnokot. "De azért vannak elképzelések, hogy miként mutathatnám meg, hogy ő a kedvencem." A magyar tehetség korábban már elmondta, az oldalára akarja tetováltatni az amerikai világsztár egyik híres jelmondatát: "The more you dream the more you achieve", vagyis: "Minél nagyobbat álmodsz, annál többet érsz el".

Kenderesi szerint Phelps egyelőre nem is sejti, hogy az egyik rajongója előzte meg kétszer is Rióban. "Most még nem, de majd megtudja, az biztos."

Éremért jött, bronzzal megy haza Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az eredményhirdetés után Kenderesi kissé elérzékenyült: "Szerencsére sikerült beszélnem a nagypapámmal, eléggé meghatódtam a gratulációjától. Kell még egy kis idő, amíg feldolgozom, hogy mi történt velem, egyelőre nem is igazán tudom szavakba önteni."

Végezetül elmondta, hogy most milyen célokat tűzött ki maga elé: "A jövő évi, budapesti vb-n szeretnék egy világbajnoki címet besöpörni. Laci a tavalyi vb-n 1:53.48-at, én most 1:53.62-t úsztam, tehát nem vagyok olyan messze, hazai közönség előtt szerintem ezt meg tudom csinálni."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről