Véget kell érnie az olimpiai átoknak, érmet kell nyernie ennek a csapatnak

2016 Summer Olympics. Water polo. Women. Hungary vs. Russia editor's pick landscape Olympic Aquatics Stadium photo of the day Horizontal
2916795 19.08.2016 Hanna Kisteleki (Hungary) during the bronze medal match between Hungary and Russia in women's water polo at the XXXI Summer Olympics. Alexey Filippov / Sputnik (Photo by Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
A nyári olimpiák történetének egyik legbalszerencsésebb csapata a magyar női vízilabda-válogatott, amely a legutóbbi három olimpián is hajszállal maradt le az éremről, mert mind a három alkalommal negyedik lett. Tokióban véget kell érnie az átoknak és ennek a magyar csapatnak igenis van esélye egy érem megszerzésére.
Vágólapra másolva!

„Egész éjjel azon gondolkoztam behozzam-e centerbe Szremkó Krisztinát. Tudtuk ugyanis, hogy a hollandok a két lövőnket Tóth Noémit és Stieber Mercédeszt nem hagyják majd érvényesülni, ezért nagyobb szerepe lesz a centernek.

Ezeket a mondatokat dr. Tóth Gyula mondta, aki szövetségi kapitányként világbajnoki címig vezette a magyar női vízilabda válogatottat. 1994-ben volt ez a vb, Rómában. A magyar válogatott a lényegesen esélyesebb Hollandiát győzte le 7-5-re a fináléban, ráadásul végig vezetve. Hollandia a sportág női szakágának anyja, sokáig úgy tűnt, hogy soha nem ér véget az uralkodása. Ám Tóth Gyula lányai elsüllyesztették a németalföldi vetélytársat.

Kisteleki Hanna a 2016-os nyári olimpia elvesztett brozmeccsén Rióban Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Filippov

Nem véletlen, hogy Hollandia a női vízilabda széles körben való elterjedésének kezdeti szakaszában remekül teljesített, ugyanis ott komoly múltja van ennek a szakágnak. Már az 1920-as években is rendeztek hivatalos női vízilabda mérkőzéseket Hollandiában, továbbá az Egyesült Államokban. Ausztráliába a '60-as években úszott be a sportág női szakága, a '70-es években pedig már jelen volt Új-Zélandon, Kanadában, Svédországban, Finnországban, Belgiumban, az NSZK-ban.

Magyarországon 1982-ben alakult az első női vízilabda csapat, a Vasas kötelékén belül.

Azóta űzik ezt a sportot hivatalosan a hölgyek. Az alapítóra, Ördög Évára így emlékezett a fia: „Mindig is bevállalós sportember volt, hiszen volt ő a búvárúszók kapitánya, úszóedző a Fradiban, továbbá a Vasasban vízilabda előkészítő csoportokat szervezett. Édesanyámnak a gyerekei miatt volt rálátása a vízilabdára.

A „kisfiút", aki lement segíteni az édesanyjának Merész Andrásnak hívják. 2010 és 2015 között szövetségi kapitányként irányított, egy világbajnoki és két Európa-bajnoki bronzérmet köszönhet neki a sportág, de ne szaladjunk ennyire előre.

Merész András édesanyjának a munkája gyorsan beérett. 1984-ben már válogatottat is össze lehetett verbuválni. Majd Magyarország nevezett az első Európa-bajnokságra, 1985-ben. Első nekifutásra rögtön ezüstérmes lett.

A nyolc csapatos tornán hat szép győzelmet aratott, ezeken 89 gólt szerzett és csak 24-et kapott.

Aztán az utolsó mérkőzésen vereséget szenvedett a korai években verhetetlen Hollandiától. A második és a harmadik Eb-n is ugyanez volt sorrend, vagyis aranyérmes Hollandia, ezüstérmes Magyarország.

Merész András szövetségi kapitány, aki a 2012-es olimpián negyedik helyen végzett a csapattal Forrás: AFP/Khaled Desouki

Közben 1986-ban megrendezték az első vb-t is, ahol Ausztrália győzött, Magyarország az ötödik helyen végzett. Az 1991-es vb-n pedig a negyediken. Ekkor a két európai nagyágyún kívül Ausztrália, Kanada és az Egyesült Államok képviselt külön kategóriát ebben a sportban, és kezdett nagyon feljönni Olaszország. Az 1991-es perthi vb-t januárban, az ottani nyár idején rendezték, az Eb-t pedig augusztusban az európai (egészen pontosan a görög) nyárban. A kontinens tornára nagyon összeállt a csapat, és Tóth Gyula irányításával megszületett az első Európa-bajnoki cím! Negyedik próbálkozásra végre sikerült legyőzni Hollandiát.

A döntőt 11-8-ra nyerték a legyőzhetetlennek hitt rivális ellen a magyarok. Ettől fogva már nem kellett tartani az örök mumustól.

Annyira nem, hogy 1994-ben világbajnok lett Magyarország! A csoportmérkőzések során Hollandia 10-8-ra legyőzte válogatottunkat, de az erőviszonyoknak megfelelően ez a két csapat került innen az elődöntőbe. Ott Hollandia az Egyesült Államokat, Magyarország pedig Olaszországot győzte le, így adódott a revans lehetősége a mieink számára. A döntő pedig bevonult a sportág történetébe, de erről már volt szó.

A kapuban Sós Ildikó a 2004-es olimpia magyar-olasz mérkőzésén Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Dr. Tóth Gyula majdnem 10 évig irányította a sportágat, őt a vízilabdázás történetének egyik legnagyobb alakja, dr. Faragó Tamás követte a kispadon. Vele szintén Eb-t és vb-t nyertek a lányok.

Ami mondhatni természetes, hisz' Faragó győztesnek született, rá igazán illik a mondás: bármihez nyúl az arannyá válik.

Rögtön az első évben Európa-bajnok lett a csapat. Ami azért komoly mérföldkő a szakág történetében, mert ekkor lettek igazán népszerűek a lányok. Ezt a kontinenstornát ugyanis Budapesten nyerte a válogatott 2001-ben. Aki bármelyik nap ki tudott menni a helyszínre, az gondolom egyetért azzal, hogy ezt a sportágat a margitszigeti nyárra találták ki. Fantasztikus hangulat volt a világ legszebb környezetében zajló eseményen, és mivel a fiúk sajnos csak harmadikok lettek, a győztesnek járó összes elismerést a lányok zsebelték be.

Ekkor lett nagykorú a női vízilabda Magyarországon.

A klasszis játékosból lett sikerkapitány 2005-ben világbajnokságot is nyert a lányokkal. Méghozzá Montreálban, ahol 1976-ban olimpiai bajnok lett játékosként. A döntőben hosszabbítás után 10-7-re nyertek Faragó tanítványai az Egyesült Államok ellen. Hollandia azon a vb-n csak a 10. helyen végzett.

Nagyon nem alakultak át az erőviszonyok azóta sem, de néhány ország megerősödésével a régi uralkodók több kihívással kell, hogy szembe nézzenek. Sajnos 2005 óta Magyarország is csak egyszer szerepelt világesemény döntőjében. 2016-ban Európa-bajnokságot nyert, már a mai kapitány, Bíró Attila vezetésével.

A magyar női vízilabda sikerlistája jelenleg: világbajnokságokon két aranyérem, egy-egy ezüst és bronz, Európa-bajnokságokon: három arany, öt ezüst és hat bronz. Lenyűgöző!

Azonban hiába van folyamatosan a világ közvetlen élvonalában, olimpiai érem még nincs. Pedig ez a hatodik ötkarikás sorozat lesz ebben a szakágban. Amikor 2000-ben, Sydney-ben bemutatkozott a női póló a játékokon, akkor Magyarország nem tudta kvalifikálni magát a hat fős mezőnybe, azóta viszont folyamatos résztvevő. És egyfolytában üldözi a balszerencse. Az athéni hatodik hely után Pekingben, Londonban és Rióban is negyedik lett, egyszer hosszabbítás, kétszer büntetőpárbaj után maradt le a dobogóról.

Kisteleki Hanna a 2016-os nyári olimpia elvesztett brozmeccsén Rióban Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Filippov

Erre minden esélye megvan Tokióban, a furcsa lebonyolításnak köszönhetően a két ötfős csoportból csak egy-egy gárda esik ki. A többi a negyeddöntőbe kerül, ahol egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. A folytatást illetően fontos lenne az első két hely valamelyikét megszerezni.

Ami pozitív, hogy a toronymagas esélyes Egyesült Államokkal egy ötösben szerepel, így a negyeddöntőben biztos, hogy elkerüli.

Vélhetően a csoport második helyéért az oroszokkal vív majd csatát a csapat, és nagyon kellene az a pozíció, mert aki megszerzi, az csak a döntőben találkozhat újra az amerikaiakkal. Ott meg már bármi előfordulhat.

Bíró Attila, a jelenlegi szövetségi kapitány Fotó: Mudra László - Origo

Az eddigi olimpiai aranyérmeket női vízilabdában ebben a sorrendben nyerték az országok: Ausztrália, Olaszország, Hollandia, Egyesült Államok, Egyesült Államok. A sportág igazi nagyjai közül egyetlen név hiányzik erről a listáról. Reméljük, hogy csak augusztus 7-én estig.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről