A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Látványos és izgalmas, fordulatos és mozgalmas nagyhajós vitorlásversenyek zajlanak világszerte - magyar résztvevő nélkül. A legismertebb honi hajós, Fa Nándor szerint ennek főleg gazdasági okai vannak, a Vendée Globe-ra például 10-15 millió dollárból építik a hajócsodákat - a versenyen indulók szűk körébe pedig roppant nehéz bekerülni.

Két olyan hajó versenyez az
idei Vendée Globe-on, amit
Fa Nándor tervezett

"A The Race a millennium tiszteletére létrehozott egyedi verseny, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesz folytatása" - mondta Fa Nándor, aki 1992-93-ben ötödik volt a Vendée Globe-on. "Erre az eseményre több hajó épült 10-15 millió dolláros költségvetéssel, csak vagy nem készült el idejében, vagy nem teljesítette az előírt feltételeket. Ezekkel a csodamasinákkal nyilván kell valamit kezdeni. Jelenleg úgy tűnik, hogy sokkal könnyebb egy versenyre, mint a részvételre szponzort találni. Ezért szerintem az események száma nem nő a jövőben, mert egyre több pénz kell, és az indulók naptára tele van. Exkluzív, nagyon szűk kör az, amelynek a tagjai ezeken a nagyhajós nemzetközi viadalokon indulnak, nehéz közéjük bekerülni."

Fa Nándor úgy véli: magyar vitorlázónak minimális az esélye arra, hogy ilyen versenyen részt vegyen. "Szóba került, hogy tagja leszek a brit Pete Goss vezette csapatnak. Azután más, mondhatni nacionalista irányt vett a szponzoráció, végül a katamarán nem is tudott elindulni. Az új-zélandi Club Mednél is felmerült a nevem. Talán nem szerénytelenség, de az ismertség és a korábbi teljesítmények miatt rajtam kívül más nem kerülhet képbe. Annyi pénz előteremtésére, amennyiből egy magyar hajót el lehetne indítani bármelyik nagy versenyen, a hazai gazdaság jelenleg nem képes."

A Föld-kerülő hajós szerint a most zajló Vendée Globe-on már körvonalazódott, hogy ki mire képes. "Nagyon tetszik, ami történik, kemény a verseny. Nyerési esélye a jelenlegi vezető hármasnak van, de bármikor történhet baleset. Az eddigi kiesések azt mutatják, hogy sokkal nagyobb a szerencse szerepe, mint gondoltam. Az élboly mögött a többiek célja csak a tisztes helytállás lehet. Kiemelkedő a 24 éves Ellen McArthur teljesítménye, a brit hölgy a déli vizeken folyamatosan jön előre, stabil tagja a vezető triónak."

(MTI)

Ajánló:

A két Fa-tervezésű hajóval

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!