Vágólapra másolva!
Bár labdarúgó-válogatottunk számára a grúziai vereséggel gyakorlatilag elveszett a továbbjutás lehetősége, Európa boldogabb fele még reménykedik, hiszen ma a magyar-román mérkőzés mellett további 21 világbajnoki selejtezőt rendeznek.

Az 1. csoport valószínű győztese, Oroszország a Feröer-szigetekre látogat, míg a második helyre esélyes két csapat a Jugoszlávia-Szlovénia derbin csap össze. Mivel az utolsó fordulóban valószínűleg mindkét gárda nyer, az egy ponttal előrébb álló szlovéneknek ma egy pontért kell küzdeniük.

A 2. csoport első két helyén szinte biztosan Írország és Portugália osztozik majd, az írek ma pihennek, a portugáloknak pedig Cipruson kellene nyerniük, hogy versenyben maradjanak az elsőségért. Amit senki sem gondolt volna: a hollandok gyakorlatilag tét nélkül fogadják az észteket.

A 3. csoportban harmadik csehek Máltát bizonnyal legyűrik, de itt még háromesélyes a továbbjutás, hiszen a pillanatnyi első bolgárok ma a dánokat fogadják, az utolsó körben pedig a cseheknél vendégeskednek.

A 4. csoportban a törökök megelőzhetik a jelenleg két ponttal előttük álló svédeket, ha ma otthon megverik őket, majd a zárófordulóban nyernek Moldovában is.

Az 5. csoportot már megnyerték a lengyelek, így Európából ők az első biztos kijutók (nem számítva természetesen a vb-címvédő franciákat), az ukránok és a fehéroroszok - előbbiek az örményeket, utóbbiak a lengyeleket fogadják - a pótselejtezőt jelentő második helyért küzdenek.

A 6. csoportot 14 ponttal vezető belgák sorsa a saját kezükben van, hiszen a két 12 pontos üldözővel találkoznak: mára a skótokat várják, a 10. fordulóban Horvátországba utaznak. A skótok és a horvátok így aztán lehetnek még elsők is, harmadikok is.

A 7. csoportban Spanyolország elsősége garantált - hogy matematikai tény legyen, ahhoz ma Liechtensteinben kell egy pontot szereznie -, a második helyet pedig akkor csípik el az osztrákok, ha ma legyőzik Bosznia-Hercegovinát és október 6-án nem kapnak ki Izraelben. Különben Izrael a második.

A magyar érdekeltségű 8. csoportot hagyjuk, a 9. csoportban a németek kényszerülnek pótselejtezőre, és az angolok masíroznak egyenes úton a vb-re, ha két hátralévő meccsüket hozzák: ma az albánok, majd a görögök ellen.

A dél-amerikai zónában magyar idő szerint szerdán és csütörtökön öt mérkőzést rendeznek. Kiemelkedik az Argentína-Brazília párharc, amely az utóbbi együttes számára a presztízs- megőrzés mellett a továbbjutás szempontjából is fontos, hisz a brazilok 14 forduló után és négygyel a zárás előtt csak negyedikek. Az argentin válogatott már résztvevője a világbajnokság 32-es mezőnyének, mellette további három együttes utazhat biztosan Dél-Amerikából. Az ötödik helyen végző válogatott az ausztrálokkal játszik ki-ki mérkőzést.

A CONCACAF-zónában, ahonnan az első három helyezett utazhat a vb-re, ma és holnap három vb-selejtezőre kerül sor. A párosítás Mexikó-Trinidad és Tobago, Honduras-Jamaica és Costa Rica-Egyesült Államok. Itt esélyekről még korai beszélni, ugyanis három teljes kör van hátra, és csupán az egy ponttal sereghajtó Trinidad és Tobago kiesése biztos.

Ázsiában négy vb-selejtezőt rendeznek, csütörtökön, pénteken, illetve szombaton, azonban hat fordulóval a zárás előtt felesleges elmerülni a részletekben.

Korábban:

Mindent egy helyen az Eb-ről