Vágólapra másolva!
Az MTK a 19. fordulóban a Hungária körúton jó játékkal, de rossz helyzetkihasználással 1-0-ra győzött a Videoton ellen, majd a 20. kör rangadóján a Dunaferr otthonában 2-0-s vereséget szenvedett. Ennek ellenére a kék-fehérek 9 pontos előnnyel állnak a táblázat élén. Bognár György, az MTK edzője az esélyesség előnyeiről és hátrányairól beszélt.

- Azt nyilatkozta a Dunaferr elleni fiaskó után, hogy az MTK-nak is kijárt már egy vereség. Ez edzőtől szokatlan megnyilvánulás...
- Valóban az, de az sem megszokott, ha egy csapat egy kiegyensúlyozott bajnokságban 19 fordulón keresztül csak egy vereséget szenved. Jó széria volt, de a sportban jöhetnek pofonok is, mint ahogyan jött is.

- Kiegyensúlyozott az a bajnokság, amelyben a legjobb együttes csak két vereséget szenved?
- A vasárnapi meccs mutatta, hogy igen, mert a Dunaferr és az MTK között koránt sincs akkora különbség, mint ahogyan az a pontszámban mutatkozik. Ráadásul az irreális körülmények nem nekünk kedveztek. A mi játékstílusunkat jobban befolyásolta a viharos szél. Nem csak az ellenféllel kellett foglalkoznunk, hanem több energiát kellett fordítani a saját futballunkra.

- Az ember pedig azt hinné, hogy éppen a legjobbnak mondott proficsapat tud jobban alkalmazkodni a körülményekhez és felkészülni a váratlanra.
- Az öltözőben mi is felkészültünk, de ez a pályán nem úgy jött le, ahogyan szerettük volna.

- A Nemzeti Sportban azt nyilatkozta, hogy az MTK jó szereplésének az egységes közösségi szellem a magyarázata. Milyen a fiatal és az idősebb játékosok viszonya most, hogy érezhetően egy fiatalítási folyamat vette kezdetét?
- Senkinek nem kell féltenie a helyét, aki jól teljesít, az befér a csapatba. Van egy kialakult tizenegy, ebből általában 7-8 ember helye stabil. Egyébként nem kell ezt a fiatalabb-idősebb játékos problémát misztifikálni. A fiatalok többsége hullámzó teljesítményt nyújt. A stabilabb színvonalat a rutin adja, általában az idősebbek a rutinosak. Ráadásul a fiatalok esetében figyelnem kell, mikor teszem be őket a csapatba, pontosan a rutintalanságuk miatt.

- A korábban kék-fehér játékosok, Kuttor, Szamosi és Erős új csapataiknál meghatározó futballisták. Noha jelenleg jól megy a csapatnak, nem hiányoznak az MTK-ból?
- Sokszor nyilatkoztam már velük kapcsolatban, de mindig elsikkadt a lényeg. Nekik elévülhetetlen érdemeik voltak a bajnoki címekben, a jó nemzetközi szereplésben. Én viszont másfajta játékot képzeltem el. Kuttor esetében a dolog pikantériája, hogy most éppen azt játszotta a válogatottban, amit én kértem tőle a klubnál. S Kuttor azt hitte, nélkülözhetetlen. Sem ő, sem én nem vagyunk nélkülözhetetlenek az MTK-nál! Erős és Szamosi kispadosak lettek volna, velük semmilyen emberi probléma nem volt.

- Várható-e komolyabb áttörés a nemzetközi szereplést illetően? Nem is BL-szereplésre gondolok, hanem egy stabil menetelésre az UEFA-kupában.
- Komoly áttörés nem várható. A mostani csapat kb. ugyanolyan, mint Garami vagy Egervári idejében. Persze - ha már az UEFA-kupa esett szóba - jó lenne túljutni a 3. fordulón.

- Várható, hogy ennek érdekében külföldről igazolnak?
- A fiatalok addig még komoly rutint szerezhetnek, másrészt igazolhatunk is. De utóbbi esetben csak lejárt szerződésű futballista jöhet szóba. Az lehet külföldi is, Magyarországról csak olyan, aki klubjában meghatározó.

Thury Gábor

Ajánlat:

Korában:

Mindent egy helyen az Eb-ről