Vágólapra másolva!

WADA: a géndopping is napirenden

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) igazgatója szerint rövidesen megváltozhat az a feltételezés, hogy a doppingellenőrzés csak kullog az esetek után, a tiltott szerek használói az ellenőrzés előtt járnak. Rune Andersen erről az európai olimpiai bizottságok főtitkárainak elmúlt hétvégi tiranai értekezletén beszélt.

A kijelentést - amint azt Nagy Zsigmond, a fórumon a Magyar Olimpiai Bizottság képviseletében részt vett nemzetközi titkár elmondta - többek között arra alapozta, hogy a WADA az elmúlt három évben elköltött tizennégymillió dollár után az ez évi működésére előteremtett 32,7 millió dollárból további ötmilliót fordít a kutatásokra.

Egyes hírek szerint a sportot is nagymértékben fenyegető génmanipuláció elleni védekezésként szakértői tanácsot alakítottak, de más lépések is lesznek a dopping elleni küzdelem hatékonyabbá tétele végett. Így például növelik a versenyen kívüli ellenőrzések számát: 2005 első négy hónapjában már 2400 vizsgálatot végeztek el.

Az olimpiai kerettagok tartózkodási helyének meghatározása és ennek hivatalos bejelentése változatlanul a nemzeti olimpiai bizottságok feladata és felelőssége. A vizsgálatra rendelt versenyző távolmaradása - amint ez az aranyérmétől megfosztott Annus Adrián esetében is történt - doppingvétségnek minősül, amely eltiltást von maga után.

A jövő évi torinói téli ötkarikás játékokon az athéni nyári olimpiáénál is szigorúbb, következetesebb doppingellenőrzés várható. Az olimpiai faluban 2006. január 31. és február 28. között bárhol, bármikor, bármely olimpiai résztvevő ellenőrzése megtörténhet, s a hagyományos, vizeletadáson alapuló kontrollt vérvétellel kiegészítve végzik.

A nagyobb állóképességet követelő, fokozott oxigénfogyasztást igénylő, ennélfogva "doppingérzékeny" sportágakban rendkívül gyanúsan emelkedik az asztmás megbetegedésben szenvedők száma. A NOB hivatalos közlése szerint Sydney előtt például az olasz olimpikonok húsz százaléka volt asztmás és szedett az előzetes bejelentés alapján olyan gyógyszert, amely a tiltott listán szerepel. Ezért a TUE néven említett terápiás engedélyek kiadását, valamint ellenőrzését tovább szigorították.

Az engedélyeket kizárólag laboratóriumi vizsgálat elvégzésének igazolásával adják ki, s az illető sportoló szervezetének esetleges rendellenességét a helyszínen az adott versenyző csapatának költségére ellenőrizhetik. Ha az újabb vizsgálat nem állapítja meg egyértelműen a versenyző szervezetének károsodását, vagyis azt, hogy tényleg asztmás, ez azonnali kizárással jár együtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!