Vágólapra másolva!
A világbajnok Olaszország után a vb-ezüstérmes franciákat is három góllal verte a holland labdarúgó-válogatott, amely a harmadik forduló eredményeitől függetlenül biztos első helyezettként jut tovább a halálcsoportból. 

Dajka Balázs helyszíni tudósítása Bernből

Orbán Viktor valószínűleg széles mosollyal járkált volna pénteken Bern utcáin, mert maximum a legnagyobb ellenzéki párt nagygyűlésen látni annyi naracssárgába öltözött embert, mint amennyi a holland-francia találkozón mászkált a svájci fővárosban.

A kelléktár elemei között megtalálható volt az öltöny, a kukás mellény, a szőrmebunda, az útjelző bólya, és mindenféle ötletes maskara, a lényeg az volt, hogy narancsszínben pompázzon. A legextravagánsabb az a férfi volt, aki egy királyi palástban és koronával a fején mászkált, maga mögött pedig egy dömpert húzott, amelyből egy plüsstehén bambult a világra, jobban megnézve kiderült, hogy a jószág egy szurkoláshoz használt dudát rejtett a belsejében. Nem sokkal maradt el tőle a Reserves, azaz tartalékok nevű brigád, amely stílszerűen a holland válogatott szerelésében pompázott, megvolt minden, világoskék sportszár, fehér nadrág, narancs felső, csak a stoplis hiányzott ahhoz, hogy mindenben leutánozzák a nagyokat.

Minden kétszázadik hollandra azért jutott egy-egy francia csoport is, ők jóval csendesebbek voltak a németalföldieknél, igaz, a románok elleni szenvedést látva ez nem is csoda. Bezzeg a svájciak büszként feszítettek a kiesés ellenére is piros mezükben, a hollandok pedig vették a lapot, és együttérzően, rendszeresen felharsant egy-egy Hopp Scwiiz kiáltás. Rengetegen próbálták megragadni az utolsó szalmaszálat, és nyakukban méretes táblán hirdették, hogy jegyre lenne szükségük, de annyi esélyük volt, mintha valaki strandpapucsban menne neki egy szaltónak a tükörjégen.

A belvárosban lévő szurkolói zónában a szökőkút már hat órakor alkoholmérgezést kapott a beledobált sörösdobozoktól, a holland kórus viszont változatlan hangerővel mondta a magáét, egyik sarkon egy fúvószenekar, a másikon az ütősszekció sietett segítségükre. Az Eb idejére lezárt sétálóutcán egy csoport óriási strandlabdát rugdosott a levegőbe, egészen addig, míg megérkezett egy morcos, ötvenes éveit taposó helyi lakos, aki spiccel felszabadított, de most ez is belefért, a holland különítmény tapsviharral díjazta az egészséges löketet.

A nap embere azonban mégis az az ismeretlen versenyző volt, aki a főpályaudvarral szemben lévő szobor fejére (ránézésre olyan 10 méter magasságban lehetett) egy naracssárga bólyát, jobb kezébe pedig egy holland zászlót helyezett, megkoronázva ezzel Bern holland megszállását.

Mindent egy helyen az Eb-ről