Vágólapra másolva!
Ellenjelölt híján külön választás nélkül, egyedüli pályázóként már hétfőn a Real Madrid elnöke lett Forentino Pérez, aki 2000 és 2006 között egyszer már irányította a fővárosi elitklubot. Pérez már új edzőt is szerződtetett, keddtől Manuel Pellegrini lesz a Real Madrid futballistáinak új szakvezetője.

A Marca című tekintélyes madridi sportnapilap úgy tudja, a chilei szakember két évre szerződik a Realhoz, amely 4 millió eurót fizetett az 55 esztendős edző elengedéséért a Villarrealnak, az ott 2004 óta dolgozó Pellegrini szerződésének lelépési díjra vonatkozó záradéka alapján.

A Real címvédőként vágott neki a 2008/09-es szezonnak, de nemcsak titulusát nem védte meg - az FC Barcelona fosztotta meg elsőségétől -, de az utóbbi évek gyakorlatát követve ezúttal is híján maradt bármiféle nemzetközi sikernek. A kispadon a német Bernd Schustert ez év elején felváltó Juande Ramón szerződése lejárt, zsinórban öt bajnoki vereség után pedig nem meglepő, hogy nem marasztalták, hanem inkább Pellegrinitől várják a régi dicsőséges napok visszahozatalát.

És persze Péreztől, aki székfoglaló beszédében egységre szólított fel, a belső béke megteremtését kérte a Real Madrid híveitől, mindenkitől, az egyszerű szurkolóktól kezdve a bérletes pártoló tagságon át a támogatókig, hogy a egyesület "a 21. század legjobbja" legyen. A klub tiszteletbeli elnöke, Alfredo Di Stéfano jelenlétében szóló Pérez így fogalmazott: "Dicsőség és nagy felelősség irányítani a világ legfontosabb sporttintézményét", majd leszögezte, hogy változásra van szükség a Realnál, amelynek futballcsapata két bajnoki címen kívül három idény óta nem nyert semmi más trófeát.

Pérez nem csak új edzőt szerződtetett, de máris tanácsadójává nevezte ki Zinédine Zidane-t, a labdarúgócsapat korábbi francia világ- és Európa-bajnok játékmesterét. Ugyancsak eldőlt, hogy a klubigazgatói - egyben elnökhelyettesi - feladatokat az együttes egy másik volt kiválósága, a szintén világbajnok Jorge Valdano látja majd el, aki hasonló munkakörben már dolgozott a klubnál. Sportigazgatóként Miguel Pardeza váltja Predrag Mijatovicot.

A 62 éves régi-új elnök - aki egy építőipari cégbirodalom első embere - aligha áll meg a szakmai stáb átalakításánál. Pérez 2000 és 2006 közötti első elnökösködése idején a világfutball több korszakos egyénisége - Figo, Zidane, Ronaldo, Beckham - is a Real Madridban játszott, a csapat pedig története egyik legsikeresebb időszakát élte meg. Valami hasonlót várnak a Real Madridért szurkolók most is, főleg hogy az elmúlt napokban Pérez ismét nagy nevek Madridba hozatalával állt elő, egyik első lehetséges érkezőként említve Kakát, az AC Milan brazil sztárjátékosát.

Mindent egy helyen az Eb-ről