A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A dél-afrikai futballvébé alatt Diego Maradona rendületlenül ellátta munícióval az újságírókat. Az angol Guardian nyomán összegyűjtöttük az argentin kapitány legemlékezetesebb nyilatkozatait, így búcsúzva el a vb legszórakoztatóbb egyéniségétől.

Május 20.: Micsoda egy seggfej vagy!
Maradona egyórás késéssel érkezett az argentin szövetség székházához, ahol újságírók hada várta, aznap hirdette ki ugyanis végleges, 23 fős vb-keretét. A kapitány a nagy sietségben ráhajtott egy újságíró lábára, majd bocsánatkérés helyett rátámadt. "Micsoda egy seggfej vagy! Hogy állhatsz oda, ahol az autók járnak?" - vonta felelősségre áldozatát.

Május 23.: A kutyám majdnem megette a számat
Kiderült, hogy miért lett szakállas Maradona. Meg akarta puszilni a kutyáját, aki félreértette a közeledését, és belekapott az arcába. "Majdnem megette a számat, maradt egy nagy heg az arcomon, ezért növesztettem szakállat. A lányom szerint jól áll, úgyhogy megtartom később is."

Június 1.: Mit adjunk neki, talán baseballütőt?
Az első sajtótájékoztató Dél-Afrikában szóba került Maradona unokája, Benjamin is, akinek Sergio Agüero, a csapat támadója az apja. "Hagyni fogjuk, hogy maga döntse el, mit akar majd sportolni. De egy ilyen apával és egy nagyapával vajon mit adhatnánk neki ajándékba? Talán baseballütőt?"

Június 10.: Kérdezzék a barátnőmet!
A kiesés után volt olyan szurkoló, aki azzal vádolta a kapitányt, hogy nem foglalkozott a taktikával és az ellenfelekkel. Pedig Maradona éjt nappallá téve dolgozott.

"Hogy aludtam? Kérdezzék a barátnőmet! Ő a megmondhatója, hogy amikor csak felébredt éjszaka, engem az íróasztal mellett talált játékosok nevét körmölve. Hogy segíthetne ez a játékos a védelemben, hol játsszon Verón, ki játsszon Mascherano mellett? Millió lehetőség van előttem. Olyan, mint amikor a kezdő golfozó kimegy a pályára, és csak üti és üti egymás után a labdákat."

Június 16.: Pelé menjen vissza a múzeumba!
A Dél-Korea elleni mérkőzés előtt Pelé és Michel Platini is kritizálta Maradona edzői képességeit. Mindketten megkapták a magukét.

"Pelé menjen vissza a múzeumba! Platini viselkedése sem lep meg. Mindannyian tudjuk, hogy milyenek a franciák, ő pedig francia. Mindig tartottam vele a távolságot. Ezeknek tényleg nincs jobb dolguk, mint hülyeségeket fecsegni rólam?"

Június 17.: A nőket szeretem!
A Dél-Korea ellen 4-1-re megnyert mérkőzés előtt és után is láthatták a tévénézők, hogy Maradona minden játékosának puszit ad, és megpaskolja őket. A meccs után egy újságíró a szeretet erejéről kérdezte, amit Maradona alaposan félreértett.

"A nőket szeretem! Egy Veronica nevű lánnyal járok, aki 31 éves, szőke és gyönyörű. Néhány játékosom közelében elgyengülök, de ez teljesen normális."

Ugyanitt Maradona még egy Platinitől kapott levelet is bemutatott, amiben az UEFA elnöke cáfolja, hogy kétségbe vonta volna az argentin legenda kvalitásait. "Azt írja, hogy soha nem mondta azt, amiről maguk, újságírók beszéltek nekem. Úgyhogy ezúttal elnézést kérek Platinitől, ha megbántottam volna. Pelétől viszont nem kérek bocsánatot."

Június 21.: Dupla kézilabda volt
Maradona megint a brazilokkal foglalkozott. Dunga csapata 3-1-re verte Elefántcsontpartot, és Luis Fabiano a második gólja előtt kétszer is kézzel ért a labdához. A téma szakavatott mestereként Maradona nem is hagyta szó nélkül az esetet.

"Kézzel érte el a gólt, mert kézzel vette le a labdát kétszer is. Dupla kézilabda volt" - mondta az argentin, aki minden idők leghíresebb kézzel szerzett góljának büszke tulajdonosa.

Edzés közben is élvezi az életet

Június 22.: Ez a labda használhatatlan!
A Görögország elleni 2-0-s győzelem után Maradona a vébé hivatalos labdáját vette célba.

"A FIFA elöljáróinak nem rólam kéne beszélniük, hanem a munkájukra koncentrálni, csinálhatnának például egy rendes labdát. Ez ugyanis használhatatlan, lehetetlen irányítani." A csapat edzésén készült videon az látszik, hogy Maradonának mégis sikerült zöld ágra vergődnie a Jabulanival.

Június 26.: Kérjenek bocsánatot!
A Mexikó elleni nyolcaddöntő előtt megint elővette az újságírókat.

"Felnőtt vagyok, aki nem szokott haragot tartani, de az nagyon bosszant, ha nem kapom meg a kellő tiszteletet. Azok az újságírók, akik a torna előtt senkiknek neveztek bennünket, most lépjenek elő, és kérjenek bocsánatot!" Nem tudunk róla, hogy bárki előlépett volna.

Június 27.: Életem minden tapasztalata
Argentína - Mexikó 3-1 a nyolcaddöntőben.

"Ma átadtam a fiúknak életem minden tapasztalatát, szívemből, lelkemből."

Június 28.: Visszamentünk az időben
Miért nem játszik igazán jól Messi? - tették fel a kérdést az újságírók. Azért, mert a védők soha nem változnak, adta meg a választ Maradona. "Olyan, mintha húsz évet visszamentünk volna az időben, mintha Claudio Gentilét látnám 1982-ből. Amint Messi a labdához ér, máris rúgják a lábát. Ez aggasztó."

Július 1.: Ideges vagy, Schweinsteiger?
A németek elleni negyeddöntő előtt Bastian Schweinsteiger kezdte kóstolgatni az argentinokat, kiejelentve róluk, hogy tiszteletlenek, színészkednek, manipulálják a játékvezetőket, és még a szurkolóik is mindig rossz helyre ülnek.

Maradona persze személyes támadásnak vette a nyilatkozatot, és ennek megfelelően is reagált. "Ideges vagy, Schweinsteiger?" - kérdezte mímelt német akcentussal egy tévés interjú végén.

Július 1.: Andrea Bocelli
Ugyanezen a sajtótájékoztatón az egyik védőjét is védelmébe vette. "Ki mondja, hogy Martín Demichelis rosszul játszik? Akárki is mondja, az annyit lát a játékból, mint Andrea Bocelli."

Július 2.: Ali és az idióták
A Németország elleni negyeddöntőben elszenvedett 4-0-s vereséggel véget ért Maradona dél-afrikai műsora. A búcsú azért emlékezetes lett.

"Aki azt mondja, hogy (a vb-t gól nélkül záró) Messinek rossz világbajnoksága volt, az egy idióta. Nem tudom, hogy mi lesz holnap. Október 30-án leszek 50 éves, és a pályafutásom befejezése óta most állok életem legnehezebb döntése előtt. Olyan volt ez a meccs, mint, amikor az ember kap egy hatalmas pofont Muhammad Alitól."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!