Vágólapra másolva!
Gellén András, a DVSC nőikézilabda-csapatának tulajdonosa a válogatott bojkottját kilátásba helyező blogbejegyzése mellett egy 337 millió forintos kézilabdacsarnok felépítésével hívta fel magára a figyelmet az utóbbi időben. Az utánpótlásra nagy súlyt fektető tulajdonos kezdettől fogva nem remél nyereséget a kézilabdából, ugyanakkor élesen kritizálja a jelenlegi adórendszert, és a készülő sporttörvénytől sem vár megváltást. Gellén szerint nem lenne szabad gazdasági társaságokként kezelni a sportegyesületeket, miután eleve képtelenek a nyereséges működésre.

- Nemrég kilátásba helyezte, hogy nem engedi el a válogatotthoz a DVSC játékosait, ha továbbra is a kluboknak kell fizetniük a válogatottnál töltött időre szóló béreket és azok járulékait. Milyen visszajelzéseket kapott a médiában több helyen is közölt blogbejegyzése után?
- Némi félreértés történt, mert az újságok csak a válogatottról írt soraimat vették figyelembe. Ezzel szemben ezt a kérdést a sportegyesületek helyzetével összefüggésben kell vizsgálni. A bejegyzés elején leírtam, alapvetően az a baj, hogy a magyar adórendszer a sportegyesületeket immár tizenkét éve gazdasági társaságokként kezeli, holott a sikeresebb focicsapatokat leszámítva ezek távol állnak a nyereséget biztosító működéstől, és nincs is reális alapja, hogy így működjenek. A piaci alapokon megtermelt bevételekből nem lehet megélni, ennek ellenére ugyanolyan adókat fizetünk, mint a normális, nyereségorientált cégek. Ahogy a blogban is leírtam, a mi esetünkben ez az adóteher 2010-ben 31 millió forint volt.

- Hogyan függ össze a bejegyzés eleje a második részében beígért bojkottal?
- A fenti gondolatmenetből kiindulva érthető a válogatottal kapcsolatos nézetem. Ha ugyanis a törvények profitorientált cégként kezelik a klubokat, és egy alkalmazottjukról hetekig le kell mondaniuk, akkor azt az időszakot annak kellene fedeznie, akinek azalatt a rendelkezésére áll az alkalmazott.

- Sinka László, a szövetség elnöke az [origo]-nak reagált az elképzelésre, szerinte ön csak kiborult a "számok alapján valóban komoly"adóterhek miatt. Továbbá emlékeztet, hogy "a szerződéseknek megfelelően 6-6,5 millió forintot utaltak át az egyesületnek, és még a szövetség által kötött televíziós pénzekből is jut a Debrecennek." Emellett azt hangsúlyozza, hogy "a sport befektető ágazat".
- Nem tudom, mit ért az alatt, hogy a sport befektető ágazat, én ezzel a jelenséggel Debrecenben nem találkoztam. Az biztos, hogy nekem a kézilabdából semmilyen szintű nyereségem nem volt, nem is lesz, és nem is ez a célom. Beszéltem egyébként az elnök úrral is, és neki is jeleztem, hogy itt nem arról van szó, hogy én a szövetségtől akarok pénzt.

- Akkor miért nem akarja elengedi a játékosokat?
- Elsősorban figyelemfelkeltésnek szántam, mert beszéltem több vezetővel is a sportágban, és mindenki helyeselte ezeket a gondolatokat, viszont egyikőjük sem nyitotta ki a száját nyilvánosan, mert, gondolom, félnek. Csak azt nem tudom, hogy 2011-ben mitől félnek. Azt egyébként sem tudom megcsinálni, hogy nem adom oda a játékost, mert a versenykiírásban benne van, hogy mennyi időre vagyok köteles elengedni, és ellenkező esetben büntetőponttal sújtanák a csapatot. De megoldást kell találni erre a helyzetre.

Forrás: dvsckezilabda.hu

- Mi lehet a megoldás ön szerint?
- Az államnak kellene lépnie ebben a kérdésben. Nem azt mondom, hogy az egyházakhoz hasonlóan ne fizessünk adót, de mindenképpen elviselhető adókulcsokat kellene alkalmazni a sportklubok esetében, mert ez hosszabb távon így nem működik. Azt gondolom, hogy túlzás egy kétszázmillió forintos költségvetésű csapat esetében, hogy évente harmincmillió adóteher esik ránk.

- A készülő sporttörvény alapján adókedvezmények helyett a cégek segíthetnek, amelyek társasági adójuk hetven százalékát használhatnák a sport támogatására.
- Én mégis azt mondom, abban látom a megoldást, hogy az adózásban legyen külön sportegyesület kategória. Valóban nem könnyű ezt a nézetet keresztülvinni, amikor a parlament előtt teljesen más a sportkoncepció. Viszont ha az EU nem fogja a sporttörvény tervezetét teljes mértékben elfogadni, akkor lehet, hogy ők is elkezdenek gondolkodni, hogy mit kellene máshogy csinálni. Erre pedig van esély, az EU ugyanis azt mondja, hogy adóbevételből a sportolók bérköltségeit nem lehet támogatni. A törvénynek tehát valószínűleg csak az a része fog átmenni, amelyik az utánpótlásra vonatkozik. Márpedig az utánpótlás nagyjából csak tíz százalék körüli tételt jelent, a sportegyesületek költségeinek hetven-nyolcvan százaléka bérjellegű kiadás, ebben tudott volna leginkább segíteni a törvény. Van ugyan némi átjárás, például az eszközvásárlásnál, hiszen az utánpótlásnak vett mezeket a felnőttek is használhatják, de ez veszélyes, mert ha kiderül, az állam dupla kamattal visszakéri a nyújtott támogatást. Mindenesetre én nem is számítok erre a lehetőségre, bár kétségtelen, hogy a sporttörvény - a maga korlátaival - nekünk is jelentős tételt hozna a költségvetésben. Lehet, hogy más helyen már előre beszámolják ezeket a jövőbeli pénzeket az öt látványsportág esetében, de én nem tervezek velük.

- Vannak viszont tervei a debreceni kézilabda jövőjével kapcsolatban. A napokban készült el a DVSC utánpótlásképzésére szánt kézilabdacsarnoka, a 377 milliós beruházást teljes egészében ön finanszírozta. Mi motiválta egy ilyen szintű befektetésben?
- Folyamatos problémák voltak a Loki felnőttcsapatának és korosztályos együtteseinek edzésének összehangolásával. A város nagyon sok sportágban működtet csapatot és képez utánpótlást, mi pedig senkivel szemben nem élveztünk elsőbbséget, ráadásul sok az egyéb rendezvény is. A közvélemény az őszi BL-meccsünknél figyelt fel a problémára, amikor kiszorultunk a Hódos Imre-sportcsarnokból, és végül a Főnixben játszottunk. De volt ennél cifrább eset is, amikor az egyik iskola portásának adtunk a zsebébe néhány ezer forintot, hogy engedje az NB I-es kézilabdacsapatot a tornateremben edzeni. Az új csarnok viszont teljes mértékben megoldja a gondjainkat, és bár egyelőre nem lesz kihasználva százszázalékosan, a jövőben az utánpótlással kapcsolatos terveink eszköze lesz.

Forrás: dvsckezilabda.hu

- Milyen elképzeléseik vannak az utánpótlás terén?
- A közelben levő általános iskolákkal arról tárgyalunk, hogy a jövőben működhessen náluk egy-egy kézilabdás osztály is. Ehhez természetesen az önkormányzat engedélye is kell, a napokban velük is egyeztettünk. A város vezetésével azért is kell együttműködnünk, mert jelenleg a 95-ös korosztályig a Debreceni Sportcentrum Kht. képzi a gyerekeket. A napokban nálunk járt a győri kézilabdacsapat elnöke, Vanyus Attila, aki elmondta, hogy az ő klubjuk összesen nyolcszáz gyerekkel foglalkozik az utánpótlásban. Nálunk nem lesz ekkora létszám, de szeretnénk elérni, hogy az általános iskolától a gimnázium végéig egységes képzés legyen egy akadémia keretében.

- Az érkezésekor azt mondta, összesen hét évet akar eltölteni a DVSC tulajdonosaként, ezalatt akar újra bajnokcsapatot adni a városnak. Másfél év után hogyan látja ennek esélyeit?
- Tavaly, az első idényem végén ezüstérmet szereztünk a 2009-ben, az érkezésemkor szerzett bronzérem után, amely előtt tizenhárom évig nem voltunk dobogón. Ősszel kiléptünk a BL főtáblájára, tehát amit elterveztem, amit minimálisan vártam, hozták a lányok. Volt olyan, amikor a városban a kézilabdaláz már a '80-as, '90-es évek hangulatát idézte, azon dolgozunk, hogy ez az időszak tartósan visszajöjjön. Ami a bajnoki címet, vagyis a győriek megelőzését illeti, bár ők ezt nem hozták nyilvánosságra, tudni kell, hogy a két csapat költségvetése között jelentős a különbség, nagyjából háromszor annyi pénzből gazdálkodnak, mint mi. Ráadásul, ha mostantól ugyanannyi pénzünk lenne, és elkezdenénk igazolni, akkor sem feltétlenül tudnánk őket megverni.

- Akkor mégis miben látja az esélyt az aranyérem megszerzésére?
- Ha a két csapat első sorát nézzük, akkor igen nagy a különbség. A győriek most is világsztárokat igazolnak, mi nem vagyunk ezen a szinten. Ha a kiegészítő sorokat nézzük, abban talán felénk billen a mérleg. Sok meccset nyerünk úgy, hogy kiélezett a végjáték, és az edzőnk elő tud húzni egy-egy nyerőembert a kispadról, miközben az ellenfélnél elfogy az erő. Mindenképpen egy cseréit tekintve is erős, összetartó csapattal kell ellensúlyoznunk a győri klasszisokat. A lebonyolítás is segít, hiszen elég a végjátékban két bravúrt elérni, viszont az is igaz, hogy közben el kell vennünk a várhatóan alapszakaszgyőztes rivális pályaelőnyét.

- Ha netán mégsem teljesülnek a céljai, hét év után akkor is távozni fog?
- Erről még korai gondolkodni. Ahogy visszafelé nézem az életemet, mindig hétéves ciklusokból állt, hét év után mindig jött valami fordulat, ezért határoztam meg ezt az intervallumot. Ez a kézilabdacsapat is lényegében egyik pillanatról a másikra az ölembe hullott, bár az igaz, hogy akkor már harminc éve nagy szurkolója voltam. Még nem biztos, hogy pontosan hét év lesz, meglátjuk, mire jutok.

- A városnak van egy másik közismert üzletembere, aki szerepet vállal a sportban. Arra sose gondolt, hogy Szima Gáborhoz hasonlóan a jóval jövedelmezőbb fociban is próbálkozik?
- Ez soha nem vetődött fel bennem, nem akarom elaprózni magamat. Gábor esete egészen más, ő nagyon sokáig nagyon sok pénzt fektetett a focicsapatba, és eljutott egy olyan szintre, hogy kezd megtérülni a befektetése. A futballban létezik olyan, hogy játékoseladás, a női kézilabdában nem is emlékszem, hogy Magyarországon ki fizetett utoljára játékosért pénzt, még a Győr is rendre lejárt szerződésű kézilabdásokat igazol. Tehát még ha tudnék is 2-3 éves szerződéseket kötni a játékosokkal, akkor sem lennének piacképesek. Ennek ellenére nekem a szívemhez a kézilabda áll közel, és bár kijárok focimeccsekre is, ilyen szinten soha nem érdekelt. Adott egy lehetőség, nekem pedig meg kell mutatni, hogy mit tudok ebből kihozni.

Mindent egy helyen az Eb-ről