Vágólapra másolva!
Hosszú szökés után az olasz Nicola Boem nyerte kedden a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny tizedik szakaszát, összetettben pedig továbbra is a spanyol Alberto Contador áll az élen.

A Civitanova Marche és Forli közötti 200 km-es etapon a szökevénycsoportból négyen maradtak elől a célig, közülük pedig Boem bírta a legjobban a hajrát.

A főmezőny 18 másodperccel az élboly után zúdult a célba, de nem volt köztük az egyik esélyesnek tartott Richie Porte, ugyanis az ausztrál kerekes néhány kilométerre a céltól defektet kapott, így 47 másodperccel Contador után ért célba, ennek következtében pedig a harmadikról a negyedik helyre csúszott vissza összetettben, hátránya pedig 22 másodpercről 1:09 percre nőtt.

Néhány órával később azonban a versenybíróság kétperces büntetéssel is sújtotta Porte-ot, mivel defektjekor elfogadta egy vetélytársa, Simon Clarke pótkerekét, aki nem a csapattársa, márpedig a szabályok nem azonos csapatbeli versenyzők között az ilyenfajta segítséget tiltják. A Sky első számú kerekese így jelenleg a 12. helyen áll.

Eredmények:

10. szakasz, Civitanova Marche-Forli, 200 km:
1. Nicola Boem (olasz, Bardiani Valvole) 4:26:16 óra
2. Matteo Busato (olasz, Southeast) azonos idővel
3. Alessandro Malaguti (olasz, Nippo) 2 mp hátrány
Az összetett élcsoportja:
1. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) 42:58:09 óra
2. Fabio Aru (olasz, Asztana) 3 mp hátrány
3. Mikel Landa (spanyol, Asztana) 46 mp h.
...12. Richie Porte (ausztrál, Sky) 3:09 p h.

Szerdán a Forli és Imola közötti 153 km-es etap vár a mezőnyre.