A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Pellegrini és Nadal is a menet élére áll

Federica Pellegrini, úszó, úszás
Italy's Federica Pellegrini leaves after the semi-finals of the women's 200m freestyle swimming event at the 2015 FINA World Championships in Kazan on August 4, 2015. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
A spanyoloknál a teniszező Rafael Nadal, az olaszoknál az úszónő Federica Pellegrini viszi majd a zászlót a riói olimpia megnyitóünnepségén.

A 14-szeres Grand Slam-győztes teniszező Rafael Nadal viszi majd a spanyol zászlót a riói olimpia augusztus 5-i megnyitó ünnepségén. A 29 éves mallorcai klasszist már négy évvel ezelőtt is kiválasztották erre a szerepre, de sérülés miatt végül nem indult a londoni játékokon, így helyét a megnyitón a spanyol delegáció élén az NBA-kosaras Pau Gasol vette át.

"A spanyol sport tartozott ezzel Rafael Nadalnak, ő sokkal többet adott nekünk, mint a győzelmeit" - nyilatkozta Alejandro Blanco, a Spanyol Olimpiai Bizottság elnöke.

Rafael Nadal Forrás: AFP

Nadal már a 2004-es athéni játékokon is játszott, 2008-ban Pekingben pedig aranyérmet nyert.

Az olaszok zászlóvivője Federica Pellegrini, a 200 méteres női gyorsúszás világcsúcstartója lesz, a 27 éves versenyző első nagy nemzetközi sikerét a 2004-es athéni olimpián aratta, ahol mindössze 16 évesen második lett 200 méter gyorson. Ezzel az olasz sportolók közül minden idők legfiatalabbjaként nyert egyéni érmet az ötkarikás játékokon.

Federica Pellegrini Forrás: AFP/Martin Bureau

Négy évvel később, Pekingben 400 méteren világcsúcstartóként, nagy meglepetésre csak ötödikként végzett, másnap azonban 200 méteren javított, hiszen előbb az előfutamban, majd a döntőben is világrekorddal csapott a célba. Az aktuális, 1:52.98 perces csúcsot a 2009-es római vb-n úszta. Négy éve, a londoni olimpián 400-on és 200-on is ötödik lett.

Tavaly nyáron, a kazanyi világbajnokságon 200 méteren a második helyen zárt, ezzel ő az első női úszó, aki sorozatban hat vb-n érmet szerzett ugyanabban a számban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!