Vágólapra másolva!
Hiába szerzett vezetést a lengyel labdarúgó-válogatott Svájc ellen az Európa-bajnokság első nyolcaddöntőjében, Shaqiri csodálatos góljával sikerült az egyenlítés. A büntetők során aztán csak Xhaka rontott, így Lengyelország jutott be a legjobb nyolc közé.

Eredmény, foci-Eb, nyolcaddöntő:
Svájc – Lengyelország 1-1 (0-1, 1-1, 1-1) – büntetőkkel: 4-5
Saint-Étienne, 38 842 néző
v.: Mark Clattenburg (angol)
Svájc: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, R. Rodríguez - Behrami (Fernandes, 77.), G. Xhaka - Shaqiri, Dzemaili (Embolo, 58.), Mehmedi (Derdiyok, 70.) – Seferovic
Lengyelország: Fabianski - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 101.), Grosicki (Peszko, 104.) - Milik, Lewandowski
gól: Blaszczykowski (39.), illetve Shaqiri (82.)
sárga lap: Schär (56.), Djourou (117.), illetve Jedrzejczyk (58.), Pazdan (111.)

Két veretlen válogatott, Svájc és Lengyelország kezdte meg a labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőinek sorát. Vladimir Petkovic együttese az a csoportban 1-0-ra verte Albániát, Romániával 1-1-re, Franciaországgal pedig 0-0-ra végzett. A lengyelek a C csoportban gólt sem kaptak, a németek elleni gól nélküli döntetlen mellett Észak-Írországot és Ukrajnát is 1-0-ra verték.

Xherdan Shaqiri és Michal Pazdan csatája Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Nem csupán a három meccsen megszerzett több pont, de az egymás elleni mérleg is a lengyelek esélyét növelte: a két együttes korábban tízszer játszott egymással, ötször döntetlennel zárult a meccs, és a négy lengyel siker mellett csupán egyszer nyertek a svájciak: még 1976-ban egy bázeli barátságos mérkőzésen 2-1-re.

Jobban kezdtek a lengyelek

Az idei Eb leggyorsabb gólja megadhatta volna a meccs alaphangulatát, a 25. másodpercben már fejét fogta lengyel és svájci drukker egyaránt. Egy rossz svájci hazaadásra Lewandowski csapott le, de Sommer bravúrral hárított, a kipattanó labdát Miliknek csak be kellett volna passzolnia az üres kapuba, ő azonban 16 méterről a lelátóra lőtt.

Arkadiusz Milik ezen az Eb-n a helyzetkihagyásban jeleskedik Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Laurence Griffiths

Nagy lendülettel kezdtek a lengyelek, de 20-25 perc után szép lassan átadták a teret az ellenfélnek, és kontrajátékra váltottak. A leggyakrabban Grosicki volt játékban, aki a bal szélen lendületesen futballozott, a 29 percben az ő beadását bólintotta a léc fölé Krychowiak, majd lövéssel is próbálkozott, mindhiába.

Aztán a 39. percben a Fabianskitól induló akció végén Grosicki keresztpasszát a hosszún érkező Blaszczykowski nem hibázta el (0-1).

Shaqiri álomgólja

Valószínűleg megelégedett a vezetéssel és saját taktikájával a lengyel csapat, ugyanis a második félidőre állandósul a svájci fölény, Shaqiriék 55-60 százalékban birtokolták a labdát.

Shaqiri csodálatos gólt lőtt Forrás: AFP/Martin Bureau

A Bayern München és az Inter egykori, a Stoke City jelenlegi középpályása volt a legaktívabb, az 51. percben egy távoli löketét, a 73. percben egy tökéletesnek tűnő szabadrúgását védte Fabianski.

A csattanó azonban a 82. percben jött el, amikor Shaqiri a 16-os vonaláról álomszép ollózással egyenlített (1-1).

Kellett Fabianski bravúrja

Jöhetett a hosszabbítás, amelyben két izgalmas esemény történt: a két lengyel csere. Egyik fél sem vállalt kockázatot, így várható volt, hogy most már a büntetőkre bízzák a dolgot.

Fabianskinak sokat köszönhetnek a lengyelek Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Laurence Griffiths

A 113. percben Fabianski bemutatott még egy óriási bravúrt Derdiyok közeli fejesénél, de maradt az 1-1 és jöhettek a tizenegyesek.

Xhaka hibázott

A tizenegyeseknél aztán egyedül Xhaka lába remegett meg, amíg Lichtsteiner, Shaqiri, Schär és Rodríguez betalált, addig a Mönchengladbachtól az Arsenalhoz szerződő középpályás hibázott.

Granit Xhaka hibája döntött a büntetőpárbajban Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Alex Livesey

A lengyelektől azonban senki sem rontott, Lewandowski, Milik, Glik, Blaszczykowski és Krychowiak is belőtte, ezzel lengyelország jutott a legjobb nyolc közé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!