A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

15 éves Gera Zoltán és a WBA csodálatos megmenekülése a PL-ben - videó

Richardson Horizontal
West Bromwich Albion fans celebrate on the pitch after beating Portsmouth 2-0 in their premiership match and escaping relegation in West Bromwich, 15 May 2005. AFP PHOTO/GLENN CAMPBELL (Photo by GLENN CAMPBELL / AFP)
Vágólapra másolva!
2005. május 15-én játszották a 2004-05-ös Premier League-szezon utolsó fordulóját. Gera Zoltán és csapata a West Bromwich Albion reménytelen helyzetből, a tabella utolsó helyéről kezdte meg a Portsmouth elleni 90 percet. A végén mégis a The Howthornsban jártak örömtáncot.

"The Great Escape" azaz a nagy menekülés, ahogy angol futballfolklór elnevezte azt az addig még soha nem látott csodát a birminghami csapat véghez vitt tizenöt évvel ezelőtt. A WBA a 20 csapatos bajnokság utolsó helyén állt karácsonykor, ez pedig az "idők kezdete óta", azaz mióta létezik angol bajnokság egyet jelentett a biztos kieséssel.

Bryan Robson csapata azonban nem csak ekkor, hanem az utolsó fordulóra kanyarodva is az utolsó helyen állt. A WBA-nak 31, a Crystal Palace-nek és a Southamptonnak pedig egyaránt 32 pontja volt, és ott volt még a már bent maradást érő 17 helyen álló 33 pontos Norwich.

Kieran Richardson kölcsönjátékosként tett óriási szolgálatot a West Bromnak Forrás: AFP/Glenn Campbell

Azaz a WBA-nak úgy kellett nyernie hazai pályán a Portsmouth ellen, hogy három riválisa közül egyik sem szerzi meg a három pontot! A Norwich gyorsan tett róla, hogy eggyel kevesebb izgulnivaló legyen, miután a félidei 0-2-t követően végül 6-0-ra kapott ki a Fulham pályáján. A Southampton viszont nem átallotta megszerezni a vezetést a már biztosan bronzérmes Manchester United ellen, Sir Alex Ferguson csapata azonban összekapta magát, fordított és 2-1-re nyert.

Már csak a Palace meccse volt hátra, ami viszont idegtépő fordulatokkal szolgált. A már szintén biztos bent maradó Charlton ugyan megszerezte a vezetést, de a londoniak előbb egyenlítettek, majd a 71. percben a vezetést is megszerezték, a másodosztály felé mutatva az utat az Albionnak. Az angol sportszerűség azonban nem csak legenda: a Charlton nem akart utolsó hazai meccsén kikapni, és a 82. percben egyenlített. A WBA ekkor már Horsfield és a Manchester United kölcsönjátékosa, Kieran Richardson góljával 2-0-ra vezetett a Portsmouth ellen, azaz biztosnak látszott a három pont, de ki kellett várni, hogy lesz-e Palace-gól a Charlton pályáján. Nem lett, így a lefújás után elszabadulhatott a pokol a WBA stadionjában, a The Howthornsban.

A BBC Sport megszavaztatta olvasóit a Premier League legemlékezetesebb utolsó fordulóiról, és nagy meneküléseireől, és a Leicester City 2015-ös bent maradása mögött a legtöbb voksot a WBA csodája kapta. A siker letéteményesei között külön is megemlíti a lap Gera Zoltánt, aki első PL-szezonjában mind a 38 bajnokin pályára lépett és hat gólja mellett több gólpasszt is kiosztva segítette csapatát az élvonalban maradáshoz.

A bravúrral a WBA iskolát teremtett, a 2013-14-es idényben a Sunderland, egy szezonnal később pedig a következő évben bajnoki címet ünneplő Leicester City maradt benn úgy, hogy karácsonykor még utolsó volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!