Egyetlen győzelemre a magyar kézilabda-válogatott a negyeddöntőtől a vb-n

Bodó Richárd magyar férfi kézilabda válogatott
Hungary's left back Richard Bodo (C) attempts a shot as he is challenged by Brazil's pivot Rogerio Moraes (R) during the 2021 World Men's Handball Championship between Group I teams Hungary and Brazil at the New Capital Sports Hall in the Egyptian capital Cairo on January 21, 2021. (Photo by Petr David Josek / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott 29-23-ra legyőzte Brazíliát az Egyiptomban zajló világbajnokság középdöntőjének csütörtök esti mérkőzésén.

Miután Gulyás István csapata a csoportkört háromból három győzelemmel kezdte, ezért a középdöntőt maximális pontszámmal, négy ponttal kezdhette meg. A Zöld-foki Köztársaság és az Uruguay elleni könnyed siker után Németország ellen már egy igazi rangadón kellett a mieinknek bizonyítania, amit eredményesen tett: Lékai Máté utolsó pillanatokban lőtt góljával 29-28-ra sikerült nyerni, amivel a negyeddöntőbe jutás is elérhető közelségbe került.

A magyarok szakmai stábja Borbély Ádám, Győri Mátyás és Topic Petar mellett ezúttal Balogh Zsolt kihagyása mellett döntött a 20 fős, bő keretből. A jobbátlövő helyére visszakerült az irányító Hanusz Egon a csapatba.

A magyar válogatott Brazília ellen kezdte meg szereplését a világbajnokság középdöntőjében Forrás: AFP/Khaled Elfiqi

Hornyák Péter lőtte a találkozó első gólját, majd Haniel Langaro két bombagóljával a brazilok is hamar vezetéshez jutottak. Az első tíz percben egymásnak adogatták a vezetést a csapatok. Két remek formában lévő fiatal átlövőnk, Szita Zoltán és Máthé Dominik hamar bizonyította, miért számítanak ezen a tornán stabil kezdőnek. A rutinos Fabio Chiuffa és Langaro révén 5-4-nél már ismét a dél-amerikaiak voltak előnyben.

A németeknek nyolc gólt dobó Bánhidi Bence pillanatai következtek, majd bő tíz perc után Hornyák lógott meg Rosta Miklós labdaszerzése után. A brazil védők csak kiállítás árán tudták őt megállítani - a hétméterest Máthé magabiztosan értékesítette, majd remekül tört be az ellenfél védőfalába. (8-7)

A 14. percben José De Toledo súlyos térdsérülést szenvedett. A jobbátlövőhöz senki sem ért hozzá, de hatalmas fájdalmak közepette érkezett le a földre lövése után. A 27 éves játékost hordágyon vitték le a pályáról.

José De Toledo súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett az első félidőben Forrás: AFP/Khaled Elfiqi

Bánhidi és Máthé találataival 10-8-nál először vezetett kettővel a magyar válogatott. Nem a Toledo helyén pályára lépő Gustavo Rodrigues miatt, hanem a mieink remek védekezésének és eredményes támadójátékának köszönhetően kezdett el nőni a különbség a két együttes között. A 20. percben már Ancsin Gábor és Bodó Richárd voltak az átlövőink, előbbi remek passzal szolgálta ki Bánhidit, a Szeged kézilabdázója pedig hatalmas góllal szállt be a mérkőzésbe.

Ancsint rövid időn belül kétszer is kiállították, de Chiuffa büntetőivel a brazilok jól tartották magukat. (12-11) Bodó bombája és Rosta lefordulásból dobott találata után emberelőnybe került a nemzeti csapat. Mikler bravúrja és Rosta ezúttal beállóból szerzett gólját követően először vezettünk néggyel. (15-11) Három perccel a szünet előtt Leonardo Bortolininek időt kellett kérnie.

A brazilok szövetségi kapitánya sem tudott mit kezdeni a jól védő Miklerrel, aki az első játékrész utolsó nyolc percében nem kapott gólt, és 43%-kal zárta az első fél órát. Ugyan Nagy Bence és Bodó remek összjátékát követően nem született gól, a mieink mégis 16-11-es előnyben mehettek be az öltözőbe.

Máthé Dominik ezúttal is kiválóan kézilabdázott Forrás: AFP/Petr David Josek

Mikler úgy folytatta a második félidőt, ahogyan az elsőt befejezte: védéssel. Sőt, támadásban is egy korábban már látott Máthé-Bánhidi összjáték után sikerült a következő gólt megszerezni. Szita villanása már 18-11-es magyar vezetést eredményezett. A 35. percben Langaro találata tízperces brazil gólnélküli időszakot szakított meg.

A Németország elleni csoportdöntőt eldöntő Lékai első góljára is pontosan ennyi időt kellett várni. Ennek a csapat egyáltalán nem látta kárát, a 32 éves játékos ettől függetlenül végig jól irányította a többieket a pályán. Az ő gólja volt az egyetlen, ami az ellenfél felzárkózási kísérletét valamelyest késleltetni tudta.

A magyar szakmai stábnak egy 5-1-es brazil széria közben kellett időt kérnie. Chema Rodríguez, a másodedző igencsak leteremtette a rossz periódus miatt a játékosokat. Ennek meglett az eredménye, 20-17-ről Sunaljko Stefan szélsőgóljával a mieink tudtak elmozdulni. Ancsin után Bánhidi is megkapta második kiállítását, azonban Székely Márton megmentette csapattársait: a Veszprém kapusa bravúrral védett, Lékai betörésével emberhátrányban nőtt ismét ötre az előnyünk. Sőt, Sunaljko indításgólja után a brazilok is időt kértek.

Látványos támadójátékkal és jó védekezéssel győzte le a magyar válogatott Brazíliát Forrás: AFP/Petr David Josek

Amikor a védekezőspecialista Sipos Adrián egy labdaszerzés után lő ziccerből gyors gólt, akkor lehet tudni, hogy minden rendben van. Márpedig az utolsó tíz percre fordulva pontosan ez történt, és mivel Hornyák is betalált, így 25-18-as előnyből kezdhettük meg a hajrát.

Rogerio Moraes, az ellenfél veszprémi beállója kiválóan ejtette át Mikler feje felett a labdát, a brazilok legszebb gólját szerezve. Bodó góljainak szépsége az egyszerűségükben rejlik, ahogyan a 26. magyar találatot jelentő lövésénél is. Amikor Sunaljko egy rendkívül nehéz mozdulat után 27-19-re módosította az állást, Hanusz Egon is megkapta a lehetőséget.

Ancsin két gólját követően az utolsó percekben már az volt a kérdés, hogy meglesz-e a tízgólos különbség. Végül nem lett meg.

A magyar férfi kézilabda-válogatott 29-23-ra legyőzte Brazíliát első középdöntős mérkőzésén.

Gulyás István csapata ezzel negyedik mérkőzését is megnyerte a világbajnokságon.

A mieink legközelebb szombaton 18:00-kor, Lengyelország ellen lépnek pályára.

Férfi kézilabda-világbajnokság, Egyiptom
középdöntő, I. csoport, 1. forduló
MAGYARORSZÁG - Brazília 29-23 (16-11)
Mikler - Sunajko 4, Szita 2, Lékai 3, Bánhidi 5, Máthé 4, Hornyák 3, cserék: Sipos 1, Rosta 2, Ancsin 1, Bodó 4, Nagy B., Székely, Hanusz, szövetségi kapitány: Gulyás István

Mindent egy helyen az Eb-ről