A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Ha azt az időszakot tekintjük ennek, amikor elképesztő dominanciával uralta az élfutballt minden tekintetben ez a két játékos, akkor talán vége, de ha belegondolunk, hogy 35 és 33 évesen is simán képesek tartani a tempót az új fiatal szupersztárokkal, a legnagyobb tehetségekkel és a náluk fiatalabb legdominánsabb labdarúgókkal, akkor nem tudjuk azt mondani, hogy vége lenne. Maximum annyi történt, hogy visszatértek a halandók közé, ahol meglepetésre nem az utánuk következő generációval találják magukat, hanem nagyon fiatal tehetségeket találunk még ezen a szinten.
Forrás: freepik

Se nem Neymar, se nem Hazard lett ez a szupersztár, aki Ronaldóék nyomdokaiba léphet, és ez egy nagy meglepetés, mert bőven bennük volt a potenciál, mindenki őket tette volt következőnek erre a polcra és nagyon sokáig ebbe az irányba is haladt a karrierjük, mostmár azonban Ronaldo és Messi mellett, Mbappéról és Haalandról érdemes beszélni, akik viszont szemtelenül fiatalon kerültek a világ legnagyobb elitjébe.

Felmerül a kérdés, hogy mi történt a Ronaldo-Messi és az Mbappé-Haaland közötti korosztályokkal, ahol félreértés ne essék bőven akadnak zseniális labdarúgók, de valahogy mégis mindenki Messiék árnyékában ragadt. És lehet hogy ez a válasz a kérdésre, hogy két ilyen sosem látott domináns teljesítmény mellett nehéz volt kiemelkedni és úgy jártak mint például azok a teniszezők, akiknek a Federer-Nadal-korszakban kellett felnőniük és még ha fiatalabbak is voltak valamivel, esélyt sem kaptak hogy kilépjenek a két gigász árnyékából. Ebből a szempontból szerencsések Haalandék, mert ők biztosan úgy fogják lejátszani a pályafutásuk nagyobb részét, hogy a Ronaldo-Messi-korszak már nem lesz jelen, pár év múlva pedig már fizikailag sem lesznek ott.

Tegyük hozzá még egyáltalán nem biztos, hogy ez a két játékos képes lesz ennyi időn keresztül, ennyire dominálni ezt a sportágat, de jelenleg ők ketten a legesélyesebbek erre és a kezdet nagyon ígéretes. Ezt alátámasztja a játékosok értéke is, ahol ha csak 23 év alatti labdarúgókat nézzük, akkor az első két helyen találjuk őket, de ha minden játékost figyelembe veszünk Mbappé akkor is vezet, a 180 millió eurós értékével, a 20 éves norvég pedig úgy is a 7. helyen található. Nagy valószínűséggel egyik játékos sem fog már sok időt eltölteni a jelenlegi csapatánál, még az is lehet, hogy már nyáron távoznak mindketten, legalábbis az egyik sportfogadási info oldal ezt tippeli, ami itt megtekinthető: alternatív link.

A két labdarúgó játékstílusa és viselkedése is nagyon eltér egymástól és ehhez elég csak visszatekinteni csak a múlt heti Bajnokok Ligája találkozókra, ahol mindketten a hátukon vitték a csapatukat. Haaland a mérkőzés után megköszönte a franciának az ingyen motivációt, amit kapott tőle, miután az előtte lévő nap háromszor is betalált a Barcelonának. Pedig igazán meg is lehetett volna sértődve az egész PSG-re, mert tavaly csapatszinten gúnyolták ki a gólörömét, de Haaland egyenlőre egy nagyon kiegyensúlyozott és intelligens játékos benyomását kelti. Ezzel szemben az ösztönösebb tehetség Mbappé-nál akadnak gondok ezzel, elég aggasztó dolgok kerültek ki róla a Barcelona elleni összecsapás után, ahol „Az utcán megöllek” mondat hagyta el a száját, ez pedig nagyon nem megszokott a futballpályán, sőt ritkán látott illetlen viselkedés.

Ettől függetlenül viszont két nagyon erős jelölt van majd a Ronaldo-Messi-korszak okozta űr betöltésére, addig pedig még élvezzük ki a játékukat, főleg amíg még mindig ilyen magas szintet tudnak produkálni.

Halmos Attila

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!