Vágólapra másolva!
A Tour de Hongrie 3. szakaszán a német Phil Bauhaus tudott diadalmaskodni, amivel összetettben is visszavette a vezetést.

Helyszíni tudósítás

Az olyan szakaszokon, mint amilyen a pénteki, 142 kilométer hosszúságú etap volt a Magyar Körversenyen, csak a legritkább esetben érnek haza a szökevények. Ennek több oka is van: az egyik az, hogy sprinterei révén a mezőnyhajrákban is érdekelt sztárcsapatok egy öt napos versenyen nem szeretnek odaajándékozni ilyen módon szakaszgyőzelmeket a kisebb csapatoknak.

A meseszép Veszprémből rajtolt a Tour de Hongrie 3. szakasza Forrás: Vanik Zoltán, Tour de Hongrie

Ennek ellenére a Veszprém és Tata közötti etapon is megpróbálták öten. Előbb a magyar válogatott Szöllősi Ferenc mellett a spanyol Lozano és a szlovén Jarc, majd két lengyel, Banaszek és a korábbi etapon már próbálkozó Stosz is csatlakozott hozzájuk. A legnagyobb előnyük három és fél perc volt a többiekkel szemben.

Céljuk pedig - nyilván a szakaszsiker mellett - az volt, hogy megmutassák csapatuk mezét a televíziós közvetítésekben, aminek a szponzoraik külön örülni szoktak. A szökevényeket végül öt kilométerrel a vége előtt érte utol a peloton.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság mellett is elhaladt a mezőny Forrás: Vanik Zoltán, Tour de Hongrie

Azonban mielőtt befogták volna őket, ők is megcsodálhatták előbb a Pannonhalmi Bencés Főapátságot (egy igencsak kellemetlen emelkedő teljesítése közben), majd a Bokodi-tavat. Utóbbi hazánk egyik legjobb fotóhelyszíne azon Instagramot aktívan használó személyek körében, akik nem szeretnek hosszú túrákkal bajlódni egy-egy emlékezetes fénykép elkészítéséért.

A Tour de Hongrie-val egy időben zajló Giro d'Italián fantasztikusan versenyző Valter Attilának köszönhetően valódi bringalázba került az egész ország. Az útvonalon található szinte minden nagyobb településen a rózsaszín volt a domináns szín a rajongók körében is. Továbbá a mezőnyt kísérő karaván minden egyes járműve rózsaszínű szalaggal az oldalán díszelgett.

A Bokodi-tavon található stégek tökéletes hátteret nyújtanak egy-egy naplementés Instagram-fotóhoz Forrás: Vanik Zoltán

A tatai bekötőúton, körülbelül 4,5 kilométerrel a vége előtt Fetter Erik révén sajnos az egyik legjobb magyar is bukásba került. Az EOLO-Kométa versenyzője 2 perc 31 másodperces hátrányba került. Az utolsó három kilométeren a Bahrain-Victorious és az Israel Start-Up Nation vette át a kezdeményezést.

Tata városában a szervezők egy rendkívül technikás pályát jelöltek ki: számos komolyabb kanyarral, melyek közül az 1,2 kilométerrel a vége előtti egy komolyabb bukást okozott, amiben a sárga trikós Jordi Meeus is érintett volt.

A célegyenesbe így egy 20 fős kisebb csoport jött be mindenkitől elszakadva. A Bahrain zöld trikóban tekerő bringása, Phil Bauhaus megúszta az esetet, és két segítőjének köszönhetően jó pozícióból kezdhette a hajrát. A Jumbo-Visma korábbi Tour de France-szakaszgyőztese, Mike Teunissen a német sprinter elől indította a hajrát, de nem bírt vele.

Phil Bauhaus második szakaszgyőzelmét aratta a Tour de Hongrie-n, amivel a sárga trikót is visszavette.

Mivel az a bukás, amelyikben Meeus is benne volt, a három kilométeres kapun belül volt, így a győztessel azonos idővel számították be az eredményét. Azonban Bauhaus az etapsikerért járó időjóváírás miatt újra az összetett első helyén találta magát. Sőt, a gyorsasági pontverseny legjobbjának járó zöld trikót is megtarthatta.

Célfotó döntött a bukásokkal tarkított tatai befutóban Forrás: Vanik Zoltán, Tour de Hongrie

A legjobb magyar összetettben továbbra is Pelikán János, így ő viselheti majd a fehér trikót a viadal királyetapján.

- értékelt az MTI-nek a fehér trikót megőrző Pelikán. Felidézte: az utolsó harminc kilométeren mindenki nagyon igyekezett jó pozíciót elfoglalni, így a városon kívül, majd azon belül is következtek be bukások.

"Nagyon félelmetes volt belülről, veszélyesnek tűntek a kanyarok, amik szerintem néhol porosak is voltak. De inkább a versenyzők összeakadása okozta a problémákat" - mondta a 26 éves bringás.

A Tour de Hongrie 3. szakaszán is a rózsaszín volt a domináns szín Forrás: Vanik Zoltán, Tour de Hongrie

Mivel a pénteki napon Maciej Paterski újfent szépen gyűjtögette a hegyi pontokat, ezért a hegyi pontversenyben élen állónak járó piros trikóban kezdheti majd meg a Balassagyarmatról induló és a Kékestetőn véget érő szakaszt.

42. Tour de Hongrie, 3. szakasz
Veszprém - Tata, 142 kilométer
1. Phil Bauhaus (német) Bahrain-Victorious 3:17:30 óra
2. Mike Teunissen (holland) Jumbo-Visma, azonos idővel
3. Fred Wright (brit) Bahrain-Victorious, a.i.
...16. Karl Ádám, magyar válogatott, a.i.

Az összetett állása:
1. Phil Bauhaus (német) Bahrain-Victorious 11:15:23 óra
2. Jordi Meeus (belga) Bora-hansgrohe +10 mp
3. Patryk Stosz (lengyel) Voster ATS Team +15 mp
...10. Pelikán János (magyar) Androni Giocattoli +20 mp

Mindent egy helyen az Eb-ről