A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Kazakhstan
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
NyílNyíl

Egy magyar csodagól és vereség a világ egyik legjobb csapata ellen

HADOBÁS Zétény, Svédország - Magyarország, jégkorong, hoki, világbajnokság, IIHF jégkorong-világbajnokság, 2023.05.18.
Tampere, 2023. május 18. Hadobás Zétény (b) és a svéd Lucas Raymond a jégkorong-világbajnokság negyedik fordulójában játszott Svédország - Magyarország mérkőzésen a finnországi Tamperében 2023. május 18-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A sokkal esélyesebb svéd jégkorong-válogatott nagyon magabiztos és helyenként könyörtelen játékkal győzte le Magyarországot a tamperei A-csoportos jégkorong-világbajnokság csütörtöki napján. A mieink az első harmadban voltak egyenrangú ellenfelei a svédeknek. De azt előre tudtuk, hogy ezen a meccsen nem a mieink lesznek az esélyesek.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése az A-csoportos jégkorong-világbajnokságról, Tamperéből.

A franciák elleni hosszabbításos győzelem és a szerdai szünnap után csütörtökön a magyar válogatott számára a svédek elleni mérkőzés következett. A világsztár skandinávok ellen nem sok esélye volt a mieinknek, hiszen a sárga mezesek nem kevesebb, mint 10 NHL-sztárja volt a csapatban. Ebből volt olyan hokis, aki a vb közben csatlakozott a kerethez. Ez a "gumiszabály" nagyon régóta létezik, más kérdés, hogy mennyi értelme van ennek? Hiszen a sportágak többségében ez eleve lehetetlen lenne, mert egy világverseny kezdetén meg kell adni a végleges kereteket, amelyeken később nem lehet változtatni. Morogni azonban felesleges lett volna ezen, a hokiban ez létezik, nekünk meg amúgy sincs NHL-játékosunk.

Erdély Csanád (j) és a svéd Anton Lindholm a jégkorong-világbajnokság negyedik fordulójában játszott Svédország - Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A svédek nagyon gyorsan értésünkre adták, hogy semmit sem bíznak a véletlenre, mert már a második percben 1-0-ra vezettek. Lindbergh úgy szerzett a bal szélen korongot, hogy mi vesztettük el azt, majd váratlanul lövésre szánta el magát, s a korong a magyar kapuba csúszott. Ezzel tehát nagyon hamar vezetést szerzett Svédország. Sőt, a 6. percben kissé demoralizáló módon úgy is betaláltak, hogy ők voltak emberhátrányban. Azaz 4 az 5 ellen ment a játék, amikor Hári János - a vb során sajnos nem először - eladta a korongot. De la Rose pedig megszerezte azt és a kapunkba lőtt. Ezzel 2-0 lett az állás és felsejlett egy nagyon súlyos vereség veszélye.

A 8. percben viszont a magyar szurkolók hangrobbanása következett, mert Bartalis átadásából Kiss Roland megszerezte a szépítő magyar találatot.

Ezekben a percekben tényleg remekül játszott a magyar csapat, jó volt nézni a játékot. Azt már kevésbé, hogy a 18. percben újabb gólt ajándékoztunk a svédeknek. Liljegren a magyar kaput megkerülve Everbergnek passzolt, aki nem sokkal az első harmad vége előtt belőtte a svéd csapat harmadik gólját. Ezzel együtt az első harmadban egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet a magyar válogatott a sokkal esélyesebb svédek ellen.

Galló Vilmos (b) és a svéd Jesper Wallstedt a jégkorong-világbajnokság negyedik fordulójában játszott Svédország - Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A második harmad elején előbb Bartalis, majd nem sokkal később Stipsicz kapott kettő perces kisbüntetést, utóbbi a játék késleltetéséért, ami szintén egy olyan szabály, amelyet nehezen lehet minősíteni, hiszen mindössze annyi történt, hogy a magyar játékos úgy emelte ki a korongot, hogy az elhagyta a pályát. A szabályok szerint ezért 2 perces kiállítás jár. Jöhetett az 5 a 3 elleni játék, s már-már úgy tűnt, hogy az első kiállított játékos visszajöhet, amikor a svédek úgy lőtték be negyedik góljukat, hogy Petersson a rövid felsőbe bombázott. Pedig a magyarok az 5 a 3 elleni játékban nagyon sokáig remekül védekeztek...

A svéd Dennis Everberg gólt ló Hotváth Dominik kapujába a jégkorong-világbajnokság negyedik fordulójában játszott Svédország - Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A második harmadban hatalmas volt a svédek fölénye, szinte alig tudtunk kiszabadulni a kapunk előteréből. A védekezés nagyon sokat kivett belőlünk, ráadásul a cserepad is az ellenkező oldalon volt, így a védekezés közben nem tudtunk folyamatosan és gyorsan cserélni. Ebben a harmadban kapuralövésünk sem volt, ellenben nem sokkal a szünet előtt megkaptuk az ötödik, majd a hatodik svéd gólt is. Ez már egyértelműen annak volt a jele, hogy fizikailag nagyon sokat kivett belőlünk a folyamatos védekezés. A 38. percben Jonatan Berggren egy magyar korongvesztés után talál be, egy korszerű, gyors akciót követően. Egy perccel később Sörensen tette le a korongot De La Rose-nak, aki közelről a hálóba vágta azt, már 6-1-re vezetnek a svédek.

Ami ennél az 1-6-nál kissé rosszabbul nézett ki, az a második harmadban a kapuralövések száma, mert az 19-0 volt a svédeknek. Ez is megmutatta, mennyire könyörtelenül nyomták a játékot és azt is, hogy mi nem tudtunk kijönni a saját kapunk elől.

Hári János (b) és a svéd Lucas Raymond a jégkorong-világbajnokság negyedik fordulójában játszott Svédország-Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Így azután a harmadik harmadra az addig nagy erőket mozgósító svédek is kissé visszavettek a tempóból. Persze annyira azért nem, hogy ne üssenek be még egy gólt. A 49 percben Carlsson szép csel után passzolt az üresen hagyott Raymondhoz, aki közelről a hálóba vágta a pakkot.

7-1 a svédenek, ennyi volt az amerikaiak elleni meccs végeredménye is, tehát abban reménykedtünk, hogy megállnak a svédek és nem kapunk többet.

Ezt a kis részsikert még elkönyvelhettük, meg azt, hogy a svédek könnyedén, 7-1-re legyőzték a magyarokat. A pénteki napon a finnek következnek, hasonló jellegű meccsre lehet számítani, de a bentmaradás szempontjából nem ezek a mérkőzések lesznek a fontosak, hanem a hétfői, Ausztria elleni sorsdöntő összecsapás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!